İTÜ'den enerji tasarrufu sağlayan proje

Güncelleme Tarihi:

İTÜden enerji tasarrufu sağlayan proje
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2016 16:00

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli projeleriyle AR-GE ve teknoloji kullanımını yaygınlaştıran İTÜ, sanayide ideal enerji tasarrufu imkanı sunuyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), "Toprak Kaynaklı Isı Pompaları" projesiyle soğutma ve ısıtma maliyetlerini yüzde 40'a varan oranda düşürüyor.     

Proje, doğalgaz tüketimini yüzde 33 azaltırken kışın doğalgaz ile ısınmaya kıyasla yüzde 40 daha ekonomik ısınma, yazın da klimalara kıyasla yüzde 40 daha ekonomik soğutma sağlıyor.     

İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman, ısıtma ve soğutmada yüksek enerji tasarrufu sağlayan Türkiye'nin seri üretime hazır ilk olduğu belirtilen "Toprak Kaynaklı Isı Pompası"nı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirdiklerini açıkladı.     

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şişman, Avrupa ve Amerika'da uzun yıllardır devlet politikası olarak yasal mevzuatlarla teşvik edilen toprak kaynaklı ısı pompalarının, hem son tüketicinin aylık harcamalarını hem de doğal gazda ülkelerin yurt dışı bağımlılığını ve çevreye olan zararlı gaz salınımlarını azalttığını belirtti.     

Haberin Devamı

Toprak Kaynaklı Isı Pompası'nın bu potansiyeliyle belirli koşullarda neredeyse bedelsiz ısıtma ve soğutma imkanı sunduğunu aktaran Şişman, projenin aynı zamanda çok daha az gaz emisyonuna yol açması nedeniyle de çevre dostu bir teknolojiye sahip olduğunu söyledi.

Şişman'ın girişim ve önderliğinde kurulan laboratuvar ve araştırma grubu, endüstriyel kuruluşlar tarafından da etkin bir şekilde destekleniyor. Ayrıca İTÜ, Enerji Enstitüsündeki sınıflarının ısıtma ve soğutmasını bu teknoloji ile yapıyor.     

İTÜ, projeleriyle üniversite-sanayi-kamu işbirliğinin güçlendirilmesini, sanayide teknoloji ve Ar-Ge kültürünün yaygınlaştırılmasını ve rekabet gücünün arttırılmasını amaçlıyor.

Sanayi ile yürütülen projelerle ilgili bilgi veren İTÜ Enerji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sermin Onaygil, İTÜ olarak organize sanayi bölgelerinde, 15 farklı sanayi kuruluşunda tasarruf ve verimlilik ile ilgili etütler yaptıklarını, bu projeler sayesinde işletmelerin hibe alarak, özkaynaklarını kullanmadan, tasarrufa yönelik yatırım gerçekleştirebildiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Onaygil, tasarruf denilince akla ilk enerji tasarrufunun geldiğini belirterek, şunları söyledi:
"Bilinçlendirme kampanyalarında 'enerji verimliliği ve enerji tasarrufu' söylemleriyle son tüketici hedefleniyor. Halbuki enerji, üretiminden iletimine, dağıtımından aradaki kayıp kaçaklara ve son tüketiciye kadar bir sürü evreden geçiyor. Tasarruf ve verimlilik söz konusu olduğunda makine, kimya, elektrik, mimarlık, inşaat, maden gibi disiplinlerin de katkıları olmalı. Bunlara finansal analiz ve işletme boyutunu da eklemek gerekir" dedi.     

İTÜ'nün bu projeler sayesinde kendi kaynağını kendi ürettiğine değinen Onaygil, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca desteklenen projemizi bazı belediyelerde de uygulama imkanı bulduk. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kağıthane Cendere yolunda 500 metrelik bir mesafede bir pilot proje uygulayacağız. Bu projemizi de 2017 Şubat ayı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.     

Haberin Devamı

Onaygil, 2017'nin konutlar için dönüm noktası olacağına dikkati çekerek, yeni binalarda proje aşamalarında uygulanan enerji kimlik belgelerinin, mevcut binalar için de uyarlanması gerektiğini belirtti.

BAKMADAN GEÇME!