İTÜ yapay zekanın peşinde

Güncelleme Tarihi:

İTÜ yapay zekanın peşinde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2018 13:09

İTÜ, yüksek teknoloji konusundaki çalışmalarını yapay zeka ile akıllı durum izleme ve arıza tanısı konusundaki yatırımlarıyla yeni bir boyuta taşıyacak.

Haberin Devamı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Şeker, üniversite bünyesinde bulunan ‘İTÜ VLSI ölçme ve karekterizasyon’, ‘Elektro-optik donanımlar’ ve ‘Telsiz haberleşme araştırma’ laboratuvarlarının Türkiye'nin kendi ileri teknolojisini ve elektronik ürünlerini geliştirmede önemli katkılar sağlayabileceğini söyledi.

Günümüzde mikro-elektroniğin son derece önemli olduğunu, üretim sanayisi başta olmak üzere savunma, otomotiv, sağlık ve bankacılık gibi sektörlerde buna yönelik ihtiyacın arttığını anlatan Prof. Dr. Şeker, İTÜ bünyesindeki mikroçip ölçme ve karakterizasyon laboratuvarında bu alanlara yönelik çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirtti.

İTÜ yapay zekanın peşinde

"ASELSAN'IN KATKISI BÜYÜK"
Türkiye'nin bu kapsamdaki ilk laboratuvarı olma özelliğini taşıyan VLSI laboratuvarı için üniversite kaynaklarının yanı sıra Kalkınma Bakanlığı ve ASELSAN'ın büyük katkıda bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Şeker, şöyle devam etti:
"İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı, İTÜ'nün bugüne kadar Türkiye'ye ve dünyaya yaptığı önemli katkılara bir yenisini daha ekleyecek. İTÜ'nün bu konulardaki bilimsel öncülüğünü sürdürmesi ve anılan stratejik teknolojiler için uluslararası bir cazibe merkezi haline gelmesi sağlanmış olacak. Laboratuvarın kadrosu, daha önce yurtdışında benzer çalışmaları yapmış deneyimli Türk bilim insanlarından oluşuyor. Bu laboratuvarda mikro-elektronik ve bunların bir ürünü olan mikroçiplerin ihtiyaca uygun şekilde karakterizasyonlarının belirlenmesine olanak sağlıyoruz. Mikroçip laboratuvarında sadece akademik çalışmalar değil, sanayinin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar da yapılıyor. Elektro-optik donanımlar laboratuvarı ise fotonik biliminin fakülte içinde hızla gelişen bir başka yönü. Tıbbi uygulamalardan birçok endüstriyel uygulama alanına sahip. Telsiz Haberleşme Araştırma Laboratuvarı ise özellikle 5G ve 5G+ ile bilişsel şebekeler konularındaki araştırma faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde Bilişsel Sistemler Laboratuvarını da açarak yapay zekanın daha farklı alanlarındaki çalışmalara başlayacağız. Özellikle kuantum hesaplama üzerine çalışmaları burada geliştireceğiz. Ayrıca fakülte içinde kurulumu tamamlanan ve açılış sürecindeki 'Akıllı Durum İzleme ve Arıza Tanısı Laboratuvarı' endüstriyel sistemlerdeki kritik süreçlerin izlenmesinde Türkiye'deki tek laboratuvar olacak."

Haberin Devamı

İTÜ yapay zekanın peşinde

YENİ NESİL BİLGİSAYARLAR HAYATI DEĞİŞTİRECEK
Teknolojinin, buna bağlı olarak da hız kavramının değiştiğini anlatan Prof. Dr. Şeker, bu konudaki en somut gelişmelerden birinin bilgisayar teknolojilerinde yaşanacağını, özellikle yeni nesil bilgisayarların hayatı değiştireceğini söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Şeker, bilgisayar teknolojisinde hız kavramının yeniden tasarlandığını belirterek, "Kuantum bilgisayarlar yolda. Kuantum yongaların yaygınlaşmasıyla artık bilgiye ulaşma ve bilgiyi işleme hızında tüm kavramlar değişecek. Dünyada veri işleme teknolojilerini kullanıcılarının hizmete sunan teknolojiler artık büyük bir değişimin eşiğinde. Kullanıcıların başta sağlık olmak üzere, enerji, haberleşme, finans ve günlük tüketim sektörlerindeki iletişime dayalı kullanım sıklıklarını işleyen sistemlerin hızı artacak. Böylece reklam, tanıtım ve kişiye özel kampanyaların duyurulması başta olmak üzere birçok veri tüketicilerin hizmetine daha hızlı sunulabilecek" dedi.

Haberin Devamı

5G TEKNOLOJİSİNE HAZIRLIK
Özellikle 5G teknolojisinin devreye girmesiyle Endüstri 4.0'daki veri boyutunun daha da büyüyeceğine dikkati çeken Prof. Dr. Şeker, dünyada ‘big data’ olarak adlandırılan büyük verileri hızlı işleyen ve arka planda yapay zeka algoritmalarını çalıştıracak donanımları kullanıcıların hizmetine sunan teknolojide büyük bir atılımın gerçekleşmek üzere olduğunu söyledi.

Kuantum yongalar ve kuantum hesaplama sistemleri üzerine kurulacak kuantum bilgisayarların bu anlamda daha yüksek başarıma sahip olacağını belirten Prof. Dr. Şeker, şöyle konuştu:
"Teknolojide yaşanacak bu değişimin içinde olmak için çalışıyoruz. Bizim görevimiz öncelikle bunu öğrenecek insan gücünü yetiştirmek. Çok geç olmadan elektronik biliminin bilişsel sistemler, fotonik ve kuantum yongalar üzerine evrilecek yeni durumuna uyum sağlayarak, bu yeni uygulamalarda söz sahibi olmamız gerekiyor."

BAKMADAN GEÇME!