İsteyene diş buğdayı yapılır

Nasıl oldu bilmiyorum ama ilk dişlerini çıkaran çocukların diş buğdayını yapan kadın olup çıktım.

Haberin Devamı

En son, yazlıktaki komşum İmer Hanım’ın torunu Leyla’nın diş buğdayını yaptım. Ritüel sırasında çok gülüp eğlendik.
Diş buğdayı, günümüze kadar gelen çok eski bir adettir. Çocuğun ilk dişi görüldükten kısa bir süre sonra buğday kaynatılır. Şeker, ceviz, badem, fındık, fıstık, kuru incir, üzüm gibi malzemeler eklenir. Konu komşu, hısım akraba toplanır.
Kaynatılan buğday bir tepsiye yayılır. Tepsinin etrafında toplanan davetliler şarkı, türkü ve maniler eşliğinde bu buğdaydan yerler. Daha sonra da buğdaydan bir avuç alınıp diş çıkaran çocuğun başına serpilir. Böylece, çocuğun diğer dişlerinin serpilen buğdaylar kadar kolay çıkacağına inanılır.
Bazı yörelerde serpilen buğdayların çocuğun omuzlarında kalan kısmı bir ipe dizilir ve kurutulduktan sonra boynuna asılır. Biz bu adete bazı eklemeler yapıp çocuğu bir masanın üzerine oturtuyoruz. Sonra etrafına kalem, cetvel, derece, kitap, kolye gibi malzemeler koyuyoruz. Çocuğun ilk olarak uzandığı malzemeyle ilgili bir meslek seçeceğine inanıyoruz. Örneğin, cetvele uzanırsa mimar, dereceye uzanırsa doktor olacağını umut ediyoruz. Çocuk neye uzanırsa uzansın, biz diş buğdayı ritüeli sırasında çok eğleniyoruz.

Haberin Devamı

MARMELATLI ŞAHSENEM PASTASI

Yumurtaları derin bir kaba kırıp toz şeker, yoğurt ve sıvıyağı katın. Kabartma tozu ve unu ekleyip iyice yoğurun. Kulak memesinden daha yumuşak ama ele yapışmayan, çok yumuşak bir hamur elde etmelisiniz. Bu hamuru ikiye ayırın.
Yaklaşık 22-25 santim çapındaki borcamın içini fındık büyüklüğünde bitkisel margarinle yağlayın. Hamurlardan birini yuvarlak cam kabın içine yayıp kenarlarını 1 santim kadar yükseltin. Üzerine marmeladı yayın. Ayırdığınız ikinci hamuru merdaneyle açarak üzerine yerleştirin. Hamurun kenarlarını bastırarak alttaki hamurun uçlarıyla birleştirin.
Pastayı 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ayarladığınız fırında 30-35 dakika, üzeri iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın. Pudraşekeri serpiştirerek servise sunun.

Malzeme listesi

- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un (1-2 yemek kaşığı fazla olabilir.)
Ayrıca;
- Yarım su bardağı kayısı marmeladı (Herhangi bir marmelat türü kullanabilirsiniz.)

Yazarın Tüm Yazıları