İşte Alfagas vurgunu

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

İ nokta Melih belediyesinin Alfagas rezaletinden dünkü yazımda söz etmiştim. Bugün devlet belgelerini açıklıyorum.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından İ nokta Melih'le yardımcıları Ahmet Tunç ve Cengiz Ocakçıoğlu için hazırlanan rapor 73 sayfa ve 1015 adet ek'ten oluşuyor. Dosyada, Alfagas vurgununa ait çok sayıda tanık ifadesi, belge, Sanayi Bakanlığı Teftiş Kurulu raporu ve bilirkişi raporu var.

Bunların tümünde, bu inanılmaz vurgun açıklanıyor.

***

Alfagas isimli imalathanenin eski genel müdürü Ahmet Reşat Görür'ün ifadesi:

‘‘Sayaç ihalesi açılacağı iyice belirlenince, teknik şartname hazırlayıp firma sahibine verdim. Hazırladığım taslak birkaç kez bir yerlere gidip geldikten sonra bazı düzeltmeler yapıldığını gördüm. İhale açıldığında, teknik şartname benim hazırladığım taslağın aynısıydı. İhale şartnamesi EGO ve Alfagas arasında varılan anlaşma sonucunda hazırlanmıştır...’’

Rapordan bir alıntı:

‘‘Alfagas firmasının sayaç ihalesinden çok önceden haberdar olduğu, hatta bu amaçla kurulduğu anlaşılmıştır.’’

***

Raporda, Sanayi Bakanlığı Teftiş Kurulu raporundan alıntılar yapılıyor:

‘‘Şirket, imalat belgesi almadan üretime başlamıştır. İzin veya ruhsat almadan, üreteceği ürün bile belli değilken, ihalenin nasıl bu şirket üzerinde kaldığı hususu değerlendirilmelidir.

Şirketin ayar ve muayene istasyonlarında Bakanlığımızın yetkilisi bulunması gerekirken, bu yapılmamıştır. Sayaçlar muayene ve damgadan geçirilmeden EGO'ya teslim edilmiştir. Bu ölçü aletlerine acilen el konulmalıdır.’’

***

Size devlet belgesinin sonuç bölümünden de birkaç kısa alıntı vermek istiyorum:

‘‘Müfettişliğimiz, Belediye Başkanı İ nokta Melih Gökçek ile başkan vekilleri Ahmet Tunç ve Cengiz Ocakçıoğlu'ndan savunmalarını istemiştir.

Savunma verilmediği görülmüştür.’’

Bu kadar basit! Ortada 81 milyon dolar tutarında bir katakulli olacak, devletin müfettişleri yüzlerce sayfadan oluşan raporlar hazırlayacak, yüzlerce kişinin ifadesi alınacak ve sıra sana gelince savunma vermeyeceksin!

Ama yakında, o savunmaları adaletin önünde şakır şakır vereceksin.

***

Raporun son bölümünde ise İ nokta Melih ve ekibinin, görevi kötüye kullandıkları belirtiliyor ve Türk Ceza Yasası'nın 230 ve 240. maddeleri uyarınca yargılanmaları gerektiği vurgulanıyor.

Ekipte yer alan ve yakında adalet önünde hesap verecek olan 18 kişi var. Bunlardan ikisi şunlar:

Ömer Vehbi Hatipoğlu. Halen Fazilet Partisi Diyarbakır milletvekili. EGO eski Genel Müdürü.

Altan Raşit Civan. EGO Genel Müdürü idi. Birkaç gün önce, Fazilet'ten aday olmak için istifa etti! Dokunulmazlık kazanacak, Alfagas dosyasından yargı önüne çıkması uzayacak.

***

Bizim gazetenin Ankara bürosunun hemen yanında Kavaklıdere Postanesi ve Telefon Santralı var. Bir gün haber geldi! Bu kocaman binanın Alfagas tarafından üretilen sayacı bozuktu. Ancak bina şakır şakır ısınıyordu. Hem de doğalgazla!

Vaziyeti kimseye belli etmedik. Günler boyu yandaki binaya noter getirip sayacı okuttuk. Rakam hep aynı çıkıyordu.

Binanın çok güzel ısındığını, ancak sayacın çalışmadığını noter kanalıyla belgeledik. Bunu burada yazdım.

Alfagas, EGO ve İ nokta Melih'ten tık çıkmadı! Yazınca uyandılar ve hemen sayacı değiştirdiler.

***

Bu Alfagas sayaçlarının Türkiye ve dünyadaki tek müşterisi, İ nokta Melih'e bağlı kuruluşlar. Alfagas, şeriatçı Muradiye Vakfı ile bağlantılı.

Alfagas, bu göstermelik ihalelerden hemen önce kuruldu ve İ nokta Melih'ten tam 81 milyon dolarlık iş aldı!

Şu tabloya bir bakınız sevgili okuyucularım! Bir imalathane kuruluyor, sayaç üretmeye başlıyor, açılan bütün ihalelere tek tabanca olarak giriyor, tümünü alıyor. Başka bir satışı, başka bir müşterisi yok... Ve birkaç yılda, halkın parası olan 81 milyon doları vantuz gibi emiyor.

***

İ nokta Melih'e bu soruları soruyoruz, yanıt veremiyor. O sadece, evinde arama yapmaya gelen Terörle Mücadele ekiplerini karşısında gördüğünde korkusundan düşüp bayılıyor. Yarım saatte zor ayıltıyorlar.

Devletin müfettişlerine ifade vermiyor.

Yakında ifadesini DGM'de verecek.

***

Ankara'da binlerce, on binlerce ev ve işyerinde şimdi zorunlu olarak Alfagas sayacı kullanılıyor. Sayaçların çoğu bozuk. Bazı binalar bedavaya ısınırken, bazılarının doğalgaz tüketimi ‘‘çift’’ yazıyor.

Kimi kime şikâyet edeceksiniz?

Keşke mümkün olsa da, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından hazırlanan bu kapsamlı raporun tümünü burada size iletebilsem. İnsan okuyunca inanamıyor.

Devletin ve milletin 81 milyon dolar parasının kimlere nasıl ve hangi yöntemlerle hortumlandığı, işin içinde yer alanların ifadeleriyle ortaya çıktığında, gerçekten yüzünüz kızarıyor.

Bizim İ nokta Melih şimdi partisine ‘‘Beni bir daha belediyeye aday göstermeyin. Altan Raşit Civan gibi milletvekili yapın, dokunulmazlık kazanayım’’ diyor.

Ama sonuç değişmeyecek. Alfagas dosyasının hesap günü giderek yaklaşıyor.

Millete her gün ‘‘Allah, din, iman’’ nutku atanlar ve Fazilet yönetimi, bir gün şu İ nokta Melih'i çağırıp sorsunlar şu Alfagas olayını. Bakalım onlara ne diyecek!



Yazarın Tüm Yazıları