İşte ANKADEMİ sonuçları-2

Güncelleme Tarihi:

İşte ANKADEMİ sonuçları-2
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2017 14:37

Hürriyet Ankara’nın 13 üniversite rektörü, 200’e yakın akademisyen ve üniversite öğrencilerinin katıldığı 50 saate yakın oturumlarla gerçekleştirdiği “ANKADEMİ: Şehir ve Üniversite” projesinin sonuç raporunun ikinci ve son gününde üniversitelerin ‘Ankara vizyonu’ ve ‘kentin geleceğine yönelik önerileri’ni derledik.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara’nın 13 üniversite rektörü, 200’e yakın akademisyen ve üniversite öğrencilerinin katıldığı 50 saate yakın oturumlarla gerçekleştirdiği “ANKADEMİ: Şehir ve Üniversite” yazı dizisi sona erdi.
Birçok anlamda ilklerin projesi olan Ankara, Hacettepe, Gazi, ODTÜ, Bilkent, AYBÜ, TEDÜ, TOBB ETÜ, Başkent, Çankaya, Ankara Sosyal Bilimler ve Yüksek İhtisas üniversitelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ANKADEMİ oturumlarını siyaset, iş dünyası ve akademik camia dikkatle takip etti.
“ANKADEMİ: Şehir ve Üniversite” oturumlarının sonuçlarının açıklandığı ilk günde üniversitelerin başkente etkileri ve Ankara’nın sorunlarına akademik bakışa yer vermiştik.

İşte ANKADEMİ sonuçları-2

Haberin Devamı

Proje koordinatörleri Hürriyet Ankara Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, ANKADEMİ sonuçlarını hazırladı.

24 SAAT YAŞAYAN KENT HEDEFİ

Bu önemli oturumların sonuçlarının ikinci ve son gününde Başkent üniversitelerinin Ankara vizyonu ve Ankara’nın geleceğine dair öneriler yer alıyor.
ANKADEMİ kapsamında görüşülen üniversite yöneticileri kente ilişkin olarak çok önemli bazı vizyon ifadelerini de sıklıkla dile getirdi. Ortaya konan vizyonlar üniversitelerin sorun tanımlarıyla da yakından ilişkili. Bu ifadelerin kentin geleceği konusunda önemli sorun ve gelişme alanlarına da işaret ettiği görülürken ortaya konan bu vizyonlardan öne çıkanlar şöyle:
* Yaya ve engelli dostu kent.
* Toplu taşım olanakları gelişmiş ve etkin bir kent.
* Müzeleri ve kültürel etkinlikleriyle zengin bir kent yaşamı.
* 24 saat yaşayan güvenli bir kent.
* Memur ve öğrenci kenti ikileminin ötesine geçebilen bir başkent.
* Üniversitelerin kent kültürünü uygarlaştırdığı bir kent.

İşte ANKADEMİ sonuçları-2

ANKARA’NIN GELECEĞİ İÇİN ÖNERİLER

ANKADEMİ oturumlarında sadece sorun tespitleri değil, Ankara’nın kemikleşmiş sorunlarına çözüm önerileri de üniversiteler tarafından ortaya kondu. Bu öneriler arasında en çarpıcı ve öne çıkanlar şöyle oldu:
* Ankara’yı bir cazibe merkezi haline getirmek için eldeki potansiyellerin etkin bir şekilde değerlendirilmesini sağlayacak bir eylem planı kentteki tüm paydaşların katkısıyla hazırlanmalı.
* Kentte yapılacak büyük projelerde Ankara’daki üniversitelerin görüşlerinin alınacağı ortak akıl ve katılım mekanizması oluşturulmalı.
* Yerel yönetimler kentteki park, meydan gibi kamusal mekânların tasarımı konusunda üniversitelerin tasarımla ilgili bölümleriyle işbirliği yapmalı.
* Kentin planlanmasında ve tasarımında Ankara kentinin tarihsel ve kimlik unsurları dikkate alınmalı.

Haberin Devamı

HASTANELER BÖLGESİ PARK-MEYDAN OLMALI

* Şehir hastanelerinin açılmasından sonra kapatılacak hastaneler bölgesinin kentlilerin kullanabileceği kamusal alanlara(park meydan) dönüşümünde üniversitelerle işbirliğine gidilmeli.
* Kentin ulaşım planlamasında üniversitelerin konumu, işleyişi ve gelişiminin dikkate alınması.
* Kentte standardına uygun bisiklet yollarının yapılması ve yaygınlaştırılma.
* Ankara’da AVM’lerin sağlıklı ve sürdürülebilir gelişimi için üniversitelerin de katkısıyla bir ortak çalıştay yapılmalı ve yatırımlar buna göre yönlendirilmeli.

İşte ANKADEMİ sonuçları-2

ÜNİVERSİTELER PLATFORMU KURULMALI

* Üniversitelerin birikiminin Ankara kentinin paydaşlarına aktarılabilmesi için bir üniversiteler platformu kurulmalı.
* Yeni Büyükşehir Yasası sonrasında yerel hizmetlerin etkinliğinin arttırılmasında teknoloji kullanımı ve yöntem araştırmalarında üniversitelerle ortak projeler yapılmalı.
* Belediyelerin ihtisas komisyonlarının üniversitelerle işbirliği içinde uzman desteği almalı.
* Yerel yönetimlerin hizmet alanları içerisindeki üniversitelerin stratejik planlarının yapımında katkıda bulunmalı ve ortak hedefler geliştirilmeli.
* Kentin havalandırma koridorlarının ve akarsu yataklarının yapılaşmaya açılması engellenmeli, yapılaşmış alanlar ıslah edilmeli.
* Ankara’nın akademik açıdan beyin göçü veren değil beyin göçü alan bir kent haline getirilmesi için akademik potansiyel bütüncül bir anlayışla değerlendirilmeli.
* Şehir üniversitesi kavramının güçlendirilmesi yoluyla Başkentin entelektüel sermayesinin kentsel mekâna yansıması sağlanmalı.

Haberin Devamı

İşte ANKADEMİ sonuçları-2

BELEDİYE BÜTÇELERİNDEN AR-GE İÇİN PAY AYRILMALI

* Üniversitelerin kentte bulunan organize sanayi bölgeleriyle eşleştirilmeli ve işbirliklerine devlet tarafından kaynak desteği verilmeli.
* Yerel yönetimlerin bütçelerinde yüzde 0.5 gibi cüzi bir oranın üniversitelerle ortak gerçekleştirilecek AR-GE harcamaları için ayrılmalı.
* Yerel yönetimlerle üniversiteler arasında Ankara’nın ihtiyaçlarına yönelik araştırma, geliştirme ve prototip çözüm projelerinin geliştirilmesi için işbirlikleri geliştirilmeli.
* Ankara’nın en önemli marka değerleri arasında üniversitelerin ön sıralarda yer aldığı düşünülerek Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası gibi sivil toplum kuruluşları üniversitelerin tanıtımına destek vermeli.
* Ankara’nın coğrafi işaret alma potansiyeli bulunan tüm ürünlerinin tescillenmesi için gerekli çalışmalar tamamlanmalı.

Haberin Devamı

TARİHİ ÖZELLİKLERİ ÖNE ÇIKARILMALI

ANKADEMİ oturumlarında üniversitelerin en çok üzerinde durduğu konulardan biri de Ankara’nın tarihi zenginliklerinin ortaya çıkarılmasıydı. Hem tarih turizmiyle ekonomik açıdan Ankara’ya büyük katkı sağlanacağı belirtildi hem de dünyada kentler arası yarışta Başkent’i öne çıkaracağı ifade edildi. Üniversitelerin ‘tarihi’ önerileri şu şekilde sıralandı:
* Ankara kentinin kimlik değerlerini oluşturan yapıların, tarihsel değer ve fikirlerin bilimsel yöntemlerle tespit edilerek kentliler tarafından benimsenmesi için yaygın farkındalık çalışmaları yapılmalı.
* Kentin çöküntüleşen ve canlandırılma ihtiyacı bulunan merkez ve tarihi alanlarında üniversitelerin öncülüğünde ve yerleşke alanlarının pozitif etkisiyle canlandırılmalı.
* Ankara’nın binlerce yıllık ve Anadolu’nun tümünü yansıtan renkli tarihsel birikiminin hakkıyla araştırılmalı ve belgelenmeli.
* Üniversitelerle işbirliği yapılarak kentteki arkeolojik alanların kazıları tamamlanmalı ve Ankara tarihinin karanlıkta kalan dönemleri aydınlığa kavuşturulmalı.

Haberin Devamı

İşte ANKADEMİ sonuçları-2

7 GÜN 24 SAAT AÇIK KÜTÜPHANELER KURULMALI

* Kent kimliğinin geliştirilmesi için yaşayan müzeler oluşturulmalı.
* Ankara’daki Cumhuriyet dönemi mimarlık-kent planlama mirasının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için bilimsel çalışmalar üniversitelerle birlikte yürütülmeli.
* Cumhuriyet dönemi ve sonrası edebiyat birikiminin yeniden canlandırılmalı.
* Ankara’daki kitap fuarlarının sayısı artmalı ve bir akademik uluslararası kitap fuarı düzenlenmeli.
* Ankara’nın mimarlık birikiminin yeni ve özgün tasarımlarla geliştirilmesi için yarışmalar yerel yönetimler tarafından desteklenmeli.
* 7 gün 24 saat açık kütüphaneler kurulmalı.
* Çocukların ve gençlerin sanat, kültür, spor ve bilimde farklı alanlara pedagojik yöntemlerle doğru yönlendirilebilmesi için üniversitelerin desteği alınmalı.
* Üniversite yerleşkelerinin kentle bütünleşmesi için yerleşke yakın çevresinin sosyal, kültürel ve mekânsal gelişimi için araştırma projeleri yapılmalı, desteklenmeli.
* Ankara’nın Türk basın tarihindeki rolünün dikkate alınarak yeniden bir merkez haline getirilmesi için gerekli çalışmaların yapılmalı, öncelikle bir basın müzesi kurulmalı.
* Ankara’nın bürokratik ve devlet birikimi dikkate alınarak bir idare müzesi oluşturulmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!