İşte Öcalan'ın Nevruz mesajı

Güncelleme Tarihi:

İşte Öcalanın Nevruz mesajı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2015 13:49

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları yoğun yağmur altında geçti. HDP Grup Başkan vekili Pervin Buldan, Abdullah Öcalan'ın mesajını Kürtçe olarak okudu. Ardından mesajın Türkçesini Sırrı Süreyya Önder okudu. Öcalan mesajında 'Çağrısını yaptığım kongre ile yeni bir dönem başlayacak'' vurgusu yaptı.

Haberin Devamı

İŞTE ÖCALAN’IN 2 SAYFALIK MESAJI

Tüm halklarımıza barışın yanında yer alan halklarımızın ve dostlarımızın nevruzunu selamlıyorum. Acil bir müdahale, dini inançlarımız, siyasi ve ahlaki sorumluluğumuzun gereğidir. Yürüttüğümüz mücadele bugün tarihi bir eşiktedir. 40 yıllık hareketimizin acılarla geçen mücadelesi boşa gitmediği gibi sürdürülemez bir aşamaya da varmış bulunmaktadır. Tarihi Dolmabahçe Sarayı'nda hepimizce resmen ilan edilen 10 maddelik deklerasyon sürecinde yeni bir süreci başlatmakla karşı karşıyayız. PKK’nın Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı yaklaşık 40 yıldır yürüttüğü silahlı mücadeleyi sonlandırmak ve yeni dönemin ruhuna uymak için bir kongre yapmalarını gerekli ve tarihi görmekteyim.

İŞTE ÖCALAN'IN MESAJININ TAM METNİ

Haberin Devamı

Kongremiz toplanıp yeni bir dönem başlatmalı. Anayasal vatandaşlığı, eşit ve özgür yaşamı esas alan dönemin startı verilmeli. Çatışmalı süreçten sonra barışın olduğu sürece giriyoruz.
Kongre ile birlikte artık yeni bir dönem başlamaktadır. Yeni dönemde Türkiye Cumhuriyeti dahilinde özgür ve eşit anayasal yurttaşlık temelinde demokratik kimlik sahibi, demokratik toplum olarak barış içinde ve kardeşçe yaşama sürecine giriyoruz.

 

Haberin Devamı

İşte Öcalanın Nevruz mesajı
ÖCALAN 2013 NEVRUZ’DA NE DEMİŞTİ

90 yıllık cumhuriyet tarihinin çatışmalarla dolu geçmişi aşıp gerçek barış ile örülmüş bir geleceği yürüyoruz. Nevruz’un gerçek tarihine yaraşan da huzurunuzda böyle bir aşamayı selamlamaktır. Selam olsun…
Son zorbalık I

İşte Öcalanın Nevruz mesajı
ÖCALAN'IN EŞME RUHU ÇIKIŞI

ŞİD görüntüsünde ortaya çıkmıştır. Barbarlığın bile anlamını zorlayan bu örgüt, kadın çoluk çocuk demeden bütün bölge halklarına, vahşice katliamlar sergiledi.
Bugün vesilesiyle mahşeri topluluğunuzun ezici çoğunluğunu teşkil eden, özgürlüğe kanat çırpan kadınları ve gençleri önümüzdeki dönemin özgürlük ve eşitlik mücadelesinde en aktif bir şekilde yer almaya ve başarmaya çağırıyorum.
Ayriyeten hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için büyük anlamı olan Kobani direnişi ve zaferini selamlıyorum. Bu temelde gelişen eşme ruhunu halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum. Tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu ve restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağrıdır. Yaşasın Nevroz, yaşasın halkların kardeşliği.
Abdullah Öcalan – İmralı Cezaevi

Haberin Devamı

İşte Öcalanın Nevruz mesajı

DİYARBAKIR'DAKİ NEVRUZ KUTLAMASINDAN NOTLAR

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları yoğun yağmur altında geçti. Nevruz nedeniyle sabahın erken saatlerinden itibaren Diyarbakır kent merkezi, ilçeler ve çevre illerden onbinlerce kişi Şanlıurfa karayolu üzerinde bulunan Nevruz Meydanı'na akın etti. Nevruz alanına uzak yerde kurulan polis noktalarında yapılan aramalardan sonra vatandaşlar alana bırakıldı. Yoğun katılım nedeniyle Nevruz alanına giden bütün yollarda trafik durdu. Nevruza katılmak isteyen binlerce kişi kilometrelerce yol yürümek zorunda kaldı. Nevruz alanı ve çevresinde öğleden sonra toplananların sayısı yaklaşık 800 bin kişiyi buldu. Nevruz'a katılanların yaşadığı yoğun izdiham platformdaki gazeteciler ve protokole de güç anlar yaşattı. Demir bariyerleri yıkan binlerce kişi aniden protokol ve gazetecilerin bulunduğu bölüme girince ortalık bir anda karıştı. Gazeteciler alandan güçlükle çıkabildi.

Haberin Devamı

"Öcalan'a özgürlük" sloganlarının ön plana çıktığı Nevruz'a ABD, İngiltere, Fransa, Avustralya gibi ülkelerin de bulunduğu 25 ülkenin büyükelçiliklerinden müsteşarlar ile gazeteci, aydın, yazar, sanatçı, akademisyen, siyasetçi, diplomat, parlamenterlerin de bulunduğu toplam 437 konuk katıldı.

BERKİN VE ETHEM'İN AİLESİ DE DİYARBAKIR'DA
Gezi olayları sırasında yaşamını yitiren Berkin Elvan ve Ethem Sarısülük'ün de ailesi Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarına katılıyor.

Çok sayıda televizyon kanalının canlı olarak yayınladığı kutlamayı izlemek için yurt içi ve dışından Diyarbakır'a gelen 700'ü aşkın gazeteci akreditasyon yaptırdı.

İşte Öcalanın Nevruz mesajı

Büyük bölümü yöresel kıyafetlerle kutlamalara katılan çocuklar da dahil tüm vatandaşlar polis noktasında üst aramasından geçirildi. Alana girişler sırasında zabıtaların yanı sıra tertip komitesinin görevlileri de koordinasyonu sağladı.

Suriye'de Kürtlerin denetimindeki Rojava bölgesinden PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Abdullah Öcalan'ın kardeşleri Fatma Öcalan ile Mehmet Öcalan ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya da protokoldeki yerlerini aldı.

Haberin Devamı

İşte Öcalanın Nevruz mesajı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise ailesi ile geldiği kutlamalarda protokol yerine halkın arasında yer aldı. Nevruz alanının dışında bulunan ABD Adana Konsolosluğu'na ait bazı araçların üzerine Nevruz'a katılanlar tarafından elle PKK, HPG, YPG, APO gibi yazıların yazılması ise dikkat çekti.

İşte Öcalanın Nevruz mesajı

Alana ulaşımın rahat sağlanması amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığınca kentin 25 noktasından vatandaşlar 97 otobüsle ücretsiz taşındı

BARZANİ'NİN MESAJI OKUNDU

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, DTK Eş Başkanları Dicle ve Irmak, Belediye Başkanı Kışanak, HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, kanaat önderleri ve gazeteciler, etkinliğe katılmak üzere DTK il binası önünde bir araya geldi. Yöresel kıyafet giyen Yüksekdağ, Kışanak ve Irmak'ın bulunduğu heyet, buradan parti otobüsüyle etkinliğin yapıldığı Nevroz Parkı'na geçti.

İşte Öcalanın Nevruz mesajı
GOOGLE’DAN İLKBAHAR EKİNOKSU DOODLE’I



Etkinlikte, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin de aralarında bulunduğu bazı davetlilerin mesajları okundu.

İşte Öcalanın Nevruz mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Nevruz mesajı: Gönüllerdeki ümitlerin de dirilişi

 

NEVRUZ ATEŞİ YAKILDI

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Kürtçe yaptığı konuşmada vatandaşların nevruzunu kutladı.

Müzik yayını ile devam eden etkinlikte yaklaşık 500 litre mazot, 15 ton odunun kullanıldığı nevruz ateşi görevlilerce yakıldı.

İşte Öcalanın Nevruz mesajı


Sahneye yaklaşmak isteyen bir grubun güvenlik bariyerini aşmak istemesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Rahatsızlanan vatandaşlar için zaman zaman sahneden ambulans anonsu yapıldı. Alanda İl Sağlık Müdürlüğü'ne ait biri motorize 6 ambulans hizmet verdi.

İşte Öcalanın Nevruz mesajı
Diyarbakır'da gazetecilere çirkin saldırı

 

SUAVİ KONSER VERDİ

Nevruz'da sanatçı Suavi ile muzik grupları konserler verdi. Kutlamalara katılanlar şarkılar eşliğinde halaylar çekerek eğlendi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Diyarbakır'da Nevruz nedeniyle Emniyet Müdürlüğü sıkı güvenlik önlemleri aldı. Havadan zaman zaman bir helikopter uçuş yaparken, kentte nevruz nedeniyle 5 bin polis görevlendirildi.

İşte Öcalanın Nevruz mesajı

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde yaşayanlar sabah 07:00 treni ile Nevruz kutlamalarına katılmak üzere trenle Diyarbakır'a böyle geldi

MESAJLAR

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Selma Irmak, Kürtçe yaptığı konuşmasında, vatandaşların nevruzunu kutladı.

"DAEŞ, kapitalist modernitenin çocuğudur. Rojava ve Kobani devrimi kutlu olsun" ifadelerini kullanan Irmak, nevruzun toplumun kendi gerçekliği olduğunu savundu.

Nevruzun karanlıklardan kurtulmak anlamına da geldiğine işaret eden Irmak, şunları kaydetti:
"Bu yüzden nevruz halkımıza yakışıyor. Nevruzun anlamı gibi bizler da zor zamanlardan geçtik. Bugün zafer günüdür. Dost ve düşman bilsin ki; bugün halklarımızın arasına inşa edilen suni sınırların yıkıldığı gündür."

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah da çözümün yolunun yalnızca demokratik siyaset olduğunu vurguladı.

"Hiçbir saldırı nevruzun sıcaklığını ve coşkusunu engelleyemez" diyen Abdullah, çözüm sürecine ilişkin şunları dile getirdi:
"Bugün Öcalan'ın önümüze koyduğu süreç, demokratik siyasettir, diyalog yoludur. Bu proje Türkiye'deki Kürt sorunu ve diğer bütün sorunları çözecek kabiliyettedir. Dolayısıyla barışı ve demokrasiyi isteyen herkes bu projeye sahip çıkmalıdır. Kürt Ulusal Kongresi'nin toplanması gerekir."

Konuşmaların ardından vatandaşlar müzik eşliğinde halay çekerek nevruzu kutladı.

İşte Öcalanın Nevruz mesajı

Sağanak yağış nedeniyle kutlamaların yapıldığı bölge çamur olunca vatandaşlar ayaklarına poşet bağladı

NEVRUZ'A KATILMAK İÇİN İZMİR'DEN GELDİLER


Etkinliğe katılan vatandaşlardan Şehriban Adsız, ailesinden 10 kişi ile nevruz için İzmir'den geldiklerini söyledi.

Yağmura ve çamura rağmen alanda kaldıklarını ifade eden Adsız, "2015 nevruzunun herkese barış getirmesini istiyoruz. Barışın sağlanarak, silahların bırakılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Yağmurdan dolayı kimi vatandaşlar alandan ayrılırken, bazıları da yanlarında getirdikleri kilim, şemsiye veya naylonların altına girerek korunmaya çalıştı.

Bazı aileler yağmur nedeniyle kurdukları çadırlarda bazıları da boş arazide at üstünde etkinliği takip etti.

Bu arada kutlamaların yapıldığı alanda yüzü kapalı bir grup tarafından, görev yapan bazı gazetecilerin fotoğraf makinesi ve kameralarına el konulduğu görüldü. Grubun makinelerini almak isteyen gazetecilere, "Makineleri yarın DTK'dan alırsınız" dediği öğrenildi.

İşte Öcalanın Nevruz mesajı

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!