İtalyan mallarına boykot çağrısı

Güncelleme Tarihi:

İtalyan mallarına boykot çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk iş dünyasının en büyük örgütü TOBB'un Başkanı Fuat Miras, hem işadamlarına, hem de kamuoyuna İtalyan mallarını boykot etme çağrısı yapacaklarını açıkladı. TOBB ayrıca, İtalya Odalar Birliği'ne de bir ‘‘uyarı’’ mektubu gönderecek.

Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon üyesi bulunan ve bütün Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ile Ticaret Borsaları'ını bünyesinde toplayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Başkanı Fuat Miras, İtalyan mallarına boykot çağrısı yapacaklarını açıkladı. İtalyan Odalar Birliği'ne de çetebaşı Abdullah Öcalan'ı iade edilmemesinin Türk kamuoyunda ve iş dünyasında yaratacağı tepkiyi anlatan bir uyarı mektubu hazırlardıklarını belirten Miras şöyle konuştu:

‘‘İtalyan Odalar Birliği'ne gönderilmek üzere bir mektup hazırlıyoruz. Bu mektupta Öcalan'ın iade edilmemesinin Türk iş dünyasında ve kamuoyunda yaratacağı tepki konusunda İtalyan iş adamlarını uyaracağız. Eğer İtalya'nın tavrında bir değişiklik olmazsa, Türkiye genelindeki üyelerimize hem de Türk halkına İtalyan mallarının boykot edilmesi çağrısını yapacağız.’’

Fuat Miras, bu girişimlerin TOBB'un kuruluşu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından yürütüleceğini belirterek, ‘‘Bu konuda TOBB'a üye bütün odalar ve işadamları ortak hareket edecek’’ dedi.

ODA BAŞKANLARINA MEKTUP

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, Roma, Milano, Torino başta olmak üzere tüm İtalyan Ticaret Odaları'ına bir uyarı mektubu gönderdi. Yıldırım mektubunda son günlerde İtalya'nın Türkiye'ye karşı hasmane bir tutum sergilediğini ve Kürt Parlamentosu'nun toplanmasına da izin verdiğini hatırlatarak şu uyarıda bulundu:

‘‘Kürt Parlamentosu'unun toplanmasına izin verilmesinin şokunu atlatamayan Türk kamuoyu, bu defa 30 binden fazla Türk vatandaşının terörist eylemler sonucu ölümüne neden olan bölücü örgüt PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iade edilmeyip, üstelik kendisine sığınma hakkı tanınacağının resmi ağızlardan açıklaması Türk halkını çok ağır şekilde rencide etmiştir. Bu durum zaten sorunlu olan ilişkilere de tuz biber ekmiştir. Öcalan'ın iade edilmemesi Türkiye İtalya ekonomik ilişkilerine büyük zarar verecektir.’’

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Hüsamettin Kavi de, iş dünyasının ortak tavır belirleyeceğini belirterek, ‘‘Ortaya çıkan tablo, özellikle Türk gazetecilerinin saldırıya uğraması ve İtalyan polisinin seyirci kalması düşündürücü. Olayların İtalyan medyasında ortaya konuş tarzı da rahatsızlık verici. Atılacak adım konusunda, özel sektör ortak bir çalışma yapıyor. Kürt Parlamentosu'nun İtalya'da toplanması sırasında da ilgililerin ikaz edilmesi ve bundan sonra böyle bir olayın yaşanmaması için, Türk-İtalyan Ortak Ticaret Odası Başkanı Petrini'den yardım istemiştik’’ dedi.

