İşte en sevdiğim mantar

İlk kez Bodrum Gemibaşı Restoran’da soğanlı kavurmasını yemiştim. Sanki, lezzetli bir bonfileyle hoş kokulu bir meyvenin birlikte pişirilmesiyle elde edilmiş özel bir tadı vardı.

Haberin Devamı

“Bu mantarı neden daha önce keşfetmemişim” diye hayıflanırken, şef, önüme etli dolmasını getirdi. “Yok artık, bu kadar da olmaz” diyerek kendimi mutfağa attım.
Mantarın pişmemiş halini görünce büsbütün şaşırdım. Görüntüsü ponza taşına ya da delikli süngere benziyordu. Sanki yeryüzünde, toprakta değil, denizin dibinde yetişmişti. Aradan geçen bir yıldan sonra bu mantarı “sömelek dolması” adıyla tekrar yeme fırsatı buldum.
Bu iki tecrübeden sonra “Avrupa’nın ender bulunan ve koruma altına alınan trüf mantarı varsa bizin de kuzugöbeği mantarımız var” diye düşündüm. Yaşasın bizim kuzugöbeği mantarımız.

Tavuklu semizotu lepesi

Semizotunun kök kısmı kesilip atılır. Saplarıyla birlikte bir santim kalınlığında doğrandıktan sonra yıkanıp süzülür. Soğan incecik yemeklik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğranır. Dolmalık biber ve patates de tavla zarı formunda dilimlenir. Sıvıyağ, soğan ve sarmısak orta boy bir tencereye koyulup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2 dakika kadar kavrulur.
Doğranmış tavuk eti eklenip 2-3 dakika daha kavrulduktan sonra patates, biber ve semizotu ilave edilir. Karıştırılarak 5 dakika, sebzeler suyunu verinceye kadar pişirilir. Son olarak, yıkanmış pirinç ve sıcak tavuk suyu da katılıp tuz ve biberler serpilir. Ağzı kapalı vaziyette, arada sırada karıştırılarak pirinç yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sıcak sıcak servise sunulur.
Not: Bu yemeğe semizotu yerine 4-5 adet domates katılabilir, pirinç miktarı da 1 su bardağına çıkarılabilir. O zaman da adı domates lepesi olur.

Haberin Devamı

Malzeme listesi
-Yarım demet semizotu
-1 adet orta boy kuru soğan
-1 adet ince uzun dolmalık biber
-3 diş sarmısak
-1 adet küçük boy patates
-250 gr kemiksiz tavuk kalça eti (kuşbaşı ya da parmak şeklinde uzun uzun doğranmış olmalı)
-Yarım su bardağı pirinç
-4 yemek kaşığı sıvıyağ
-1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
-4-5 su bardağı sıcak tavuk suyu

Yazarın Tüm Yazıları