İstihdam teşviklerinden nasıl yararlanılır?

Güncelleme Tarihi:

İstihdam teşviklerinden nasıl yararlanılır
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2017 15:56

TÜİK verilerine göre işsizlik oranı yüzde 11,8’den yüzde 12,1’e yükseldi. Bu durumu tersine çevirebilmek için ilan edilen istihdam seferberliği kapsamında pek çok çalışma yapılıyor. İşverenlere verilen teşvikler, işsizlikle mücadele anlamında devletin kullandığı en önemli kozlar arasında. 2017 yılında sigorta prim teşviklerinden ve aktif işgücü programlardan yararlananlarla birlikte yaklaşık 2 milyon kişinin ilave istihdamı hedefleniyor.

Haberin Devamı

İstihdam teşviklerinden nasıl yararlanılır
Son dönemde yükselişe geçen işsizlik oranları Türkiye’nin en önemli sorunları arasında yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Kasım 2016 verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 27 milyonu aştı. Ancak, 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 3 milyon 715 bine yükseldi ve işsizlik oranı yüzde 12,1 olarak belirlendi. Yani, istihdam edilenlerin sayısı artsa bile iş bulamayanların oranı da çıktı. Bu durumu tersine çevirmek için de istihdam seferberliği ilan edildi ve yeni projeler hayata geçmeye başladı. Son olarak, 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile personel istihdam eden özel sektör işverenlerine yönelik bir teşvik paketi hayata geçti. Söz konusu uygulamada, özel sektördeki işverenlerin 1 Şubat - 31 Aralık arasında, mevcut çalışanlarına ilave olarak Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) kayıtlı işsizler arasından işe aldıkları her bir sigortalı için geçerli olacak. İşe alınacak ve teşvikten yararlanacak çalışanların en az ve kesintisiz olarak son 3 ay işsiz olması şartı aranacak.

Haberin Devamı

773 TL’LİK DESTEK
İŞKUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, bu koşulları sağlayan kişileri şubat ayından itibaren mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alan işverenlerin, bu kişilere ait gelir vergisi ve SGK primlerinin İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacağını belirtti. Yani, teşvikli istihdamda işveren sadece net ücret ödeyecek. Özkan, “Asgari ücret üzerinden hesaplanan bu ödemelerde işveren asgari ücretli için yapmış olduğu 1.404 lira haricinde herhangi bir ödeme yapmayacak. Devlet 773 liraya tekabül eden vergi kesintisi ve SGK primlerini işverenlerimiz adına yatıracak” diye konuştu. Özkan’ın bahsettiği 773 TL’lik destek şu şekilde oluşacak: Belirtilen koşullara uygun olarak istihdam edilen her yeni kişi için işveren, günlük 22, 22 TL’den olmak üzere, aylık 666,6 TL’lik prim desteğinden yararlanacak. Bunun yanında, 106,8 liralık gelir ve damga vergisi de ödenmeyecek.

Diğer taraftan, mesleki deneyim veya tecrübesi olmayan kişilere yönelik olarak İŞKUR tarafından yürütülen işbaşı eğitim programı ile gençlerin işgücü piyasalarına girişlerinin kolaylaştırılması ve işverenlere işe alacakları kişileri işin başında tanıma imkânı sunuluyor. Programa katılanlara aylık net asgari ücret ödeniyor. Üç ay sürecek program sonrasında işverenlerin istihdam ettiği her bir kişinin sigorta ve vergi yüklerini ise İŞKUR üstleniyor. 2017’de Aktif İşgücü Programları kapsamında uygulanan işbaşı eğitim programlarından 500 bin, mesleki eğitim kurslarıyla 100 bin, girişimcilik eğitim programlarından 100 bin ve toplum yararına programlardan 100 bin kişinin faydalanması hedefleniyor.

Haberin Devamı

65 KİŞİ ALINDI
İlaç firması Abdi İbrahim İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Hakan Onel, İŞKUR’un ‘İşbaşı Eğitim Programı’ kapsamında 65 kursiyeri tıbbi tanıtım temsilcisi olarak istihdam ettiklerini aktarıyor. Bu program, İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin, yine kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlıyor. Onel, söz konusu 65 kişiye ek olarak teknik eğitimi devam eden yaklaşık 80 kişinin de nisan ayında tıbbı tanıtım temsilcisi olarak İŞKUR programı ile istihdamının sağlanacağı bilgisini veriyor.

ÜRETİMDE ÇALIŞACAKLAR
Çikolata ve şekerleme firması Şölen’in İK Direktörü Nihat Özdemir, İŞKUR’un gündeme aldığı teşvik programının duyurulmasının ardından yaptıkları planlama kapsamında 2017 mart ayı itibariyle 50 kişiyi işe alacakları bilgisini veriyor. Özdemir’in verdiği bilgilere göre firma bu teşvik paketinden yıl içinde de yararlanacak ve ilk aşamada toplamda en az 146 personel istihdam edecek. İŞKUR programı çerçevesinde işe alınacak kişiler ağırlıklı olarak üretim ve üretimle ilgili bölümlerde çalışacak.

Haberin Devamı

TEŞVİKLERDEN YARARLANABİLMEK İÇİN
GENEL ŞARTLAR
- Aylık prim hizmet belgesini yasal süresi içerisinde vermeli,
- Sigorta primlerini yasal süresinde ödemeli,
- Kayıtdışılık ve sahte sigortalılıktan dolayı ceza yememeli,
- Bu maddeyle düzenlenen destek unsurundan yararlanmakta olan işverenler, aynı sigortalı için aynı dönemde diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamaz.

ÖZEL ŞARTLAR
- Özel sektör işvereni olmalı,
- İşe alınan kişi işe alınma tarihinde İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmalı,
- İşe alınan kişi 01.02.2017 ile 31.12.2017 tarihleri arasında işe alınmış olmalı,
- İşe alınma tarihinden önceki üç aya ilişkin SGK’ya verilen aylık prim hizmet belgelerinde kayıtlı olmamalı,
- 2016 Aralık ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim hizmet belgesindeki sigortalı sayısına
ilave olmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!