İsveçlilerin yemek kitabı merakı

Güncelleme Tarihi:

İsveçlilerin yemek kitabı merakı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2005 00:00

Dünyada kişi başına düşen yemek kitabı sayısının en çok olduğu ülkenin İsveç olduğunu öğrendiğimde şaşırdım doğrusu. Aslına bakacak olursanız, soğuk kuzey denizlerinin balıklarıyla, geyik etiyle ve diğer kırmızı etlerle, az miktarda kullandıkları sebzeyle şekillenen İsveç mutfağının öyle çok özel yemeklere sahip olmadığını söyleyebiliriz. Stockholm’de onlarca kebapçı, dürümcü, Japon, Çin ve hatta Hint restoranını bir arada görebilirsiniz. İsveçliler bizim mutfağımızı da çok seviyorlar. Ödül töreni sırasında ve sonrasında en çok karşılaştığım sorulardan biri mutfağımızda kebaplar dışında var olan yemeklerin neler olduğuydu. İsveç’te hemen herkes III. Ahmet zamanında oraya giden lahana dolmasını biliyor. Ayrıca köfte kültürünü de bizden almışlar.Asma yapraklarıyla yapılan ilaçlar, vücuda kuvvet verir, ishali keser, sarılığı keser.Kıtır ekmekli ıspanak salatası6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi6 dilim bayat ekmek1 çay bardağı zeytinyağı1 tatlı kaşığı pul biber1 çay kaşığı kekik1 çay kaşığı tuzSalata sosu için5 yemek kaşığı zeytinyağı1/2 demet ıspanak1 yemek kaşığı elma sirkesi3 diş sarımsak (dövülmüş)n Bayat ekmekleri kuş başı et formunda doğrayın. Zeytinyağını tavaya aktarıp doğradığınız ekmekleri karıştırarak 4-5 dakika kızartın. Sonra üzerine kekik ve pul biberi serpiştirip tekrar karıştırın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.Öte yandan ıspanakları ayıklayıp iyice yıkadıktan sonra süzün. İnce ince doğrayıp üzerine tuz serpiştirerek karıştırın. Kızarmış ekmekler ve ıspanağı harmanlayıp salata tabağına aktarın. Diğer tarafta, salata sosunu hazırlamak için; zeytinyağı, sirke ve dövülmüş sarmısağı küçük ve derin bir tabağa aktarıp çatalla iyice çırpın Bu sosu salatanın üzerinde gezdirip birkaç dakika bekledikten sonra karıştırarak servise sunun. Yanık hamsiköy sütlacı10 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 70 dakikaMalzeme listesi2 litre süt 2 su bardağı su 1 çay kaşığı tuz1 çay bardağı pirinç 1 yemek kaşığı pirinç unu 2 su bardağı toz şeker1 paket vanilyaÜzeri için1 adet yumurtan Pirinci yıkayıp üzerine 2 bardak su ve tuzu ilave ederek kısık ya da orta ısılı ateşte 70 dakika kadar karıştırarak haşlayın. Üzerine sütü ekleyip tekrar karıştırın. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak, süt kaynayıncaya kadar pişirin. Toz şeker ve vanilyayı da aktarın. Diğer taraftan, pirinç ununu bir kasede 2 yemek kaşığı sütle ezin. Sütlacın sıcak sütünden 1 kepçe kadar alıp üzerine aktarın. Ilıyan pirinç ununu da tencereye ekleyip 2 dakika daha pişirdikten sonra sütlacı güveçlere paylaştırın. Katılaşıp üzerinin kaymak tutması için 2 saat kadar bekleyin. Başka bir tarafta yumurtayı çırpıp sütlaçların üzerine paylaştırdıktan sonra, 175 dereceye ayarlı fırının ızgara kısmında üzerleri kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. En az bir gece buzdolabında bekletip servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!