‘İş’te büyüme

Güncelleme Tarihi:

‘İş’te büyüme
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 22:09

Ekonomideki canlanma işe de yansıdı ve ağustos döneminde geçen yıla göre 1 milyon 355 bin kişi iş sahibi oldu. Ocaktan ağustosa yaratılan yeni istihdam sayısı ise 1 milyonu buldu. İşsizlik yüzde 10.6’ya geriledi. Güçlü büyümenin istihdama etkisinin sürmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ekonomisinin canlı ve sağlam bir üçüncü çeyrek geçirdiği henüz büyüme rakamları açıklanmamış olsa da gelen verilerle ortaya çıkıyor.

‘İş’te büyüme
Sanayi üretimi, ihracatta yüksek büyümelerin elde edildiği temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrek için bir güzel haber de işsizlik verilerinden geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre temmuz, ağustos eylül aylarını kapsayan ağustos döneminde işsizlik oranı geçen yıla göre 0.74 puan gerileri ve yüzde 10.6’ya düştü. Geçen yıl ağustosta işsizlik oranı yüzde 11.3, bu yıl temmuz döneminde ise yüzde 10.7 idi. Geçen yıla göre istihdam artışı ise tam 1 milyon 355 bin kişi oldu. Ve bu artış tüm sektörlerde güçlü bir seyir gösterdi. Geçen yıla göre en çok istihdam artışı ise mevsimin de etkisiyle inşaat sektöründe yaşandı. Ama, imalatta 153 bin,  ticarette 195 bin, turizmde 87 bin kişilik artışlar yüz güldürdü.

Haberin Devamı

YİNE İSTİHDAM REKORU

Son iki dönemdir istihdam edilenlerle işsizlerin oluşturduğu işgücüne katılımda ve istihdamda rekor kırılıyordu. Bu gelenek ağustos ayında da değişmedi. Türkiye’de tam 32 milyon 233 bin kişi ya istihdam edildi ya da iş arayarak işgücüne katıldı. Bunun 15 yaş üstü çalışabilecek nüfusa oranı olan işgücüne katılım da yüzde 53.7 ile yine zirveye çıktı. İstihdam yani işi olanların sayısı da 28 milyon 828 bine ulaştı. Bu da Türkiye tarihi için rekor bir seviye. İşsiz sayısında geçen yıla göre 89 bin kişi geriledi ve 3 milyon 404 bine indi.

Ağustos verilerinde asıl dikkat çeken ise işgücü dışında kalan nüfustaki düşüş. İşsiz olan veya istihdamda bulunmayanları ifade eden 15 ve yukarı yaşta olan ve çalışma çağındaki nüfusun büyüklüğü 99 bin kişi azaldı. Bu özellikle iş aradığı halde bulamayan ve artık bulabileceğine de inanmayan grubun sayısında bu küçük de olsa yaşanan düşüş önemli. Çünkü, bu iş aramaktan vazgeçen ve inancını kaybedenlerin de umudunu yeniden kazandığı anlamına geliyor. Geçen yıl ağustos döneminde 27 milyon 868 bin kişi umutsuz iken bu sayı bu yıl ağustosta 27 milyon 769 bine geriledi.

Haberin Devamı

Bir diğer sevindirici gelişme de mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerinde, temmuz dönemine göre yaşanan 204 bin kişilik istihdam artışı. Bu ocaktan bu yana görülen en yüksek artış. Bu rakamda 239 bin tarım dışı istihdam artışına karşılık 35 bin tarımda istihdam kaybı var. En güçlü destek ise 105 bin kişi ile hizmet sektöründe.

8 AYDA 1 MİLYON İSTİHDAM

ZİRAAT Bankası Hazine Operasyonları Bölüm Başkanlığı Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, istihdamın sektörler bazında tarihi zirvesinde olduğunu belirterek “Ocak–ağustos döneminde ekonomi, bir milyonun üzerinde yeni iş imkanı üretebildi. Bunun 921bin kişilik kısmı tarım-dışı sektörlerden sağlandı. Hizmet sektörü, Türkiye’de istihdamın amiral gemisi” diye konuştu.

Haberin Devamı

KADEMELİ DÜŞÜŞ SÜRECEK

İŞ Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu, ağustos ayında istihdam tarafında bir iyileşme görüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Tarım dışı istihdamdaki artış sevindirici. Her ne kadar sanayi istihdam artışındaki toparlanma şimdilik çok güçlü olmasa da eylülde bu cephede ivmelenmenin devam etmesini ve işsizlik oranındaki kademeli düşüşün yılın kalanında sürmesini bekliyoruz.”

‘İş’te büyüme

Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen: Teknoloji sektörünü etkileyen en önemli konu “kurlardaki değişim” | Ofis Dışında

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!