İÜ İktisat Fakültesi’nde Asım Kocabıyık Kütüphanesi

TÜRKİYE’nin en eski, en önemli üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi’nin, 1934 yılında kurulan İktisat Fakültesi Kütüphanesi, Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı (AKKEV) tarafından onarılarak yeniden okurların hizmetine sunuldu.

Dün AKKEV Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kocabıyık’ın, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak’ın, İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Zeki Dinçer’in katıldığı tanıtım toplantısında bulundum. Kütüphaneyi gezdik.

Yenilenen kütüphanenin, 1981 yılından bu yana, üst katı okuma odası, alt katı yemekhane ve bodrum katı mutfak olan bir binaydı. Yenilenme sırasında, üç kat da kütüphaneye ayrıldı, bir kat katıldı. Ayrıca bir seminer odası da yapıldı.

Restorasyonuna 3 Haziran 2005’te başlandı ve tamamlandı.

Depreme karşı güçlendirilen kütüphanede; 60 bin kitaplık bir koleksiyon, tümü bilgisayara geçirilmiş 552 süreli yayın ve İktisat Fakültesi’nde hazırlanan yaklaşık 3500 tez bulunuyor. Süreli yayınlar, Türkçe, Almanca ve Fransızca olmak üzere üç dilde.

* * *

1947
İktisat Fakültesi mezunu olan Asım Kocabıyık, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak’a başvurarak kütüphaneyi onarma isteğini iletmiş, imzalanan protokolle de, kütüphanenin yenilenmesi gerçekleşmiş.

Asım Kocabıyık, eğitim ve kütüphane konusunda şunları söyledi:

"Eğitim konusundaki en büyük sıkıntımız, devletimizin bu konuya yeterli kaynağı ayıramamasıdır. Yeterli kaynak ayrılamayınca, bu sahada çağımızın gerektirdiği imkánlar da sağlanamıyor. Biz, devlet kaynaklarının yetmediği eğitim, kültür ve sanata kaynak yaratmayı sorumluluğumuz olarak kabul ediyoruz. Bu sorumluluğumuzun bir parçası olarak, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Kütüphanesi’ni yeniledik ve aydınlık bir geleceğin hizmetine sunduk. Bunun yanı sıra kütüphaneye İktisat Fakültesi Dekanlığı tarafından belirlenecek yeni kitapların alımı için yıllık 10 bin dolar bir bütçe ayırdık."

İnsanların, mezun oldukları kültür kurumlarına bağlılıklarının devamı güzel bir kadirbilirliliktir. Kendinden sonraki öğrencilerin okuyabilmeleri, rahat çalışacakları bir kütüphane yapmaları güzel bir davranış.

Elbette kütüphanede kitap okuyacakların, çalışacakların gözlerini kaldırıp camdan dışarıya bakmalarını da salık veririm. O zaman Süleymaniye Camii’nin bütün görkemini fark edeceklerdir.

* * *

DİĞER
kütüphanelerin de bu tür yardımlarla gelişmesini bekliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları