İşte altı yanlış

Daum, hata üstüne hata yapıyor. Deniz stoper, Serkan sağbek, Nobre solaçık oynamaz, oynayamaz. Geri dörtlü sancılı oynuyor, değişiklikleri hatalı. İnşallah yeni sözleşme Daum'u kendine getirir.

* Daum, G.Birliği’nin Beşiktaş’a karşı farklı F.Bahçe’ye karşı farklı mücadele ettiğini dile getirdi. Bu görüşe katılıyor musunuz ve neden kaynaklanıyor olabilir? Ayrıca F.Bahçe son haftalarda kazanıyor ama oldukça da zorlanıyor. Bunun nedeni nedir?

G.Birliği
ile başlarsak, öncelikle Beşiktaş maçında seyirci yoktu, Kadıköy'de ise dolu tribünler önünde oynadılar. Bu futbolcunun oyun iştahını etkiler. İkincisi, Beşiktaş eski gücünde değildi, F.Bahçe ise lider ve başkent ekibi için bir vitrin maçıydı. Bu yüzden futbolcular daha çok mücadele etti, daha çok enerjilerini ortaya koydu. Sert oynadılar, ikili mücadelelere müthiş girdiler. Tam Avrupa takımı gibi mücadeleci oynadı G.Birliği. İki tane de gol attı. Tabii birinci gol, o topun oraya gitmesi şans. İkinci gol de F.Bahçe'nin zaafından ve kaleci hatasından oldu, ama neticede bu

Sahadaki oyun düzeni ve oynattığı oyuncular tamamen yanlış. Şimdi de bunları sıralayalım...

Yanlışlar dizisi

Deniz
stoper, orta sahada ön libero oynayacak oyuncu değil. Oynatırsan stoper veya sol bek oynatacaksın. Orta sahada topu kullanamadığında geri veriyor. Topu yanlış adama verdi, F.Bahçe ikinci golü yedi.

Serkan sağ bek oynatılıyor. O, bu yerde oynayamıyor, çünkü alışkın değil. Orta saha ile sağ bek farklı. Sağ bekte en fazla gider bir orta yaparsın. Bu şartlardaki oyun düzeninde çizgiye inme şansın yok. Adam kaçıramadığınız zaman sürekli ayağına oynadığınızda da devamlı topu şişirir. O da becerisi varsa. Yoksa, top rakibe çarpar. Orta sahada iş farklıdır.

F.Bahçe Serkan'ı niye aldı, orta sahaya dinamizm getirsin diye. Orta sahada kazandığı topla hem takımı canlandırır, hem de rakipten iki futbolcuyu oyundan düşürür. Takımını çabuk hücuma kaldırır, karşı tarafın hücumunu kesme şansı da vardır. Sağ tarafta bunları yapma olasılığı yok. Ve sonuçta kaybedilen bir Serkan.

Nobre
sol açık oynuyor. Meziyetleri neler? Süratli mi, değil. Çabuk mu, değil. Top kontrolü mükemmel mi, değil. Birebirde adam ekarte eder mi, hayır. Çok iyi bir oyuncu mu, değil. Neyi var, en büyük özelliği her topa ayağını kafasını sokan bir 18 oyuncusu. Sen onu sola attığında, Nobre oyunda yok, F.Bahçe 10 kişi oynuyor. Halbuki santrfor, yani 18 içinde oynadığında çok farklı. Kalpten oynuyor ve bunun semeresi de attığı gollerle ortaya çıkıyor. Peki bunu düşünecek adam kim, Daum.

F.Bahçe takımını geri dörtlüsü sancılı. Serkan'dan söz ettik, Ümit sol tarafta biraz ortaya yapmaya çalışıyor ama yavaş. Çok hızlı yapılması gereken bu gibi şeylerde F.Bahçe defansı ağır kalıyor. Ne Luciano, ne de Servet oyuna katılamıyor. G.Birliği maçında 2-2'den sonra biraz oyuna katılıdılar, F.Bahçe o zaman rakibini sahasına hapsetti.

F.Bahçe'de Daum, G.Birliği karşısında son 3 dakikada Kemal'i oyuna sokuyor. Kemal'in oynayacağı maçlar vardı, sokmadı. Kemal de oyuna girdiğinde forma beklemenin verdiği gerilimle sinirli. Kendisine yapılan faulü kaldıramıyor, rakibine de faul yapıyor. Biliyorsunuz bundan önceki G.Birliği maçında sakatlanmıştı. Yani, değişiklik zamanlaması da yanlış.

Değişiklikte Nobre çıkmıyor, Mehmet Yozgatlı oyundan alınıyor. Nobre gibi bir futbolcu kötü oynuyorsa onu oyundan alıp, elindeki kadroya baktığında hele Van Hooijdonk gibi de bir futbolcu varsa hemen onu sahaya sürmelisin. Ayrıca bunun için de 80. dakikaya kadar beklemeye mecbur değilsin. F.Bahçe bu oyuncularla, bu yıldızlarla böyle kötü futbol oynayamaz. Peki bunun suçlusu kim? Kenar yönetim. İnşallah Christoph Daum, bu yanlışlarından en kısa sürede döner. Umarım, yaptığı bu yeni sözleşme ona bu yönde olumlu etki eder. Hem Fenerbahçe'ye hem de sarı lacivertli yönetim ve camiaya keyif veren bir takım izlettirir.

golleri Gençlerbirliği attı.

