İşyerlerine Türkçe isim

Güncelleme Tarihi:

İşyerlerine Türkçe isim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2017 12:46

İşyerlerine Türkçe isim

Haberin Devamı

BALIKESİR'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkçe tabela çağrısı üzerine Altıeylül Belediyesi'nin işletmesinde olan Zeytin Cafe'nin ismi Zeytin Bahçe olarak değiştirildi.

Altıeylül ilçesinin Ak Partili Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, bu isim değişikliğinin ardından  ilçe sınırları içerisinde bulunan ve yabancı adlar kullanan 104 işyerine mektup yazdı. Başkan Kafaoğlu'nun mektupları Zabıta Müdürlüğü personeli tarafından işyerlerine ulaştı. Kafaoğlu , mektubunda  dildeki kirlenmeye dikkat çekerken, yabancı sözcük kullanımının Türkçeyi olumsuz etkilediğini vurguladı. Kafaoğlu, "Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir, dilin korunması, milli varlığın korunması demektir" dedi. Başkan Kafaoğlu mektupta şu ifadelere yer verdi:

"Değerli esnaf kardeşim, küreselleşmeyle birlikte hızla ilerleyen bir teknoloji ve iletişim dönemi yaşadığımız günümüzde diller arası etkileşim kaçınılmaz bir durumdur. Ancak bu etkileşim sonucunda dildeki kirlenmenin boyutu da giderek artmaktadır. İnsanımızın günlük hayatta kullandığı yabancı sözcüklerin yanı sıra ticarethane isimlerinde de ciddi bir artış gösteren yabancı sözcük kullanımı Türkçemizi olumsuz etkilemektedir. Hızla yaygınlaşan bu tutum, Türkçemizin yapısını bozmakta ve dilimizde yozlaşmaya neden olmaktadır. Lokanta, otel, mağaza ve benzeri işletmelerinizde yabancı isimler yerine Türkçe isimler kullanarak bu durumu önlemeye çalışmak, esnafımızın en başta gelen sorumluluğu olmalıdır" dedi.

Kafaoğlu mektubuna şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da vurguladığı gibi kendi dilimizin zenginliklerinden yararlanmalı ve yabancı sözcük kullanma özentisinden vazgeçerek bu konuya gereken hassasiyeti göstermeliyiz. Unutulmamalıdır ki; milli benliğimizi ayakta tutan, kültürel varlığımızı yaşatan çok önemli bir unsurdur. Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir, dilin korunması, milli varlığın korunması demektir. Dil kirliliği ulusal bir davadır, çevre ve hava kirliliği kadar ele alınması gereken önemli bir sorundur. Değerli esnafımızın bu sorun karşısında duyarsız kalmayıp gereken çaba ve özeni göstereceğine tüm samimiyetimle inanıyorum."

Coşkun YAMAN / BALIKESİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!