"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

İtalyan usulü enginar

Yaptığım bir İtalya gezisi sırasında İtalyanların çanak kısmı daha küçük ve yaprakları körpe olan enginarı bütün olarak haşlayıp yediklerini gördüm.

Haşlanan enginarın, önce yapraklarını koparıyor, limonlu zeytinyağlı sosa batırdıktan sonra, yaprakların dibinde kalan etli kısımlarıyla birlikte iştahla yiyorlardı. Çünkü enginar yapraklarının ilaç sanayinin önemli bir ham maddesi olduğunu öğrenmiş İtalyanlar. Bütün yaprakları yiyip bitirdikten sonra, çatal ve bıçak yardımıyla enginarın tüylü kısmını kesip atıyor ve çanak kısmını yemeğe başlıyorlar.

Biz Türklerse enginarı iyice soyup temizledikten sonra sadece çanak kısmından yemek yaparız. Eğer Türk işi enginar yapmaya devam edecekseniz, önerim malzeme listenize mutlaka havuç da eklemenizdir. Ayrıca kanı temizleyici özelliği olan ve karaciğerin sıkı dostu enginarı pişirmenin en doğru yönteminin limon suyu ve zeytinyağıyla pişirmek olduğunu unutmayın.

Mercimek mantı çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı dolusu hazır mantı (Kayseri mantısı olabilir)

1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

1 yemek kaşığı tereyağı

2 adet yeşil sivri biber

2 adet orta boy domates

8 su bardağı sıcak tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 adet limonun suyu

2 tatlı kaşığı kuru nane


n Sivri biberleri yıkayıp ayıklayarak incecik halkalar halinde doğradıktan sonra halkaları tekrar dörde bölün. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Diğer taraftan yağı orta boy bir tencerede eritip sivri biberleri ekleyerek orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Domatesi de katıp 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak tavuk suyu ve haşlayıp süzdüğünüz mercimeği de tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirerek kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra hazır mantıyı karıştırarak ilave edin. Sık sık karıştırarak mantılar pişinceye kadar, en az 12 dakika pişirin. Zaten pişen mantılar suyun yüzeyine çıkacaktır. Çorbayı ocaktan alıp limon suyu ve kuru naneyi ilave ettikten sonra karıştırın ve sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz kırmızı pul biber, kuru reyhan ya da kuru fesleğen de katabilirsiniz.

Halanın patates salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

4 adet orta boy patates

1 adet taze soğan

1/2 demet maydanoz

3 adet orta boy salatalık

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

1 tatlı kaşığı hardal

1 adet limonun suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber


Taze soğanı ve maydanozu ayıklayıp, incecik doğrayın. Patatesleri iyice yıkayıp, üzerine çıkacak kadar tuzlu suda haşlaynı. Yumuşayan patatesleri süzüp soğumasını beklemeden soyduktan sonra, kuş başı et formunda doğrayarak derin bir kaba aktarın. Üzerine soğan ve maydanozu ekleyin. Salatalıkları yıkayıp soymadan rendeleyerek patatesin üzerine ilave edin. (Bu salatayı yapmak için kullanacağınız salatalıkların çekirdeksiz, ince ve taze olması gerekir) Zeytinyağı, hardal, limon suyu, tuz ve karabiberi küçük bir kasede karıştırın. Kuru nane ve kırmızı pul biberi de serpiştirip çatala 2-3 dakika kadar çırpın.

Malzemeleri iyice karıştırarak hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirin. Salatayı iyice karıştırıp servise sunun.
X