İşte artışın nedeni

Güncelleme Tarihi:

İşte artışın nedeni
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2016 11:05

EGE Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, Çin'in aşırı demir-çelik talebinin demir fiyatlarında son 2 ayda yüzde 50'ye varan artışa yol açtığını söyledi. Artışın nedeninin üreticiler olmadığını belirten Şahin, dünya ile entegre olan Türk demir-çelik sektörünün dünya genelindeki değişimden etkilendiğini vurguladı.

Haberin Devamı


Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2015 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Halil Şahin, demir-çelik fiyatlarının Çin'in aşırı talebi nedeniyle çok kısa sürede arttığına işaret etti. Şahin, "Çin'de mamul ve yarı mamul fiyatlarında yüzde 70 artış oldu. Dünya'da 1 milyar 600 milyon ton demir-çelik üretimi var bunun 803 milyon tonunu Çin üretiyor. 20 Şubat'tan sonra ciddi bir artış kısa sürede oldu. Bu artış tüm dünyaya yansıdı. Bu artışa üreticiler olarak ayak uydurmakta ciddi zorlandık. Aldığımız hammadde 2 ay sonra elimize geçiyor. Hurda demir fiyatları 175 dolardan 312.5 dolara, kütük fiyatları ise 250 dolardan 440 dolara, hatta, Rusya'da 470 dolara yükseldi. Suni bir artış oldu. Bunun uzun soluklu olacağını düşünmüyorum. 1-2 ayda normal seyrine geleceğini umuyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı


"SEKTÖR 4 YIL CİDDİ ZARARLAR ETTİ"
Son 4 yılda demir-çelik sektörünün tüm unsurlarıyla ciddi zararlar ettiğini anlatan Şahin şöyle devam etti:
"Bu artışta demir-çelik sektörü üreticilerinin bir fonksiyonu yok. Hammadde fiyatları kütük ve hurda fiyatları çok hızlı arttı. Demir-çelik üreticilerinin çok fazla para kazanmadığını maliyet hesaplarını yapanlar bilir. Dünya ile doğru orantılı fiyat mekanizması var. Dünyanın 9. büyük üreticisi Türkiye bu fiyat mekanizmasının dışında kalamaz."
"Demir-çelik sektöründe köpük oluşmuşsa emtia fiyatları kendini düzenler şu anda köpük var mı yok mu net konuşmak mümkün değil" diyen Şahin, "Artış Çin'deki aşırı talepten kaynaklandı. Yurtiçinde demir-çelikçiler fiyatı artırdı demenin anlamı yok. Biz hammadde fiyatlarına ve diğer maliyet unsurlarına göre satış fiyatlarını belirliyoruz. Türkiye'de çelik 470 dolar da, Arabistan'da, Almanya'da, Çin'de 400 dolar değil. Oralarda da 500 dolar, ABD'de çok daha pahalı" dedi.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2015 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı'nda 2016 yılı bütçesi ve iş programı kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!