İşte Çankaya’nın ‘Kızılay Meydanı’

ÇANKAYA Belediye Başkanı Bülent Tanık, ‘Kızılay, Kızıl Meydan olabilir’ (23.2.2011) yazısı üzerine ‘Hayalden gerçeği Kızılay Kent Meydanı’ başlıklı bir yazı gönderdi. Ankara açısından önemli unsurlar taşıyan yazı şöyle:

“Bir kentin merkezi o kentin kimliğini ve kişiliğini gösterir; o kentin tarihsel mirasının ve dokusunun en önemli vitrinidir. Bir ülkenin başkenti ise o ülkenin tarihinin, kültürünün, siyasal rejiminin kentsel bir simgesi gibidir. Ve tüm bu özellikler en çok o başkentin merkezinde ve meydanlarında kendini dışa vurur. Cumhuriyet’in başlarında Ankara böyle bir anlayışla inşa edilmeye başlanmıştı. Ulus ve sonra Kızılay, Ankara’ya merkezlik yaptılar. Ulus zamanla büyük bir çöküş yaşadı.. Ne yazık ki bugün aynı akıbeti Kızılay yaşıyor. Kızılay yıllar içinde giderek ‘hayalet merkez’e dönüştü. Uygulanan yanlış ulaşım politikaları ile Kızılay, durulan, eğlenilen, alışveriş yapılan bir bölge olmaktan çıkıp içerisinden hızla geçilen bir transit bölgeye dönüştü.
Atatürk Bulvarı, bulvar olmaktan çıkıp otobanlaştı.
Kızılay’da sosyal ve kültürel yaşamın yanı sıra ekonomik-ticari yaşam da dibe vurmaya başladı. Bölgedeki esnaf yaşamak için büyük bir uğraş veriyor.
Çankaya Belediyesi olarak atıl Kızılay binasını ve SSK İşhanı’nı alarak Kızılay’a bir kent merkezi kazandıracak adımları atmayı öncelikli bir iş olarak gördük. Kızılay binasını henüz Çankaya Belediyesi’nin mülkü haline getirememiş olsak da, bu amacımızdan vazgeçmiş değiliz. SSK İşhanı’nı ise büyük uğraşların ardından geçtiğimiz günlerde Çankaya Belediyesi’nin mülkü haline getirdik.
En kısa sürede boşaltma ve yıkım işlemlerini başlatacağız. Yıkımdan sonra alana yer altı otoparkı, büyük bir meydan yapacağız. Bir hizmet binamız olacak.
Çankaya Belediyesi’nin bu projeyi gündeme getirmesi vatandaşlarımızda da heyecan yaratmış; 23 Şubat’ta köşenizde yayınladığınız Ertan Doğan imzalı yazıda olduğu gibi birkaç ay önce ancak hayal olarak ifade edilen Ankara’ya yarışır daha büyük bir kent meydanı bugün gerçekleştirilebilir bir proje olarak dillendirilmeye, talep edilmeye başlanmıştır. SSK binasının bulunduğu alana Emek Meydanı yapılmasıyla başlayacak süreç, bir son değil, eminiz ki duyarlı Ankaralıların da konuya sahip çıkması ve mücadelesini vermesiyle Ankara’nın daha büyük bir meydana kavuşturulması için bir başlangıç olacaktır.”

Sağlıkçılar eylemde!

HACETTEPE Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi asistan hekimleri, üniversite hastanelerinde uygulamaya konan ‘Performans Sistemi’ni protesto amacıyla bugün 12.30’da Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi Atatürk Heykeli önünde basın açıklaması ile bir günlük işi bırakma eylemi yapacak.
Yazarın Tüm Yazıları