"İstinaf Mahkemeleri Türk yargı tarihde bir devrim"

Güncelleme Tarihi:

İstinaf Mahkemeleri Türk yargı tarihde bir devrim
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 13:31

"İstinaf Mahkemeleri Türk yargı tarihde bir devrim"

Haberin Devamı

İZMİR Bölge Adliye Mahkemesi başkanlığına atanan 1. İcra Mahkemesi Hakimi Turhan Eğlenoğlu, "İstinaf mahkemeleri Türk yargı tarihinde bir devrim olacak" dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesi'nce hazırlanan ve bin 34 hakim ve savcıyı kapsayan bölge adliye mahkemeleri kararnamesinde İzmir Bölge Adliye Mahkemesi başkanlığına atanan 1. İcra Mahkemesi Hakimi Turhan Eğlenoğlu, hakimlik mesleğeni yurdun her tarafında yaptığını belirterek, "İstinaf mahkemeleri Türk yargı tarihinde bir devrim olacak" dedi. Ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığı'na Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ayhan Aygün, Komisyon üyeliğine İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Ali Naki Ceylan getirildi.

Başkan olarak atandığı saatten itibaren telefonunun susmadığını belirten İzmir 1. İcra Mahkemesi Hakimi Turhan Eğlenoğlu, DHA muhabirine açıklama yaptı. İstinaf mahkemelerinde 32 dairenin yer alacağını, bunlardan 17'sinin hukuk, 15'inin ise ceza dosyalarına bakacağını söyleyen, evli ve iki çocuk babası, 62 yaşındaki Eğlenoğlu, "1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdim. 35 yıldır mesleğin içerisindeyim. Mesleğe ilk olarak Niğde'de başladım. Sırasıyla da Hakkari Uludere, Urfa Halfeti, Denizli Çardak, Tokat Turhal, Diyarbakır, Ödemiş ve son 18 yıldır da İzmir'de aynı mahkemede görev yaptım. Terörün en yoğun olduğu zamanda Turhal'dan Diyarbakır'a tayin oldum. Türkiye'nin neresi olursa olsun biz orada görevimizi layıkıyla yapmaya çalışırız. 20 Nisan'da yeni görev yerim tebliğ edilecek. 20 Temmuz'da da Bölge İstinaf Mahkemeleri'nde dosya almaya başlıyacağız. 5 yıla kadar olan ceza ve hukuk davalarına bakılacak. Yeni taslak hazırlanıyor. Bu cezalar üste çekilecek. Biz küçük Yargıtay olacağız" dedi.

İstanbul'dan sonra ikinci en büyük istinaf mahkemesinin İzmir'de olduğunu belirten Turhan Eğlenoğlu, "İzmir, Manisa, Aydın, Uşak, Küthaya, Denizli, Muğla, Balıkesir ve Çanakkale illeri ile ilçe adliyelerinden gelecek dosyalara bakacağız. Bölge İstinaf Mahkemeleri Türk hukuk sisteminde ilk kez uyuglanacak. Türk yargı sisteminde bir devrim olacak. Bu sistem İtalya, Almanya ve Hollanda'da yıllardan beri uygulanıyor. Bozulan dosyalar mahkemesine gönderilmeden, duruşmalı olarak yapılacak. Bu da vatandaşın adalete olan güvenini artıracak. Şu an 150 personel var. Bu sayı yetersiz. Yeni personel alımı yapılacak. 2017 yılında da inşaatı devam eden yeni binamıza taşınacağız. Orası 5 bloktan oluşmakta ve 100 daireye yetecek şekilde yapılmakta" dedi.

İzmir'de 'gizli bilgi ve belge bulundurma' davasına bakan mahkeme başkanı Orhan Kızıltaş ceza daire başkanlığına, aynı davada duruşma savcısı olan Cumhuriyet Savcısı Ali Ertan'da daire savcısı olarak atandı.

Bahri KARATAŞ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!