İthalat her açıdan risk taşıyor

Güncelleme Tarihi:

İthalat her açıdan risk taşıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2010 00:00

Türkiye’nin 1986 yılından bu yana ilk kez hafif dondurulmuş et ithalatını serbest bıraktığını belirten Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, “Bu karar, hem sağlık hem de ekonomi açısından riskli ve yanlıştır” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’nin 1986 yılından bu yana ilk kez hafif dondurulmuş et ithalatını serbest bıraktığını belirterek, “Bu kararı hem sağlık hem de ekonomi açısından riskli ve yanlış görüyorum” dedi.
Kesilmiş ve hafif dondurulmuş etin Türkiye’ye nasıl gireceğinin, tahlillerin nasıl olacağının bilinmediğini belirten Yetkin, şunları söyledi:
“Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın bu süreç başlamadan önce bizim yeterli besi hayvanımız yok diye açıklaması gerekiyordu. Besi hayvanı ve damızlık sayısının arttırılmasına ihtiyaç vardı. Böyle yapılsaydı, belki 6 ay ila bir yıl içinde halkımız daha ucuz et yiyebilirdi. İthalat olur ama asıl sorun üretimle çözülür.”
Kredi uygulaması
Bütün bu gelişmelerin Kurban Bayramı’nda kurbanlık satış fiyatını tetikleyebileceğini öne süren Yetkin, bayramdan 10 gün önce fiyatların tavan yapabileceğini, ancak sonrasında da yarı yarıya düşebileceğini kaydetti.
Yetkin, Ziraat Bankası’nın besi ve damızlık hayvan için kredi uygulamasını ise son dönemde yapılan tek ve en önemli olumlu karar olarak nitelendirdi.
Daha sonra soruları yanıtlayan Yetkin, Avrupa’dan getirilecek etlerde deli dana hastalığı riski olup olmadığı yönündeki soruya karşılık olarak, 1996 yılında deli dana hastalığı riski nedeniyle Avrupa’ya kapıların kapatıldığını, bu risk nedeniyle Türkiye’nin et ihtiyacını uzak mesafedeki ülkelerden karşıladığını söyledi. Yetkin, “Bizim vatandaşımız, biz risk yok desek bile, bu riski düşünecektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!