İzler

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Hükümet riski düşüyor

Tansu Çiller ve Refahyol Hükümetleri sırasında art arda Türkiye'nin dış kredi notunu düşüren uluslararası rating şirketi Standard and Poor's, yeni hükümete avans verdi. Rutin denetimde notu düşürmedi, üstelik olumlu işaretler aldığını duyurdu.

Duyduğuma göre, iyi bir haber de Amerikan Eximbank'ından gelecek. ABD Eximbank, 28 Şubat tarihli MGK toplantısından sonra, Türkiye'nin risk düzeyini bir basamak yükselterek altıncı kategoriye almıştı. (Bu kategori çok yüksek siyasi risk taşıyan ülkelere uygulanıyor.) Hükümetin güvenoyu almasından sonra ise Türkiye'nin yeniden beşinci kategoriye, yani riskli ülkeler düzeyine indirilmesi hazırlıkları tamamlandı ve Yönetim Kurulu'na önerildi. Risk kategorisindeki bu indirim, İngilizce ‘‘spread’’ diye anılan ülke riski faizinde düşüşe yol açabilir. Uzmanlara göre, Türkiye'nin dış borç maliyeti, yarım puan kadar ucuzlayabilir...

Bu arada ABD uzun süredir beklettiği fırkateynleri de Türkiye'ye verecek.

Bu haber, geleneksel diplomatik kanallardan önce Devlet Bakanı Işın Çelebi'ye, General Dynamics şirketinin yöneticisi tarafından verildi.

Dış politika, meslek memurları kadar, şirketler aracılığıyla da yapılıyor anlaşılan.

Memurlara ödüllü ihracat yarışması

Devlet Bakanı Işın Çelebi, ANAP iktidarı yıllarında uzmanlaştığı dış ticaretin yeniden patronu oldu...

Bürokrasiye, DPT'de uzman yardımcılığından başlayan ve yükselen Işın Çelebi, memurların aradaki kademeleri aşarak karar merciindeki politikacıya ulaşmada ne kadar zorlandıklarını iyi bilir.

O yüzden, bakanlık koltuğuna oturur oturmaz, güvenoyunu dahi beklemeden, Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndaki uzman memurlarla toplandı. Onları motive edecek bir yarışmadan söz etti.

Çelebi, her uzmandan, ‘‘İhracat önümüzdeki beş yılda nasıl 50 milyar dolara yükseltilebilir?’’ sorusuna yanıt istedi. Uzmanlar da bir sayfayı aşmayan görüşlerini, doğrudan Bakan'a iletmeye başladılar bile.

Çelebi, beğendiği önerilerin sahiplerini de daha hızlı terfi edecek.

Bugün 25 milyar dolar düzeyindeki ihracata, 1989 tarihli konvertibilite kararı, gümrük serbestisi gibi uygulamalarla altyapı hazırlanmıştı. Çelebi, şimdi de 50 milyar dolarlık ihracatın altyapısını kurma çabasında.

Aman güneş çarpmasın!

Çelebi'ye yapılan bir espriyi de burada size aktarmak istiyorum. Geçen hafta sonu Ankara'da bir dost meclisindeydik. Bahçede, tarla, toprak, çiçek kokuları arasında, güneşten koruyucu şemsiyelerin altında, bir yandan kahvaltı yapıyor bir yandan sohbet ediyorduk.

Kalabalık bir davetti. Bakanlardan, İsmet Sezgin, İmren Aykut, Şükrü Sina Gürel, Işın Çelebi ile eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin de vardı. Çelebi biraz geç geldi. Boş olan bir sandalyeye oturdu ama güneşin dik ışınlarının altında kaldı.

Hemen espri patlatıldı: ‘‘Aman güneş çarpmasın, gölgeye geçin... Zaten Bakanlar Kurulu'nda Güneş sizi çarptı...’’

ANAP'ın iki ekonomi kurmayı Güneş Taner ve Işın Çelebi, hatırlarsınız medyada hep birbirlerine rakip gibi gösterildi.

Taner, Ekonomiden Sorumlu Bakan olarak ön plana çıkarılınca, Çelebi'ye o engin hoşgörüsünden yararlanılarak bu tür espriler yapıldı.

Çelebi de ‘‘Güneş bana birşey yapmaz. Ben bu güneşi de o Güneş'i de çok severim...’’ diyerek çelebiliğini gösterdi.

TÜSİAD gönlüne göre hükümeti buldu

‘Patronlar Klübü’, yeni hükümete açık çek verdi. Güvenoylamasından hemen sonra, ilk kez hükümet üyelerini tek tek ziyaret etti, tebriklerini sundu, destek verdi. Yanı sıra da CHP Lideri Deniz Baykal'ı ziyaret ederek, ‘‘Bu hükümete destek olun, aman yumuşak davranın’’ mesajını iletti...

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Kayhan başkanlığındaki Yönetim Kurulu üyeleri; Sinan Tara, Hasan Subaşı, Aykut Yüceoğlu, Ant Bozkaya, Haluk Tükel, geçtiğimiz pazartesi ve salı günü Ankara'da bir dizi görüşme yaptılar. CHP Lideri Deniz Baykal'ı ziyaretleri, tam da yüzde 32 gibi çok yüksek oranlı petrol ürünleri zammının yapıldığı güne rastladı.

Öğrendiğime göre Baykal, Kayhan'a, ‘‘Desteklediğiniz hükümetin ilk icraatı akaryakıt zammı oldu’’ diye dokundurmuş. Kayhan da , ‘‘Siz de bu hükümete güvenoyu verdiniz’’ deyince, Baykal, ‘‘Bildiğiniz beklentilerimiz için güvenoyu verdik, bu zam için değil. RP'yi bu politikalar iktidara taşımıştı. Ne yazık ki yine aynı hatayı yapıyorlar’’ karşılığını vermiş. Kayhan da ‘‘Yanlış icraata eleştirilerimiz her zaman devam eder’’demiş.

TÜSİAD cephesi ziyaretlerden memnun. Onlara göre Türkiye'de ilk defa siyasi hareket alanı geniş ve bu alanı nasıl daha iyi kullanabiliriz arayışı var bu hükümette. Günü kurtarmaya çalışmayacakları izlenimi edinmişler... Bu zammı istikrar iradesi, stratejik arayış, yapısal düzenleme olarak görüyorlar.

İşadamları genelde akaryakıt zammını yerinde buluyor. Hatta bazı işadamları bu oranın yüzde 50-60 olması gerektiğini savunuyor.

Zam, enflasyon, zam, enflasyon. Dön baba dönelim...

Avrupa'da olduğu gibi bizde de enflasyon yıllık yüzde 3 civarında! Gelir dağılımı çok adil! Herkese eşit yük biniyor, herkesten kazancına göre vergi alınıyor! Petrolün fiyatı da Batı'daki gibi olmalı değil mi ama!

Yazarın Tüm Yazıları