İtalyan lezzeti

"Her peynirin arkasında, yeşili farklı olan bir mera vardır, farklı bir göğün altında" Bu sözler "peynir" dendiğinde akla gelen ilk ülkelerden biri olan İtalya’nın ünlü yazarlarından Italo Calvino’ya ait.

Biz de şimdi bakalım, İtalyan peyniri olan mozarella, arkasında ne tür aşamalar bırakarak mozarella oluyor. Öncelikle bu peynirin yapımında kullanılacak sütün kesilmiş olması gerekiyor. Kesilmiş süt ısıtılarak çökelekle karıştırılıyor. Sonra bu karışım bizim Kahramanmaraş dondurmacılarının dondurmayı çekerek uzattıkları gibi uzatılıyor.

Daha sonra yoğurma işlemi başlıyor ki, yoğurma işlemi aynı zamanda peynirin kıvamını da belirliyor. Yeri gelmişken, mozarellanın mucidi olan İtalyanların genellikle yumuşak kıvamı tercih ettiklerini de belirtelim. Yoğrulmuş karışımdan top şeklinde parçalar koparılıyor ya da saç örgü şekli veriliyor. İşte, mozarellanın isim babası da bu koparma işlemi. Çünkü koparma işlemine İtalyanlar "mozzare" diyorlar. Son aşama da peynirin suyun içinde bekletilmesidir, ki bu su, ya kesilmiş sütün suyu ya da bildiğimiz sudur.

Tavuklu, patlıcanlı Marita

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

4 adet tavuk biftek

3 adet orta boy patlıcan

2 yemek kaşığı un

1 çay bardağı sıvıyağ

4 adet orta boy domates

2 yemek kaşığı zeytinyağı

4 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı kuru fesleğen, kekik

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Öncelikle, tavuk bifteklerini yağsız tavada hafifçe pişirip fırına dayanıklı bir kaba dizin.

Diğer taraftan, patlıcanları alacalı soyup bir parmak kalınlığında halkalar halinde dilimledikten sonra acı suyunun çıkması için tuzlu suda 15-20 dakika bekletin. Sonra suyunu süzün, sıkın ve una bulayın. Sıvıyağı bir tavada kızdırıp unlu patlıcanları kızartarak tavukların üstüne dizin. Diğer taraftan, sos için bir tavada, domatesleri rendeleyip, zeytinyağıyla beraber suyunu çekinceye kadar pişirin. Sarmısakları doğrayıp üzerine ekledikten sonra, fesleğen, kekik, tuz ve karabiberi katarak 2-3 dakika kaynatın. Sonra bu sosu, patlıcanların üzerine yaydıktan sonra 175 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Püf Noktası: İstenirse en üste kaşar peyniri rendelenerek fırına verilir.

Fındıklı laylaylom bisküvi

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

250 gr. oda sıcaklığında margarin

2 çay bardağı pudra şekeri

2 adet yumurta

3 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 çay bardağı dövülmüş fındık içi

Üzeri için

1 adet yumurta akı

2 yemek kaşığı iri çekilmiş fındık


Derin bir yoğurma kabında; margarin, pudra şekeri ve yumurtayı mikserle 2-3 dakika, krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Üzerine; un, kabartma tozu ve fındık içi ekleyerek sıkıca yoğurun. Hafifçe unladığınız tezgahın üzerinde yarım santim kalınlığında açtığınız hamuru, şekilli kalıplarla keserek, hafif yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerlerine fırçayla yumurta akı sürüp, iri çekilmiş fındık içi serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. Soğuyunca servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları