İşte doların bu sabahki hareketi

Güncelleme Tarihi:

İşte doların bu sabahki hareketi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2016 09:17

Dolar/TL Brexit sonrası sert kayıpların ardından gelişmekte olan ülke para birimlerine ilişkin satış baskısının yerini iyimserliğe bırakmasıyla dolar/TL yeniden 2.90 civarında seyrediyor.

Haberin Devamı

İstanbul Atatürk'te dün gece meydana gelen patlama güvenlik endişelerini tetiklerken küresel iyimserlik piyasalara yansımaları sınırlandırıyor.

Avrupa'nın en büyük üçüncü havalimanı olan İstanbul Atatürk'te dün gece üç canlı bomba tarafından gerçekleştirilen saldırıda ilk belirlemelere göre 36 kişi hayatını kaybederken yaklaşık 150 kişi yaralandı.

Bankacılar Brexit sonrası ABD Merkez Bankası (FED) 2016 yılını faiz artırmadan pas geçebileceğine ilişkin kuvvetlenen inanışlar ve İngiltere'nin AB’den çıkmasının teknik manada engellerle karşılaşabileceği yönündeki haberlerin gelişmekte olan piyasalara ilişkin iyimserliği tetiklediğini söylediler.

Asya borsaları İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının etkilerinin yavaş yavaş geçmesiyle beraber küresel piyasalarda yaşanan toparlanmaya katılırken, yatırımcılar merkez bankalarının yeni parasal teşvik ihtimallerini değerlendiriyor.

Haberin Devamı

GEÇEN HAFTA 3 LİRAYI AŞMIŞTI

Geçen hafta 24 Mayıs'tan beri en yüksek seviye olan 3.0015'e kadar yükselen dolar/TL dün günü 2.90'ın hemen altında tamamlamıştı. Kur bu sabah ise güne 0854'te 2.9005/2.9018 seviyesinde başladı.

Öte yandan Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerinin normalleşebileceği beklentisinin ve lokal döviz satışları da son dönemde kurdaki kayıpları sınırlayan ya da düşüşleri hızlandıran nedenler olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler geçen yıl Kasım ayında Türkiye'nin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından zarar görmüştü.

Bozulan ilişkilerden en çok turizm ve başta yaş sebze meyve olmak üzere ihracat kalemleri etkilenmişti.

Önümüzdeki dönemde Rusya ve İsrail ile ilişkilerin ne kadar hızlı bir şekilde toparlanacağı ve bu yılki kayıpların ne kadarını telafi edebileceği yakından takip edilecek.

Dün akşam 3.05 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.0548/3.0558, euro/TL ise 3.2080/3.2096 seviyesinde işlem görüyor.

İNGİLTERE KARARI SONRASINDA STERLİNDE SON DURUM

Öte yandan İngiltere AB'den çıkış kararı öncesi 4.25 civarında seyreden sterlin/TL ise bu sabah itibarıyla 3.86 civarında seyrediyor.

Haberin Devamı

TAHVİL FAİZLERİNDE SON DURUM

Kur paralel sert dalgalanmaların yaşandığı tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.78 valörde son işlemde yüzde 8.76 oldu.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.41 seviyesine gerilerken valörde son işlem yüzde 8.40 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!