İstihdam Verileri Önemli

Dün yukarı yönlü tepki düzelme hareketinin ardında Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri yüksek tutma eğiliminde kalabileceğinin anlaşılmasıyla birlikte oldu.

Bununla birlikte petrol fiyatlarının da yükselişe geçmesi Euro’nun yukarı yönlü hareketini hızlandırdı ve parite 1.56 seviyelerine kadar dayandı.
 
Bugün ABD’den açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi, Euro’nun ikinci bir zirve denemesi yapıp yapmayacağını gösterecek. Avrupa’nın faiz politikası ne olursa olsun şu bir gerçek ki, Avrupa faizleri artırsa da bu uzun soluklu olmayacaktır. Avrupa sadece yükselen emtia fiyatları nedeniyle oluşan maliyet enflasyonunun etkilerinden arınmak için ABD'nin 1980’lerde yaptığını yapıyor ama bunun sonucunda onlar da durgunluğa girebilir. Dolayısıyla bugün açıklanacak ABD’nin tarım dışı istihdam verisinin ABD’nin durgunlukta olup olmadığını göstereceği için, bu veri Avrupa ve ABD’nin karşılaştırılmasına neden olacak.
 
Bugün 1.5630’un üzeri kırılırsa hareket 1.5730 ve sonradan 1.58’lere kadar uzayabilir ama düşmesi için hem petrolün gerilemesi lazım hem, istihdam verilerinin çok güçlü açıklanması lazım hem de 1.5420’nin altını kırması lazım. Bu da oldukça zor bir ihtimal olduğu için bugün açığa satış günü değil. Bunu öncelikle bilmek gerekiyor.
 
Benim tahminim ABD’de istihdam piyasasının çok karmaşık bir dönemden geçiyor olması nedeniyle çok belirgin bir veri açıklanmayacağı ve bu nedenle paritenin önümüzdeki haftayı bekleyeceğini düşünüyorum.
 
Altın Nispeten Sessiz
 
Bir süredir düşme eğiliminde kalan altın, dün petrolün yükselmesi ve Dolar’ın gerilemesiyle birlikte yükseldi ancak yükselişin geneline bakıldığında nispeten sessiz ve sakin bir yükseliş olduğunu söyleyebilirim. Bunun nedeni elbette Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nın faizleri yüksek tutma eğiliminde kalmasından kaynaklandı.
 
Diğer yandan emtia fiyatlarının da sakim kalması aslında altının yükselişini tetiklemediği için yükselişlerin bugünden sonra yani önümüzdeki haftadan itibaren daha belirgin olacağını düşünüyorum. Altın şu anda satış için iyi seviyelerde değil ve konjonktür bunu gerektirmiyor. Bugün için düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmek gerekiyor.
 
Petrol, ABD’nin Ekonomik Verilerine Bağlı
 
Dün Avrupa Merkez Bankası başkanı Trichet’in faizleri yükseltebileceği yönünde yapmış olduğu açıklamalar, petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu noktada hemen belirtmek gerekiyor ki, Euro’nun yükselmesi durumunda eğer petrolde 129.60 kırılırsa hareket 131.20’ye kadar sürebilir. Ancak bugün ABD’den gelecek olan ekonomik verilerden tarım dışı istihdam ve işsizlik beklentilerde olumlu gelirse ki ben beklentilerin dışında kalan fazla bir değişim olacağını beklemiyorum, petrol fiyatları hafta sonuna girerken daha da yükselmekten çekinmez.
Yazarın Tüm Yazıları