İyi planmış rejim yaşlanmayı önlüyor

Güncelleme Tarihi:

İyi planmış rejim yaşlanmayı önlüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amerika'da California Üniversitesi'nde görevli patoloji profesörü Roy Walford, iki yılı aşan çalışmalar sonunda iyi planlanmış bir rejimin yaşlanmayı önlediğini kanıtladı.

Prof. Roy Walford, daha önceleri ‘‘uzayda yaşam’’ çalışmalarında önemli bir yeri olan ‘‘Biosphere 2’’ projesinde çalıştı ‘‘Biosphere 2’’ ekibi, dış dünyadan tamamen yalıtılmış, camdan yapılma kapalı bir ortamda iki yıl yaşamaya çalıştılar. Kendi yiyeceklerini kendileri ürettiler, kendi oksijenlerini kendileri sağladılar ve yüzlerce deney gerçekleştirdiler. Bu deneylerden biri, ‘‘kontrol altında tutulan bir rejim’’di. 8 kişilik ekibin bu rejimi, gıda değeri yüksek, fakat kalorisi düşük yiyecek maddelerinden oluştu. Bu deney sırasında bilim adamlarından alınan kan örneklerindeki değişimler, laboratuvarda zorunlu olarak ‘‘azaltılmış kalori’’ rejimine sokulan farelerin kan örneğindeki değişimlerle karşılaştırıldı. karşılaştırma sonunda kan örneklerindeki değişimlerin birbirleriyle tıpatıp aynı olduğu anlaşıldı. Deneyler sonunda ‘‘azaltılmış kalori’’ rejimine sokulan farelerin yaşam sürelerinin 38 aydan 56 aya çıktığı da saptandı. bilim adamları, bu rakamın insan hayatında 120 yıla denk düştüğüne dikkat çekiyorlar.

‘‘Biosphere 2’’ projesinde tıp fizikçişi olarak görev alan Prof. Roy Walford, kalori kısıtlamasına giren kişilerin fiziksel ve zihinsel olarak daha aktifleştiğine dikkat çekti ve bu projede uygulanan rejimin vejetaryen ağırlıklı olduğunu, sadece çok az miktarda keçi sütü, keçi eti ve az miktarda et, balık ve tavukdan oluştuğunu vurguladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!