"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

İyi bir uyku için

Günün yorgunluğunu atmanın en iyi yollarından biri güzel bir uyku çekmektir.

Daha doğrusu, sağlıklı bir vücuda sahip olmanın şartlarından biridir düzenli uyumak. Ancak pek azımız geceleri deliksiz, sağlıklı uykular uyuyabiliyoruz. Kimimiz ertesi günü, kimimiz geçirdiği yorucu günü düşünerek kendimizi güzel bir uyku çekmekten mahrum bırakıyoruz.

ıyi bir uyku uyumak için yapabileceğimiz çok şey var aslında. Düzenli spor yapmak, dengeli beslenmek, akşamları ağır yiyecekler yemekten kaçınmak yapılacak şeylerden bazıları. Benim bugün değinmek istediğimse güzel, dinlendirici bir uyku için yatmadan önce yiyip içebileceğiniz şeyler. Çünkü, bazı sebze ve meyveler ya da gıda maddeleri içerdikleri çeşitli maddeler nedeniyle rahat bir uyku çekmemize yardımcı olabiliyor.

İşte bunlardan biri; papatya çayı. Rahatlatıcı özelliği sayesinde deliksiz bir uyku çekmenizi sağlayacak olan formüllerin başında gelir. Ilık süt de en bilinen uyku çağrıcılardan biridir. ıçeriği nedeniyle beyninizi yatıştırarak deliksiz bir uyku çekmenizi sağlar. Papatya çayınızın ya da ılık sütünüzün içine katacağınız bir çay kaşığı bal da uykunuzun kalitesini arttıracaktır. Yatmadan önce yiyeceğiniz bir avuç badem ise içerdiği uygun miktardaki kalsiyum sayesinde kaslarınızın rahatlamasını sağlayacağından, uykunuzun kalitesini arttıracaktır.

Keten tohumu da sakinleştirici özelliğiyle güzel bir uykunun formüllerinden biridir. ıki yemek kaşığı keten tohumunu sütle ya da yoğurtla karıştırarak tükettiğinizde kaliteli bir uykuya davetiye çıkarmış olursunuz. Yatmadan birkaç saat önce bir dilim kepek ekmeği ve bir dilim haşlanmış hindi eti yemek de uykunuzun kalitesini arttıracaktır.

Elbette ki kaliteli bir uyku için yapabileceğiniz pek çok şey daha vardır. Benim yapmaya çalıştığım, birkaç küçük ipucu vermek ve deneyerek size hangisinin faydası olacağını bulmanıza yardımcı olmaktı.

Asma yaprağında sardalya

· 25-30 adet sardalya balığı
· 25-30 adet taze ya da salamura
asma yaprağı
Marinad için;
· 1 çay kaşığı tuz, toz beyaz biber
· 2 adet
limonun suyu
· 1 su bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI

Sardalya balıklarının baş ve kuyruk kısımlarını koparmadan ortalarındaki kılıçları çıkarın. ıyice yıkayıp süzün ve derin bir kaba koyun. Marinadı hazırlamak için; tuz, biber, limon suyu ve zeytinyağını küçük bir kaseye aktarıp çatal yardımıyla çırpın.

Bu sosu balıkların üzerine gezdirip elinizle karıştırın. Ağzını kapatıp balıkların sosu çekmesi için en az 30 dakika bekleyin. Asma yaprakları tazeyse sararıncaya kadar haşlayıp süzün. Salamuraysa sıcak suda 1-2 saat bekletip tuzunun çıkmasını sağlayın.

Yaprakların suyunu sıkıp parlak tarafları alta bakacak şekilde tezgaha serin. Uçlarına balık (sosuyla beraber) yerleştirip rulo yapın. Balıkların baş ve kuyruk kısımlarının açıkta kalmasına dikkat edin. Fırçayı bir kaseye koyduğunuz zeytinyağı ya da sıvıyağa batırıp yaprakların her tarafına yağ sürün.
Kömür ızgarasında ya da elektrikli ızgarada önlü arkalı pişirin. Yapraklar iyice kızarıp kenarları hafif kahverengileşince sardalyalar pişmiş demektir. Sıcak sıcak servise sunun.

NOT: İsterseniz üzerine taze domatesli sos gezdirebilirsiniz.

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI