"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

İsveçliler’in lahana dolması

İnsanın her satırını keyifle okuduğu kitaplar vardır ya, işte onlardan biri elimde: Ergun Sav’ın "Rakı Sohbetleri".

Anlatılan sadece rakı ya da rakı sohbetleri değil, rakının arkadaşları mezeler, zerzevatlar, ara sıcaklar neler neler. Kitaptan bir alıntı: "İsveç kralı XII. Karl (Demirbaş Karl) Poltava’da (1709) Ruslara yeniliyor. Deli Petro’nun hışmından kaçıyor, Osmanlılara sığınıyor. Zamanın padişahı III. Ahmet onu ağırlıyor, altı ay misafir ediyor"... Padişah onu uğurlarken dileğini soruyor, kral da aşçısını istiyor. XII. Karl aşçıyı İsveç’e götürüyor. Şimdi " Helsinki’de her kafeteryada, her restoranda bizim etli lahana dolması var."

Komposto yaparken taze meyve kullanacaksanız önce şekerli suyu kaynatıp meyveyi sonra ilave etmeniz gerekir. Böylece meyveler dağılmaz.

Beğendili köfte dürüm

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

500 gr köftelik kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 dilim bayat ekmeğin içi

8 adet dürüm ekmeği (lavaş)

Beğendi için

4 adet közlenmiş patlıcan

1 yemek kaşığı un

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 yemek kaşığı margarin

1 çay bardağı süt

3 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu

Kızartmak için

1 çay bardağı sıvıyağ


n Közlenmiş patlıcanları cam bir kapta çatalın ucuyla ezip kenarda bekletin. Margerin ve unu orta boy bir tencereye aktarıp kısık ateşte sürekli karıştırarak hafif sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Sararan unun üzerine ezdiğiniz patlıcanları da ekleyip birkaç dakika hızlı hızlı karıştırdıktan sonra sütü de ilave edin. Tuz ve karabiberi serpiştirip karıştırmaya devam edin. Yaklaşık 5-6 dakika sürekli karıştırarak pişirdiğiniz beğendiyi ocaktan alın. Henüz sıcakken üzerine dereotunu ekleyip karıştırın. Köfteleri hazırlamak için; kuru soğanı rendeleyip çukur bir kaba aktarın. Tuz, karabiber, kabuklarını çıkarıp ufaladığınız bayat ekmek içi ve kıymayı ekleyin. Bütün malzemeleri iyice yoğurun. Elinizi suya batırıp, yoğurduğunuz harçtan köfteler hazırlayıp parmak şekli verin. Hazırladığınız köfteleri bir tepside biriktirin. Sıvıyağı bir tavada kızdırıp köfteleri çevirerek kızartın. Dürüm ekmeklerine önce ikişer yemek kaşığı patlıcan beğendi yayıp üzerine köfteleri (her dürüme 4 adet köfte ) sıraladıktan sonra dürüm yapın ve sıcak sıcak servise sunun.

Püf noktası: Beğendinin daha lezzetli olmasını istiyorsanız, malzemesine 2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyebilirsiniz.


ivili kalıp parfe

Malzeme listesi

6 adet kivi

1 paket krem şanti (toz)

1 su bardak süt

1 paket vanilya

4 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

Sos için

3 adet kivi

6 yemek kaşığı hazır süt kreması

2 kahve fincanı pudra şekeri


n Öncelikle, kabuklarını soyduğunuz kivileri ince ince doğrayıp mutfak robotuna aktarın. Üzerine pudra şekeri ilave edip çırpın. Kremayı da ekleyerek tekrar çırptıktan sonra buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, krem şanti ve sütü bir kapta maikser yardımıyla 4-5 dakika çırpıp onu da buzdolabına yerleştirin. Şimdi de yumurtaların aklarını vesarılarını ayırıp ayrı ayrı kaplara alın. Yumurta sarıları, toz şeker ve vanilyayı mikser yardımıyla 2-3 dakika kadar çırpın. Yumurta aklarını da 7-8 dakika, katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın. Buzdolabında bekleyen krem şantiyi çıkarıp yumurta sarısını ekleyerek karıştırın. köpük köpük olan yumrta aklarını da karışıma ilave ederek tekrar harmanlayın. Küçük kaselere ya da kalıplara streç film yayıp parfeyi paylaştırdıktan sonra buzluğa yerleştirin. Derin dondurucuda bir gece beklettiğiniz parfeleri kivili sos ve kivi dilimleyerek servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI