İşte her yönüyle İzmir’in tramvayı

Güncelleme Tarihi:

İşte her yönüyle İzmir’in tramvayı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2015 13:38

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin iki tramvay hattında yapım çalışması sürerken İzmir için üretilen ilk tramvay aracı Adapazarı’ndaki Hyundai Eurotem tesislerinde görücüye çıktı.

Haberin Devamı

 Aralık ayında ilk partisi teslim edilecek İzmir’e özel üretilen araçları inceleyen Büyükşehir Belediye Başkını Aziz Kocaoğlu, "Yüzde 85’lere varan yerli üretime ulaşılmasından son derece memnunuz" dedi.

İşte her yönüyle İzmir’in tramvayı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka ve Konak’ta yaşama geçireceği iki tramvay projesi kapsamında hizmet verecek araçlarının imalatı, Eurotem firmasının Adapazarı’ndaki tesislerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu brifing aldı. Brifinge Başkan Kocaoğlu’nun yanı sıra, Eurotem’in iştirakçilerinden TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, Hyundai Rotem Satış ve Proje Yönetim Direktörü Kim Cheol Geun, İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev, İZBAN Genel Müdürü Sabahattin Eriş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe ve raylı sistem yatırımlarından sorumlu belediye bürokratları da katıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin projedeki yerli payının artırılması konusundaki hassasiyeti doğrultusunda gövde üretiminin ilk kez Türkiye’de gerçekleştirildiği açıklanırken, Başkan Aziz Kocaoğlu firma yetkililerinin talebi üzerine ilk İzmir tramvayının üzerine imzasını attı.

Haberin Devamı

İşte her yönüyle İzmir’in tramvayı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tesisteki incelemeler öncesi yaptığı konuşmada, Türkiye’de ilk kez bir kamu iktisadi teşekkülü ile bir yerel yönetimin işbirliği sonucu İZBAN’ın doğduğunu hatırlatarak, bunun çok önemli bir örnek olduğunu söyledi. Hattı Torbalı ve Selçuk’a uzatacak çalışmaların da sürdüğünü dile getiren Başkan Kocaoğlu, "2004 yılında göreve geldiğimizde İzmir’de 11 km raylı sistem hattı vardı. Bugün 100 km hatta sahibiz. Yakında açılacak 30 kilometrelik Torbalı, yapım aşamasındaki 26 kilometrelik Selçuk hattı ve tramvay hatlarımızla birlikte 2019’a gelindiğinde 180 kilometrenin üzerinde bir raylı sistem ağını hizmete almış olacağız" diye konuştu. TCDD ile Hyundai firması ortaklığında kurulan Eurotem’in İzmir’in tramvay çekerlerini üretmesinin ülke sanayi adına önemli olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Yüzde 85’lere varan yerli üretime ulaşılmasından son derece memnunuz" dedi.

Haberin Devamı

TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları ortaklıkla beraber Türkiye’deki en uzun banliyö hattını işlettiklerini ifade etti. Yıldız, "Uyumlu işbirliği için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyorum. 30-35 yıl civarında ömür biçilen raylı sistem araçlarının İzmir’deki başarılı işletmecilik sayesinde en az 50 hizmet vereceğine inanıyorum" dedi.

Hyundai Rotem firmasının Avrupa, Afrika, Ortadoğu Satış ve Proje Yönetim Direktörü Kim Cheol Geun ise İZBAN projesi ile başlattıkları işbirliğini İzmir tramvayları ile sürdürmekten mutluluk duyduğunu söyledi, "İzmir için ürettiğimiz tramvay aracını aynı zamanda kentin siluetinin de bir parçası olacak ve İzmir halkının karakteristiğini yansıtacak şekilde tasarladık" dedi.

Haberin Devamı

İzmir tramvay projesi için üretilen 5 modüllü araç gövdesi, Hyundai Rotem firmasının Güney Kore’deki üretim tesislerinde yük dayanım testlerine tabi tutuldu. Tüm aşamaları başarıyla geçen yerli malı araç gövdesi ilk kez İzmir tramvayı ile birlikte üretime geçmiş oldu. Gövdenin yanı sıra, dış giydirmeler, koltuk ve döşemeler ile klima gibi ekipman ve malzemeler de yurt içinden temin ediliyor. 285 yolcu kapasitesine sahip olacak şekilde üretilen tramvayların her biri 32 metre uzunluğa sahip olacak. Tramvayın her iki ucunda da sürücü kabini, iki yanda ise dörder adet olmak üzere toplam 8 adet kapı bulunuyor.

İşte her yönüyle İzmir’in tramvayı

Haberin Devamı

İzmir’e özel olarak tasarlanan tramvaylar için ana tema olarak kentin coğrafi, kültürel, tarihi ve sosyal özellikleri ön plana çıkarıldı. Araçların iç görünüş, dış görünüş ve renk kombinasyonları oluşturulurken İzmir’in geçmişi ile bugününün buluşturulması hedeflendi. Dış grafik deseni dalgalı olarak seçildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi için üretilecek 38 tramvay aracından ilk üç adedi 26 Aralık’ta teslim edilecek. 2016 yılının Nisan ve Ekim aylarındaki 12’şer adetlik partilerin ardından, son 11 araç 26 Şubat 2017’de raylara inecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent içi toplu ulaşıma soluk aldırmak amacıyla planladığı 12.6 km’lik Fahrettin Altay-Konak-Halkapınar, 8.8 km’lik Karşıyaka-Mavişehir hatlarının yapım ihalesini Türk firması "Gülermak" kazandı. Hattın yapım işlerini üstlenen firma, tramvay araçlarının üretimi için TCDD’nin de ortakları arasında bulunduğu Eurotem ile anlaştı.

 

Haberin Devamı

Konak Tramvayı

Güzergah: Fahrettin Altay Meydanı-Konak-Halkapınar

Uzunluk: 12,6 km

Durak sayısı: 19 adet

Araç sayısı: 21

Ticari hız: 24 km/h

 

Karşıyaka Tramvayı

Güzergah: Karşıyaka-Mavişehir

Uzunluk: 8,8 km

Durak sayısı: 14 adet

Araç sayısı: 17 adet

Ticari hız: 24 km/h

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!