F.Bahçe'ye doğru dürüst gol pozisyonu da vermediler. Skoru ise en sonunda Alex kendi becerisiyle attığı golle belirleyip maçı F.Bahçe'ye kazandırdı.

Fenerbahçe'ye gelince...

Geçen yıl Hooijdonk, şimdi Alex

* F.Bahçe Yönetimi sezon başında Alex'i transfer etmişti. Eğer Alex olmasaydı, F.Bahçe'nin durumu ne olurdu?

Alex
olmasa yine birisi çıkacaktı. F.Bahçe yıldızları alıyor. Geçen sene Van Hooijdonk vardı. Bu sezon belki Tuncay daha çok parlayacaktı. F.Bahçe'de neticeyi değiştirebilecek bir sürü futbolcu var. Artı bunlara şimdi Anelka dahil oldu. Geçen sene şampiyonlukta Van Hooijdonk'un büyük payı vardı. Daum'un şampiyonlukta rolü yoktu, yönetim ve van Hooijdonk'un ise payları yüksekti. Yoksa F.Bahçe 11 puan geriye düştü, Malatya'dan son maçında evinde 4 gol yedi. Eğer G.Saray, Trabzon'u yenmemiş olsaydı, F.Bahçe şampiyon olamayacaktı.

Van Hooijdonk'un ayrılma kararına iki türlü bakılabilir. Profesyonel bakarsan oynayamayacağını anlayınca forma giyebileceği bir kulübe gitmeyi istemesi doğal. Duygusal açıdan bakarsan, F.Bahçe'ye bu kadar hizmet etmiş bir adam, böyle birden bire sakatlıktan sonra kenarda bekletilmesi insanı etkiler.

Anelka'yı beslemek lazım

* F.Bahçe'nin yeni transferi Anelka etkisiz kalıyor. F.Bahçe Anelka'dan nasıl yararlanabilir?

F.Bahçe
Fransız yıldızdan yararlanır tabii de, bu şimdiki oyun düzeniyle olmaz. F.Bahçe sağdan soldan gelecek, orta yapacak, bu tip varyasyonlar Anelka için yeterli değil. Anelka tipinde oyunculardan, ayağına topu verir, onu süratli oyuna sokarsan verim alırsın. Tabii bunu yapmak için de ona pas verip, onu oyun olarak besleyecek kaliteli oyunculara ihtiyacın var. Alex'in G.Birliği'ne attığı gole bakın. Van Hooijdonk o pası vermese atabilir miydi? Bana göre Anelka'dan yararlanmak F.Bahçe orta sahasına bağlı. Aurelio defansif yönde bir oyuncu, hücumda fazla etkili değil. Orta sahada hep defansa dönük oyuncular var. Oysa orta saha hem defans, hem ofansa yönelik oynayacak. Takımın patronu orta sahadır. Ayrıca Alex orta saha oyuncusu ve hücum oyuncusu da değil, ikisinin ortası. Alex ikili mücadeleye girmiyor. Alex'i kaleye yakın topla buluşturursan, en iyi şeyleri yapabiliyor. Anelka da onun gibi olacak. Yalnız Anelka'nın da Alex gibi geri gelip topu araması lazım.

Arif ve Hasan'da art niyet yoktur

* G.Saray'da Hasan Şaş ve Arif taraftarlar tarafından protesto edildi. Taraftar kendi futbolcusunu neden protesto eder, bunun önüne nasıl geçilir? Ribery'e gerçekten pas atılmadı mı?

Her
futbolcu sahada kim boşsa, topu ona vermeye çalışır. Özellikle de verecek durumdaysa. Neden Ribery'e özellikle pas verilmesin? Bu tip bir düşünceyi anlamak mümkün değil. Bunun nereden çıktığını da anlayamıyorum. Ayrıca Ribery kendi sahada dolaşıp topu bulan oyuncu. Geriye gidip top alıyor, sağa sola geçip top alıyor.

Elinde Ribery gibi bir silah var, asist yapıyor, gol pozisyonuna giriyor, rakip ekarte ediyor, topu bu oyuncuya vermeyip kime vereceksin? Ben bu zihniyette futbolcular olacağına inanmıyorum. Hele sözü edilen oyuncular Arif, Hasan gibi isimlerse. Onlar G.Saray'da uzun süredir oynayan, takmıma şampiyonluklar getirmiş yıldızlar.

Olaya başka bir pencereden bakarsak, eğer durup dururken Ribery'e karşı takım içinde bazı futbolcular tarafından tavır alınmışsa, bu yanlış. Seyircinin böyle bir olaya tepki göstermeye de hakkı vardır. Çünkü bunu oyuncuları kötülemek için değil, takımın menafati için yapar. Ama ben sahada futbolcuların art niyetli düşündüklerini zannetmiyorum.
Yazarın Tüm Yazıları