İzmir’de herkes sabır sınavında

KİM ne derse desin İzmir çok zor günlere gebe.

Haberin Devamı

İstediğiniz kadar boy boy ilanlar verin, broşürler dağıtın, keşmekeş kapıda. Nedir konu? Hatay’da İnönü Caddesi’nin metro istasyonları yapımı, Gazi Bulvarı’nın bir bölümünün büyük kanal değişiklikleri yüzünden trafiğe kapatılması. Uygulama pazar gece yarısı başladı. Dünün izlenimleri herkese özel. Nasıl, hoşnut musunuz, hemen uyum sağladınız mı? Yanıtınız ‘evet’ değildir umarım. Çünkü, inandırıcı olmaz. Bir günde ‘Oflar, poflar’, ‘Ne olacak halimiz, bitti bu şehir’ yakınmaları normaldir. Bana göre, ilk günlerde doğal olarak çok büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Çünkü, yeni düzene uyum, bir-iki günde kolay gerçekleşemez. Sıkıntının en alt düzeyde yaşanarak geçiştirilebilmesi için, ne yapmak gerek?
¡¡¡
Önce kendimize bakalım. Büyükşehir Belediyesi, günlerdir araçlara, ESHOT ve İZULAŞ otobüslerine güzergahlar gösteriyor. Belirli yerlerde araç bırakılmamasını istiyor. Doğaldır. Çünkü uzmanlar, bürokratlar, (Çok da insafsız olmayayım, herhalde yerinde görüp araştırmışlardır) planlar üzerinde kararlar verip başkanlığa sunmuş, böyle olması gerektiğini anlatmıştır. Bizlerin yapması gereken, zor da olsa, istenileni yaparak, çare olacağı sanılan kararlara uymaktır. Örneğin; istenilmeyen yerlere araçlarımızı bırakmayalım. (Bunu isteyenler, otopark seçeneği sunamıyor nedense. Ben yol boyunca park yasağı levhası bulunan, ancak çift taraflı araç park edilen bir sokakta oturmaktayım. Haaa, İnönü Caddesi’ndeki esnafın da büyük işi çok zor. Bazıları yıllardır toz, toprak içindeydi, şimdi işyerlerinin eşiğine duvarlar geldi.) Ama, İzmir’de yaşayanlar olarak, metro için sıkıntıya katlanmak gerek, sabır gerek. (Şunun şurasında 8 ay daha sabır. Ayrıca, hariçten gazel okumuyorum, ben de kritik bölgede oturuyorum. Yine bir haaaa... Sekiz aylık yol kapatması yüzünden Hatay’dan başka yerlere taşınanlar biliyorum.) Ancak  yineliyorum, sıkıntısız kazanım çok zor.
¡¡¡
Büyükşehir’e gelince. Bence, önemli ve özel sınav verecekler. Çünkü, çok büyük bir kitleyi rahatsız edecek işe kalkışıldı. (Gerçi başka çare de yoktu.) Fazla uzatmayayım. Başkan Aziz Kocaoğlu, sanırım görevdeki en sıkıntılı sekiz ayını geçirecektir. Metro için yine tarih verildi. Hatay’daki sıkıntının 8 ay süreceği söylendi. Burada herkes, özellikle esnaf, burnundan soluyor. Zorunlu olarak sekiz ay daha direnmeye çalışacak. Kimileri zorunlu pes edecek. Bu yüzden Kocaoğlu’nun seferberlik ilan etmesi, en üstten, en alta kadar tüm çalışanları (Tabii ki, müteahhit firmayı da) alarma geçirmesi, sürekli enselerinde olması şarttır. Aynı durum Gazi Bulvarı için de geçerlidir. Çünkü İzmir, İzmirli yine sabır sınavına girmiştir. Sabrın sınırı nereye kadar uzanır bilemem. Ama herkes (haklı olarak) güvenmek ve iyi şeyler istiyor. Çok olağanüstü haller dışında, mazerete kulaklar kapalı.


 

Yazarın Tüm Yazıları