İthal edecekler ama...

Güncelleme Tarihi:

İthal edecekler ama...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2014 01:06

Son dönemlerde pahalanan gıda fiyatları vatandaşın cebini yakmaya başladı. Dönemin ilgi odağı kuru fasulye zamlar öncesinde kilosu 4-4.5 liradan satışa sunulurken zam sonrasında kilosu 8 liradan başlayıp 16-17 liraya kadar çıkıyor. Hükümet ise piyasayı düzenlemek için ithalatı teşvik edici önlem alıp gümrük duvarlarını düşürdü. Kuru fasulye ithalatıyla birlikte fiyatların düşüp düşmeyeceği ise merak konusu. Ette son yıllarda yaşananlar vatandaşın ithalata temkinli yaklaşmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu kuru fasulye üretiminde Türkiye’nin her zaman ithalatçı bir ülke konumunda olduğunu belirtiyor. Kuru fasulye zamlarının Türkiye bağlantılı olmadığını açıklayan Tiryakioğlu , “ABD ve Kanada’da ortaya çıkan olumsuz hava koşulları Türkiye’de de fiyatları etkiledi” diyor. Hükümetin kuru fasulye için aldığı önlemlere de dikkat çeken Tiryakioğlu , “Hükümet şu anda gümrükleri düşürüyor. Bu içerdeki alevi söndürür. Gümrük oranları yüzde 20 oranında düşürüldü. Bu fiyatlara yüzde 10 oranında düşüş olarak yansır” dedi.

İNŞALLAH KAR YAĞIŞI OLUR

Devletin gümrük vergileri dışında piyasayı düzenleyemeyeceğini ifade eden Tiryakioğlu Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) kuru fasulyeye müdahale şansı olmadığını söyledi. Bölgeden büyük marketlere satış yaptıklarını belirten Tiryakioğlu son dönemde fasulye fiyatlarında yüzde 20 oranında artış olduğunu nohutta ise yüzde 10 artış olduğunu belirtiyor. Bu kış şu ana kadar bölgede kar yağışının hakim olmamasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Tiryakioğlu , “Tedirgin bir şekilde bekliyoruz. İnşallah kar yağışı olur diye umut bağlıyoruz. 2011’de de böyle bir sıkıntı yaşamıştık. Fakat kuraklık için karar vermek için yine de biraz erken” diye konuştu.

Haberin Devamı

İTHALATLA YÜZLEŞMEMİZ GEREKİYOR

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin gıda fiyatlarında genel olarak bir artış yaşandığını söyledi. Devletin gümrük duvarlarını indirdiğini de açıklayan Yetkin burada kilit noktanın özel sektörün ithal ettiği kuru fasulyeyi pazara sürüp sürmeyeceği olduğunu söyledi. TMO’nun olmadığı alanlarda ürünlerin fiyatlarının piyasada şekillendiğini söyleyen Yetkin pirinçte de geçen yıllarda fiyatların pahalandığını ve ithalat yoluyla piyasanın dengelendiğini belirtti. Olası bir kuraklıkla ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Yetkin, “Şu anda ocak ayındayız. Şubat ocakta kar gerek. Bu karla birlikte mart ve nisanda yağmur lazım. Kuraklık durumunda ciddi bir biçimde zora düşeriz. 20 milyon ton ve 22 milyon tondu hasat. Üretim düşerse ithalatla yüzleşmemiz gerekiyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!