İttifakta 14 fire

Güncelleme Tarihi:

İttifakta 14 fire
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2017 21:04

Başkanlık sistemi getiren anayasa değişiklik teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndaki ilk oylaması, teklifin geleceğiyle ilgili ilk işareti de verdi.

Haberin Devamı

‘Teklifin maddelerine geçilmesi’ oylaması, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın tedavisi nedeniyle AK Partili Başkanvekili Ahmet Aydın yönetimindeki oturumda yapıldı. Oylamaya 314 AK Partili ve 38 MHP’li katıldı. HDP grubu, 11 milletvekilinin tutukluluğuna tepki olarak oylamaya katılmadı. CHP’den Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’yla birlikte 7 milletvekili de oylamada bulunmadı. AK Parti ve MHP’den birer milletvekili mazeretli oldukları için oylamaya gelemediler. Bu tabloda, katılan 480 milletvekilinden 338’i kabul, 134’ü ret, 2’si çekimser, 5’i boş, 1’i geçersiz oy kullandı.

Neredeyse tamamı ‘açıktan’ oy kullanan AK Partililerin hepsinin kabul oyu kullandığı kabul edilirse, 38 MHP’liden 24’ü kabul oyu kullandı. Bu durumda mazeretli bir isim dışında MHP’nin firesi 14 oldu. Bu MHP’lilerin 6’sının ret, 8’inin ise ‘geçersiz, çekimser ve boş oy’ kullandığı belirtiliyor. Teklife karşı olduğunu açıklayan 5 MHP’liye 9 partili arkadaşlarının da katıldığı düşünülüyor.

Haberin Devamı

10’ARLI ZİMMET

AK Parti yönetimi, ilk sonucun kendilerine en az 23-24 oy sözü veren MHP yönetiminin hesabının doğru çıktığını belirtiyor. İttifak kanadı, mazeretli iki vekilin katılımıyla oylamalarda 340 bandına çıkmayı planlıyor. AK Partililer, MHP’li yöneticilerle kuliste bir araya gelerek fireleri azaltmaya yönelik değerlendirmeler yaptılar. Parti grubunda 10’arlı liste oluşturan AK Partili yöneticiler, isimleri zimmetledikleri ekip başlarının denetimiyle oylamaları firesiz tamamlamayı hedefliyor.

‘SUÇ İŞLİYORUM, SANA NE’

Pulları açıktan zarfa yerleştiren, bazıları da yanlarındaki arkadaşlarına gösteren AK Partililerden, kullandıkları pulları veya ıskartaları sosyal medyada paylaşanlar da oldu. CHP’liler de çektikleri görüntüleri, sosyal medyadan paylaştı. CHP Milletvekili Gaye Usluer’in çektiği görüntüye göre, kabine girmeden renkli pulu zarfa atan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile CHP Milletvekili İbrahim Özdiş kavganın eşiğinden döndü. Bakan Akdağ, “Sayın Bakan suç işliyorsunuz” diye bağıran Özdiş’e, “Hadi lan. Suç işliyorum sana ne!” diye cevap verdi.

Haberin Devamı

İDDİA: ŞEKİL YÖNÜNDEN İPTAL EDİLEBİLİR

ANAYASA değişikliği oylamalarında AK Partili vekillerin açık oy kullanması tartışma yarattı. Açık oy kullanılan oylamaların hukuken geçersiz olduğu savunuluyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yardımcı Doçent Kerem Altıparmak, Twitter hesabından, “Gizli oy kullanma milletvekilinin vazgeçebileceği bir kişisel hak değil. Oylamanın geçerliliğini sağlayan bir yükümlülük. Bu oylama geçersiz” dedi. Altıparmak, “AYM şekil bakımından iptal edebilir mi” sorusu üzerine “Edilebilir. Anayasa 148/2’de belirtilen oylama çoğunluğuna uyulup uyulmadığı hususu bunu da kapsar. 148’inci madde, ‘Şekil bakımından inceler ve denetler’ düzenlemesini içeriyor” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

AYM: SAYI VE SÜREYE BAKARIZ

ANAYASA Mahkemesi (AYM), yasama dokunulmazlığının kaldırılması konusunda geçen yıl yapılan anayasa değişikliğinde ‘gizliliğin ihlali’ başvurusunu reddetmişti. AYM, 20 Mayıs’taki kararında görüşünü şöyle açıklamıştı: “Kabul edilen anayasa değişikliğine ilişkin kanunun esas yönünden denetimi olanaksız olup şekil yönünden ise 148.maddede belirtilen çerçeve içinde denetlenebilmesi mümkündür. Anılan maddeye göre anayasa değişikliklerinin şekil bakımından denetimi teklif ve oylama çoğunluğu ile ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususlarıyla sınırlıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!