İsveç bombacısının ardındaki sır perdesi aralanıyor

Güncelleme Tarihi:

İsveç bombacısının ardındaki sır perdesi aralanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2010 17:52

Stockholm’de yaşanan iki patlamanın ardından, gözler bu saldırıdan sorumlu olduğu düşünülen Irak doğumlu İsveç vatandaşına çevrildi. Söz konusu saldırgan, patlamalardan önce gönderdiği sesli mesajda, mücahitlere cihat mesajı yolladı. Ancak saldırının ardından yürütülen soruşturmada cevap arayan en önemli sorulardan biri, saldırganın kalabalık bir sokak yerine neden tenha bir yerde infilak ettiği.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor  

 

İngiltere ve İsveç gazetelerinde yer alan haberlere göre, saldırıların ardındaki şüpheli, ailesiyle 1992’de Bağdat’tan İsveç’e göç eden Teymur al-Abdali adındaki bir Sünni.

 

İsveçli yetkililer, Abdali hakkında açıklama yapmayı reddetti. Ancak Londra Metropolitan Polisi, bombalamayla ilgili olarak Pazar günü Abdali’nin üniversiteye gittiği düşünülen Bedfordshire’da bulunan bir evde arama yaptı. Daily Telegraph gazetesinin verdiği bilgiye göre, arama sonucunda zararlı materyal bulunmadı ve herhangi bir tutuklama yaşanmadı.

 

Haberin Devamı

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ise İsveç istihbarat kurumu Sapo’nun yaşanan iki patlama arasında bağlantı olup olmadığını araştırdığını, Tidningarnas Telegrambyra haber ajansına da patlamadan kısa süre önce tehdit mesajları geldiğini belirtti.

 

İsveç polisi, saldırıyı tek başına gerçekleştirdiği düşünülen kişinin kimliğine, bombalamada kullanılan aracın plakasını araştırarak ulaştı. Cumartesi günü yaşanan saldırıda, ilk patlama yerel saat ile 17.00’da, ikincisi ise birkaç dakika sonra yaşanmıştı.

 

TEHDİT MESAJI

Aftonbladet gazetesi, saldırganın boru bombaları kullandığını ve çivi dolu bir sırt çantası taşıdığını belirtti. Ancak saldırganın kendisini kalabalık Drottninggatan (Kraliçenin sokağı) sokağında havaya uçurmak varken neden çok az kişinin bulunduğu bir yerde üzerindeki bombayı patlattığı sorusuna hala cevap aranıyor.

 

Reuters haber ajansı, soruşturmayı yürüten İsveçli savcının, bombanın aslında bir alışveriş mağazasında patlatılmak istendiğini ancak yanlışlıkla önceden infilak etmiş olabileceğini düşündüğünü belirtti.

 

Haberin Devamı

Tidningarnas Telegrambyra haber ajansı ise patlamaların öncesinde ses kaydı bulunan e-mailler aldıklarını belirtti. Arapça, İsveççe ve İngilizce olan ses kayıtlarında bir erkeğin akıcı ve düzgün bir İngilizce konuştuğu ve konuşmasını “İsveç’e hitaben yaptığı” ifade edildi.

 

Hazırlanmış bir metni okuduğu anlaşılan adam, “bu eylemlerin” İsveçlilerin başına gelmesinin sorumlusunun kendileri olduğunu söyledi. Saldırgan, Hz. Muhammed’in karikatürlerini çizdiği için hedef haline gelen karikatürist Lars Vilks’e duyulan öfkenin devam ettiğini söyledi ve koalisyon güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi istedi.

 

Saldırgan, bir sayfanın çevrilme sesiyle beraber karısı ve çocuklarından bahsetti. Ayrıca, Ortadoğu’ya yaptığı seyahatlerin iş amaçlı değil, “cihat” için olduğunu itiraf etti. Son dört yılını mücahit olarak yaşamanın hiç kolay olmadığını belirten saldırgan, eşine “Sen ve çocuklarım bu hayatta başıma gelen en güzel şeysiniz” dedi.

Haberin Devamı

 

Son cümlelerini Avrupa’daki tüm gizli mücahitlere ithaf eden adam, “Şimdi, elinizde sadece bir bıçak olsa da saldırma zamanı. Ama elinizde daha fazlasının olduğunu biliyoruz” dedi. 

 

İsveç bombacısının ardındaki sır perdesi aralanıyor
Abdali'ye ait olduğu düşünülen fotoğraf.

EL KAİDE “HÜCRESİ”

Haberlerde bombalı saldırgan olduğu belirtilen Abdali’nin ailesi, Pazar günü oğullarıyla temaslarının koptuğunu belirtti. Babası, oğluna Cumartesi’den beri ulaşamadığını söyleyerek, “Nereye gittiğini söylemedi. Tüm aile şok içindeyiz. Ne olduğunu öğrenmek istiyoruz” dedi.

 

İslami tanışma sitesi Muslima.com’da kısa bir süre önce profil hazırlayan Abdali, 1992 yılında İsveç’e göç ettiğini, 2001 yılında İngiltere’ye eğitim için gittiğini yazdı. Facebook hesabında ise Bedfordshire Üniversitesi’nde spor terapisi eğitimi aldığını, 2004’te mezun olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

 

Sitede 2004’ten beri evli olduğunu söyleyen Abdali, iki kızı olduğunu ve tekrar evlenmek istediğini belirtti. Çok dindar olduğunu belirten Abdali’nin, Facebook sayfasında ise İslamcı militanların videoları var.

 

İsveçli yetkililer saldırıda El Kaide veya bir başka İslami radikal örgütün parmağı olduğuna dair bir açıklama yapmadı. Ancak bir İngiliz terörle mücadele yetkilisi, son iki yıl içinde birçok militanın İsveç’e gittiğini belirtti. ABD’li bir istihbarat yetkilisi de İsveç’te bir El Kaide “hücresi” kurulduğunu söyledi ancak detay vermedi.

 

İsveç’in Afganistan’da asker bulundurması ve ABD komutası altında NATO’ya istihbarat yetkilisi göndermesi, ülkenin askeri alanda izlediği tarafsız duruştan farklılık gösteriyor. Ancak ülkedeki en büyük değişim, son üç yılda yaşanan yoğun göçün İsveç’in homojen toplum yapısı üzerindeki etkisi. Vilks’e yönelik tepkilerin neden olduğu gerilim, göç karşıtı İsveç Demokratları'nın genel seçimlerde desteklerini artırarak parlamentoya girmesine neden oldu.

Haberin Devamı

 

İsveç’te yaşayan 450 bin Müslüman, 9.3 milyonluk nüfuslu ülkenin yüzde 5’ini oluşturuyor.

 

Bu yazı "After Attack Hits Sweden, Focus Turns to Suspect" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!