BRÜKSEL'E MESAJ

Öte yandan İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) AB Parlamentosu, AB Konseyi ve AB Komisyonu nezdinde girişimde bulunarak, Abdullah Öcalan'ın 30 bin kişinin katili olduğu ve bu nedenle siyasi suçlu muamelesi görmesinin adalete ve hukuka aykırı olduğu mesajı verilecek. İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş, Öcalan'ın suçlarının dökümünü ve uluslararası hukuka göre siyasi suçlu olamayacağına ilişkin bilgileri AB ve Avrupa işdünyası kuruluşları nezdinde anlatacaklarını söyleyerek şu bilgiyi verdi:

‘‘Bu adamın ne kadar ciddi bir suçlu olduğunu AB'ne, AB üyesi ülkelerin yöneticilerine ve Avrupa işdünyasına anlatacağız. Öcalan, kadınları, çocukları, bebekleri öldüren bir katildir. Bu nedenle siyasi suçlu olarak nitelendirelemez. Bu arada hükümetin idam cezasının kaldırılmasına ilişkin çalışmalarını destekliyoruz.’’

İHALELE UYARISI

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, İtalya'nın PKK Lideri Öcalan'ı iade etmemesi halinde Türkiye'nin ihalelerde daha seçici davranabileceğini söyledi. Terörün yıllardır enflasyonun ana kaynaklarından biri olduğunu ve Türk işadamlarının bu duruma kayıtsız kalamayacağını söyleyen Çağlayan, ‘‘Bu milli bir sorun. Yıllardır enflasyonun sıkıntılarını yaşıyoruz, enflasyonun nedenlerinden biri de terör. Bu nedenle Türk işdünyası olarak kayıtsız kalamayız. Bugün toplanacak yönetim kurulunda tepki göstermenin yöntemini belirleyeceğiz. Şu aşamada bire bir lobi yapmak daha akılcı. Ancak, İtalya olumsuz bir tavır alırsa Türk hükümeti açtığı ihalelerde daha seçici davranabilir’’ diye konuştu.

İTALYAN GİYİM SANAYİCİLERİ

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı İsmet Özcan da İtalyan hükümeti üzerinde etkili lobi yapan İtalyan Giyim Sanayicileri Derneği nezdinde girişimde bulunacaklarını söyledi. Özcan, ’’Başta Boss olmak üzere Avrupa'nın ve İtalya'nın önde gelen hazır giyim firmaları ile de görüşeceğiz.'' dedi.

İHRACATÇILARDAN MEKTUP

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz da, İtalya'da dış ticaret ile ilgili mesleki örgütlerin başkanlarına mektup gönderecek. Mektubunda Türkiye'nin İtalya'dan yaptığı ithalatın oranının yüksek olduğunu hatırlatan Oğuz, İtalyan ihracatçılardan hassas olmasını isteyecek.

ROMA İPTAL

Roma'ya tur düzenleyen seyahat acentalarına rezervasyon yaptıran vatandaşlar acentaları arayarak rezervasyon yerini değiştirip değiştiremeyeceklerini soruyor. Asya Tur Genel Müdür Yardımcısı Birol Tüfekçi, önümüzdeki günlerde Roma'ya 30 kişilik özel grup götüreceklerini ancak tura katılanların Roma'ya değil başka bir kente seyahat etmek istediklerini belirtti. İtalya'ya giden Türk turist sayısının yılda 30 bini aştığı belirtiliyor.

İş dünyasının örgütleri İtalya'yı nasıl uyarıyor?

TOBB: İtalyan mallarına boykot çağrısı yapıyor. İtalya Odalar Birliği'ne mektup gönderiyor.

İKV: Avrupa Birliği Konseyi ve Komisyonu ile Avrupa Parlamentosu'na ‘‘Apo'nun suç dosyası'nı gönderecek.

İSO: Başkan Hüsamettin Kavi, Türk-İtalyan Ortak Ticaret Odası Başkanı

Petrini'den destek istedi.

TGSD: İtalyan Giyim Sanayicileri Derneği

ile İtalyan hazır giyim firmalarını harekete geçirecek.

TİM: Başkan Okan Oğuz İtalya'daki dış ticaretle ilgili mesleki kuruluşlara mektup gönderiyor.

İTO: Başkan Mehmet Yıldırım, İtalya'daki 50 ayrı ticaret odasına mektup gönderdi

Vatandaşlar seyahat acentalarını arayarak daha önceden kesinleşen Roma paket turlarını başka bir turistik kentle değiştirmeye başladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!