"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

İsveç usulü kahvaltı

Belki de İsveçliler soğuk iklimde yaşadıkları için çok sıkı bir kahvaltıyla güne başlıyorlar.

Soğuk havanın enerji veren yiyeceklere ihtiyaç hissettirdiğini söylüyorlar. Özellikle tahıllı dedikleri, arpa, buğday, yulaf ve çavdarlı karışık ekmekleri sofralarından eksik olmuyor. Ama onlarca çeşidi olan mısır gevreği ya da "müsli" dedikleri yulaflı karışımları sofralarının demirbaşı. Sütle karıştırdıkları mısır gevreği ya da müslinin içine; keten tohumu, kabak ve ay çekirdeği içi, kurutulmuş muz, elma, kivi dilimleri, kuru çekirdeksiz üzümün yanı sıra kayısı da eklemeyi ihmal etmiyorlar. Hatta bizim iç kabuğu soyulmuş Trabzon, Rize fındıklarını da bolca atıştırıyorlar.

Ben her sabah kuru kayısı yediğim, fındık ve cevize de bayıldığım için İsveç usulü kahvaltının tam bana göre olduğunu fark ettim. Peynir konusunda ise hiçbir ülkenin bizim Edirne, Enez beyaz peynirleriyle yarışamayacağını gururla söylemeliyim. Ama tatlı süzme yoğurdu ya da bizim taze kaymağımız kıvamındaki koyu kıvamlı taze kremalarına imrendiğimi de itiraf etmeliyim. Ne dersiniz, biz de kahvaltıya Malatya kayısısı, İzmir üzümü, Trabzon fındığı, Gümüşhane cevizi eklesek mi artık.

Lor peynirli

Kaperatif kanepe


Malzeme listesi

á 300 gr lor peyniri

á 1 kutu labne peyniri (200 gr)

á 1 diş sarmısak

á 1 demet dereotu

á 1 çay kaşığı karabiber, kırmızı pul biber

á 1 demet maydanoz

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Lor peynirini derin bir kaba koyup üzerine labne peyniri aktarın. Yarım çay kaşığı tuzla iyice dövdüğünüz sarmısağı ve incecik kıyılmış dereotunu da ekleyin. Karabiber ve kırmızı pulbiberi serpip tıpkı köfte gibi yoğurun. Diğer taraftan, bir kaseye su koyup bir başka tabağa de ince kıyılmış maydanozu yayın.

Ellerinizi suya batırıp peynirli hamurdan, vişne büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Peynir toplarını kıyılmış maydanozun üzerinde yuvarlayıp her taraflarını maydanoza bulayın. Hazırladığınız peynir toplarını bir servis tabağına yerleştirip üzerlerine kürdan batırarak buzdolabında en az 2-3 saat bekletin. Özellikle içki yanında çok güzel olan bir aperatiftir. Soğuk olarak servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI