İthalatta 2 trilyon liralık sınır sürprizi

Güncelleme Tarihi:

İthalatta 2 trilyon liralık sınır sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gümrük Müsteşarlığı, yayınladığı tebliğ ile sadece 500 işçi çalıştıran ve ödenmiş sermayesi 2 trilyon lira olan tekstil ve hazır giyim firmalarına ihracat kaydıyla bütün gümrüklerden ithalat yapma sınırlaması getirdi. Toplam 500 işçi çalıştırmayan ve ödenmiş sermayesi 2 trilyon lira olmayan firmalar ise sadece İhtisas Gümrükleri'nden ihracat amacıyla ürettimde kullandıkları hammadde ithalatını yapabilecekler.

Gümrük Müsteşarlığı'nın bu genelgesi Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ile İstanbul Hazır Giyim Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri üyelerinin tepkisine neden oldu. İki kuruluşta bu konuda girişimde bulunmaya hazırlanıyor. TGSD Başkanı Bülent Atuk pazartesi sabahı düzenleyeceği basın toplantısında Gümrük Müsteşarlığı'nın son kararı ile ilgili olarak açıklamalarda bulunacak. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz ise pazartesi Ankara'ya giderek Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Gümrük Müsteşarlığı ile konuyu görüşecek.

Hazır giyim sektörünün küçük ve orta işletmelerden oluştuğnu hatırlatan ihracatçılar, ‘‘Büyük şirketler istediği gümrükten hammaddesini ithal edebilecek. Ama, zaten pazar daralması ve finans sıkıntısı yaşayan küçük işletmeler İhtisas Gümrükleri'inde beklemek zorunda kalacak, Avrupa'ya siparişlerini zamanında yetiştiremeyecekler’’ diye konuştular.

SEÇİM GOLÜ ATILDI

TİM Başkanı Okan Oğuz da, kararın seçim öncesi çeşitli sektörlere mavi boncuk dağıtma ortamı içinde alındığını söyledi. Hazır giyim sektörünün önüne uzun süredir bu tür engeller çıkarıldığını hatırlatan Oğuz, daha önce Gümrük Müsteşarlığı ile bu konu üzerinde uzlaşmaya varıldığını ancak aksi yönde kararların çıktığını belirtti. Oğuz, şunları söyledi:

‘‘Önümüze çeşitli engeler çıkarılıyor. Hazır giyim sektörünün yaptığı ithalat 1.5 milyar dolar seviyesinde. Artık, serbest ticaret kuralları dışına çıkarak, tarife dışı engeller getirerek rekabet edemeyiz. Kaldı ki, AB açısından da belli kurallara uymalıyız. Bu türr engeller getirirsek, AB'den de olumsuz reaksiyon gelir. Sonuçta kaybeden sektör değil Türkiye olur. Tekstil sektörü ile elbette içiçeyiz. Ama bu tür engellerle artık rekabet etme şansı yok.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!