İşte ABD'nin ‘Irak'a satmayın’ dediği ürünler

BAŞBAKAN Bülent Ecevit'in ABD gezisi sırasında Washington hükümeti, ‘‘Irak'a stratejik malzeme satıyorsunuz, durdurun’’ uyarısında bulunmuştu.

Ankara da Washington'un bu talebine olumlu yanıt vermişti.

Gaziantep'te önceki gün gerçekleşen ve 14 TIR'ın gözaltına alınmasına neden olan operasyon, bu ürünlerin neler olduğunu da açığa çıkardı:

‘‘Fiber optik kablo ile alüminyum tüpler...’’

Aslında bu iki ürünü Türkiye, uzun süredir BM Yaptırımlar Komitesi'nden alınan izin doğrultusunda Irak'a gönderiyor.

Sadece Irak'a değil, başka ülkelere de ihraç ediliyor.

Kayseri'deki bir fabrikada üretilen fiber optik kablo, telefon, bilgisayar bağlantılarında kullanılan, bilgi akışını hızlandıran tel.

Teknolojinin bir gereği olan fiber optik kablolar, masum amaç dışında gerektiğinde silah sanayiinde de kullanılabiliyor. Örneğin, füze yapımında.

Alüminyum tüpler; deodorant, oda sprey, ilaç muhafazası için üretiliyor.

Ancak son dönemde Türkiye'den sipariş edilen alüminyum tüplerin, çeper zırhlarının kalınlaştırılmış olması dikkat çekmiş.

Bu da kimyasal ve biyolojik silah depolama veya taşıma amacıyla kullanılacağı şüphesini uyandırmış.

CIA'DAN TAKİP

Ecevit'
in gezisinde verilen söz doğrultusunda, CIA'dan Ankara'ya önceki gün şu not ulaşmış:

‘‘Irak'a gitmek üzere kablo yüklü 14 TIR hareket etti. Bunların içinde fiber optik özellikte olanlar bulunabilir.’’

Muhtemelen, CIA'nın uydu takibine de aldığı 14 TIR önceki gün Gaziantep'te durduruldu. Gümrük Muhafaza ve güvenlik birimleri uzmanlarından oluşan bir ekip, Ankara'dan Gaziantep'e gönderildi.

BM Yaptırımlar Komitesi'nden alınmış izin káğıtları bulunan TIR'lar boşaltıldı ve kablolar incelendi.

Kabloların fiber optik olmadığı, yeraltı elektrik nakil hattında kullanılmak üzere üretildiği görülünce TIR'lar serbest bırakıldı.

Peki bu kablolar fiber optik olsaydı ne yapılacaktı?

Gümrük mevzuatına göre hiçbir şey... Çünkü ihracatı yasak değil.

LİSTE UYARISI

Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler dün şöyle dedi:

‘‘Irak'a ihraç edilecek ürünler, BM Yaptırımlar Komitesi'nden alınan izin doğrultusunda gönderiliyor. BM, listesini gözden geçirmeli...’’

Nitekim ABD yönetimine, ‘‘BM Yaptırımlar Komitesi'ni bu ürünleri ihraç listesinden çıkarması için uyarın’’ tavsiyesinde bulunulmuş.

Gümrük Muhafaza da bu ürünleri ihraç etmek isteyenlere, ‘‘BM ile bir daha temasa geçin’’ tavsiyesinde bulunma kararı almış.

Başbakan'ın ABD gezisine de katılan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Tunca Toskay da dün ‘‘İhracatı yapan firmamızı da, bu ürünleri Irak'a göndermemeleri konusunda uyardık’’ dedi.

Toskay'ın verdiği bilgiye göre; Irak ile 1999'da 247 milyon olan ticaret hacmi, 2000 yılında 379 milyon, geçen yıl da 844 milyon dolara ulaşmış. Bunun yüzde 80'i de sanayi ürünü.

ABD güvenlik birimleriyle, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü arasındaki istihbarat alışverişi son dönemde bununla da kalmamış.

Uyuşturucu yapımında kullanılan 10.7 ton asit anhidridin önceki gün Bursa'da ele geçirilmesi de bu sayede olmuş.

Bu iki olay da gösteriyor ki, Türkiye Irak ile ticaretini sürdürürken, ABD ile temasını koparmama niyetinde.

NOT: TBMM Başkanı Ömer İzgi, önceki gün bu köşede çıkan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile ilgili sözlerinin yanlış anlaşıldığını bildirdi. Erdoğan'ın cezasının 312'nin ceza artırıcı sebebinin, düzenleme ile yasanın unsuru haline getirilmesi halinde ortadan kalkacağını söyledi.
Yazarın Tüm Yazıları