İstihdam verileri öncesi piyasa karışık

Haberin Devamı

ABD’den bir ay önce açıklandığında 2003 yılından beri ilk defa hizmet sektörünün küçülmeye başladığını gösteren Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ing: ISM), bu kez sektörün yeninde toparlanmaya başladığını gösterdi. Diğer yandan endeksin alt verilerinden fiyat ve istihdam endekslerinin de sürpriz bir şekilde yükseldiği görülünce, ekonominin yeninden toparlanma eğilimine girebileceği fikri güçlenmeye başladı. Kısaca Doların son düşüşüne neden olan kredi krizinin getirdiği faktörler yavaş yavaş başka olumlu gelişmelerle ortadan kalkıyor.

Burada dikkat edilmesi gereken şey dün bu gelişmeler olurken, Doların genel anlamda yükselmiş olmamasıydı. Yani Dolar her para birimine karşı yükselmemiş. Bu nedenle yarınki kritik istihdam verileri öncesinde belki bugün de bir miktar gerilemeler bir ihtimal olabilir ama bunlar sınırlı kalabilir. Ben yarınki veriler açıklanmadan önce bugün açıklanacak olan iş yeni başvuruları ve fabrika siparişleri verilerinden önce yatay bir seyir izleyip sonradan yeniden yükseliş olabileceğini düşünüyorum. Yarından önce paritenin belirgin bir düşüş yapması bence zor.

Haberin Devamı

Altında Faizler Belirleyici Olacak

Dolardaki güçlenmenin dün devam etmesi ve petrol fiyatlarının bir yere fazla hareket etmemesi altın fiyatlarının da gün içinde dalgalandı. Ancak Dolar’ın güçlenmesine paralel olarak bir miktar gerilediği görüldü. Önümüzdeki günlerde altın fiyatlarına etki eden bir diğer faktör faizler olacak. Çünkü gelişmelere göre merkez bankalarının faizlerle ilgili nasıl bir duruş sergileyeceği oldukça önemli ve bugün itibarıyla tam olarak açık değil. Örneğin eğer bugün İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası faizlerin artırılması konusunda kendilerini uzak tutarlarsa o zaman Dolar’ın yükselmesine bağlı olarak altın fiyatları gerileyebilir ama bu sınırlı kalır. Bu nedenle altın fiyatlarında aşağı yönlü oluşabilecek olası hareket önümüzdeki günlerde 711’de sınırlı kalacaktır. Ben aşağı yönlü hareketin kısa vadede devam edeceğini ancak dediğim seviyede sınırlı kalacağını bekliyorum.

Haberin Devamı

Stokların Artışı Satış Baskısı Yaratıyor

Dün açıklanan petrol stokları verilerinde yukarı yönlü bir toparlanmanın olduğu görülmesine bağlı olarak petrol fiyatlarında bir miktar gerileme gözlendi ancak bu gerileme oldukça sınırlı kaldı. Bu aralar dünyada arzı etkileyecek olumsuz bir durum yok. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki satış baskısını dalgalı giden günler içerisinde devam edebilir. Eğer ekonomik faaliyetlerin yavaşlayabileceğine bağlı olarak açıklamalar gelir ve bular finansal piyasaları etkilerse petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü hareket hızlanabilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları