Bir Aziz gururlandırdı, diğeri utandırdı

Güncelleme Tarihi:

Bir Aziz gururlandırdı, diğeri utandırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2015 16:44

Türk bilim insanı Aziz Sancar, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanarak, adını tarihe yazdırdı ve Türkiye'yi gururlandırdı. Adaşı Aziz M. ise maalesef Roma'daki 1800 yıllık tarihi bir sütuna adını kazıyarak, İtalyanların deyimiyle "vandallık yapıp" yüzümüzü kızarttı.

Haberin Devamı

İtalya’nın başkenti Roma’da, 1800 yıllık sütuna adını yazan bir Türk öğrenci gözaltına alındı. Aziz M. adlı öğrenci para cezasını ödedikten sonra serbest bırakıldı.

Corriere della Sera gazetesinde yer alan habere göre, Aziz M. isimli Erasmus öğrencisi, İmparatorluk Forumları’ndaki (Fori Imperiali) sütunlardan birine bozuk parayla adını yazdı.

Pazar günü gerçekleştiği belirtilen olay sonrası söz konusu öğrencinin gözaltına alındığı ve bir gece polis merkezinde bekletildikten sonra adliyeye götürüldüğü belirtildi.

Tarihi kalıntılar açısından Roma’nın en zengin bölgesi olan Palatino Tepesi’nde yer alan bu esere ağır hasar verdiği gerekçesiyle 200 euro para cezası ödetildikten sonra serbest bırakılan Aziz M.’nin, Roma Belediyesi’ne ise 2 bin euro tazminat daha ödemek zorunda olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

“YASAK OLDUĞUNU BİLMİYORDUM”
Çevredeki diğer turistler tarafından İtalyan güvenlik güçlerine ihbar edilen Türk öğrencinin adliyedeki ifadesinde, “Orada başka isimler de yazılı olduğunu gördüm, ben de kendi adımı yazmak istedim. Bunun yasak olmadığını sanıyordum” dediği aktarıldı.

"DAHA ÖNCE DE YAZANLAR VARDI"
Aziz M, BBC Türkçe'ye ise yaşananları şöyle anlattı: "Olay Cumartesi saat 16.00 gibi oldu. Forumda geziyorduk. Bir-iki taş gördüm üzerine bir şeyler yazmışlardı. Sonra ben de ilerde bir yerde bir kolona ismimi yazdım. İrlandalı bir kız görmüş beni. Hiçbir şeyden haberim olmadan beni çıkışta tuttular, saat 18.00 gibi polisler geldi. 'Nasıl yazdın?' diye sordular ben de 2 cent'lik madeni para ile yazdığımı söyledim. Ve neden sadece beni yakaladıklarını sordum, çünkü daha önce de yazan kişiler vardı."

"VANDAL, ADINI ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİ"
Corriere della Sera gazetesi olaya ilişkin haberinde, “İki gün önce tutuklanan vandal, böylece sütunlara kazıyarak adını ebedileştirdi. Acımasızca tarihin bir parçasına böyle iz bıraktı” gibi ifadeler kullandı.

Gazete bu izin, ancak çok hassas ve pahalı bir restorasyondan sonra yok edilebileceğini de ekledi.

Bir Aziz gururlandırdı, diğeri utandırdı

Geçen yıl da Kazbek Akaev adlı bir Rus turist, yine aynı bölgede yer alan Kolezyum’un (Flavianus Amfitiyatrosu) duvarına adının baş harfini kazımış, dört ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Aziz M.’nin adını kazıdığı Palatino Tepesi’ndeki sütunun tarihinin ikinci yüzyıla dayandığı belirtiliyor. Venedik Meydanı (Piazza Venezia) ile Kolezyum arasında kalan ve bir açık hava müzesine ev sahipliği yapan Palatino Tepesi’nde Roma’nın köklerinin bulunduğuna inanılıyor.

Haberin Devamı

Roma Mitolojisi’ne göre Palatino Tepesi, Roma’nın kurucuları Romulus ve Romus’un dişi bir kurt tarafından bulunarak hayatlarının kurtarıldığı yer.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!