Ä°ÅŸte 4 gündür süren operasyonun ayrıntıları

Güncelleme Tarihi:

İşte 4 gündür süren operasyonun ayrıntıları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2011 12:27

Diyarbakır'da Görese Dağı'ndaki operasyon 4 gün sonra bitti. Operasyonda 21 terörist öldürüldü. Arazi arama tarama faaliyetleri sırasında bulunan sığınaklar imha edildi. Çok sayıda patlayıcı, silah ve yaşam malzemesi ele geçirildi. İşte operasyonun ayrıntıları.

Haberin Devamı

Arazi arama tarama faaliyetleri sırasında bulunan sığınaklar imha edildi. Operasyon sonucunda çok sayıda patlayıcı, silah ve yaşam malzemesi ele geçirildi.

GÖRESE’DEKİ BARINMA ALANLARI YERLE BİR EDİLDİ

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Görese Dağı’nda 21 PKK’lının öldürüldüğü operasyonla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Toprak’ın yaptığı açıklamada, Diyarbakır’ın Dicle İlçesi Kurşunlu Dağı ile Elazığ’a sınır Görese Dağı arasındaki Bazırgirt Tepe Bölgesi’nde kalabalık bir terörist grubun barındığı, uzun zamandan beri bu alanın, eylem hazırlığı, malzeme temin ve depolama noktası, örgüte yeni katılan teröristlerin eğitilmesi; Elazığ, Tunceli, Erzurum, Bingöl bölgelerine terörist grup aktarılması gibi çok yönlü amaçlar için üs olarak kullanıldığı, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ile istihbarat birimlerinin bilgi aktarımı ile tesbit edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

BÖLGEYE İNSANSIZ HAVA ARACI GÖNDERİLDİ

Açıklamada şöyle denildi:

"Alınan istihbarat üzerine bölgeye yönelik özel harekat timleri ile önce özel pusu faaliyeti icra edildiği, örgütün Dicle bölge sorumlusu olduğu bilinen ’Armanç’ kod adlı Hüseyin Akdoğan ile birlikte toplam 3 terörist ölü olarak etkisiz hale getirilmiş ve ele geçen bilgisayardaki teröristlere ait bilgilerin İl Jandarma ve İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından değerlendirilmesi sonucu elde edilen bilgiler çerçevesinde  teröristlerin Görese Dağı batısındaki Kurşunlu mülki kısımları içerisindeki Bazırgirt tepe kuzey yamaçları arasında olabileceği belirtilmiş ve bu bölgeye 2’nci Ordu Komutanlığı’nda 7’nci Kolordu Komutanlığı aracılığı ile insansız hava aracı gönderilmiştir."

4 KATLI MAÄžARA ANA KARARGAH

Açıklamada, İnsansız Hava Aracı’nın bölgede yaptığı tespitler üzerine, bölgeye keşif maksatlı helikopterler gönderildiği, keşif esnasında terörist gruplar tarafından helikopterlere ateş açılmasıyla çatışma çıktığı kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Sağlanan temas neticesinde durum değerlendirilerek bölgeye 16 Aralık 2011 tarihinde hava unsurları harekatı başlatılmıştır. 5 gün süren operasyonda 19 Aralık 2011 günü belirtilen bölgeye silahlı helikopterler ve Sikorsky helikopterler desteğinde kara harekatı başlatılmış, Kara harekatına Jandarma Bölge Komutanlığı’nın operasyonu sevk ve idaresinde Jandarma Özel Harekat, Polis Özel Harekat ve korucuları da kapsayan ’Karma Tim’ ile ’Özel Kuvvet’ gönderilmiş ve terörist kampına ulaşılarak bölge kuşatılmıştır. Operasyonun son günü silahlı helikopterlerin ateş desteğinde yapılan arama faaliyeti kapsamında Jandarma Özel Harekat timleri tarafından, biri teröristlerin ana karargahı olmak üzere 4 katlı mağara ile birlikte 7 ayrı terörist kamp yeri bulunmuştur. Özellikle 4 katlı olan ana kampın her bir katının birbirine merdivenle bağlantılı olduğu tespit edilmiş, ayrıca birinci katın genel yaşam alanı, ikinci katın kadın teröristlere ait yaşam alanı, 3’üncü katın erkek teröristlere ait yaşam alanı dördüncü katın ise teröristlere ait özel malzemelerin saklandığı bölümler olduğu görülmüştür."

Haberin Devamı

EYLEM PLANLARI ELE GEÇİRİLDİ

Ele geçirilen kampın 30 metre doÄŸusunda yine 2 katlı bir maÄŸara içerisinde çok büyük miktarda muhtelif yiyecek ve yaÅŸam malzemeleri ele geçirildiÄŸi belirtilen açıklamada, "Yine alanın doÄŸusunda ve batısında 2’şer adet olmak üzere teröristlerin barınma ve alana yönelik operasyonlarda güvenlik güçlerine karşı direnme amaçlı olarak kullandığı deÄŸerlendirilen büyük maÄŸaralardan oluÅŸan kamp yerleri tespit edilmiÅŸtir. Her bir kamp yerinde teröristlere ait silah, teçhizat, malzeme, çok sayıda örgütsel dokuman ve ilimizin bazı ilçelerine yönelik eylem planları ile çatışmada ölmüş teröristlere ait olduÄŸu deÄŸerlendirilen doku parçaları ele geçirilmiÅŸtir."Â

Haberin Devamı

2 TONA YAKIN GIDA MALZEMESÄ°

Açıklamada, ele geçen malzemeler şöyle belirtildi:

"13 teröriste ait Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı, televizyon, uydu alıcı cihazı, telsiz anten sistemi, dizüstü bilgisayar, 24 KW’lık jeneratör, mazot bidonları, 50 tonluk plastik su tankı, 15 adet büyük boy ev tüpü, 35 adet boş küçük boy tüp ve çok çeşitli türde yüzlerce kiloluk un, şeker, yağ, makarna, salça gibi toplamda 2 tonu geçen gıda malzemesi, teröristlere ait bilgi notları, CD’ler, fotoğraflar, terör örgütünün kongre kararlarını içeren yazılı dokümanlar dikkat çekmektedir. Ele geçirilen 6 ayrı terörist kampının, 1 kilometrelik bir alan içerisinde dağın zirvesine yakın son derece sarp kayalık bölgede olduğu dikkat çekmektedir. Ele geçen fotoğrafların ön incelemesinde, terör örgütünün bölgeyi uzun zamandır Diyarbakır ve çevre il yapılanmalarının ana karargahlardan biri olarak kullandığı sonucu ortaya çıkmaktadır."

Haberin Devamı

Operasyon sonunda 8 silah ele geçirildiği belirtilen açıklamada, 1 M16, 1 Cannas, 1 Bixi makineli tüfek ile 5 Kaleşnikof piyade tüfeği olduğu kaydedildi. Ayrıca terörist mevzilerinde teröristlere ait hücum yeleği içerisinde bırakılmış vaziyette 2 el bombası ile yine muhtelif yerlerde toplam 480 mermiden oluşan 16 dolu Kalaşnikof şarjörü bulundu.

21 PKK’LI ÖLDÜRÜLDÜ

Bölgede kötü hava koşullarının yaşandığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Belirtilen terörist üslenme bölgesine yönelik hava harekatının ardından kar ve sis gibi kötü hava şartları nedeniyle bölge iki gün ateş destek silahları ile baskı altına alınmış ancak üçüncü gün hava şartlarının düzelmesiyle alana kara harekatı yapılabilmiştir. İnsansız hava aracından alınan görüntülerde, operasyonda 21 teröristin etkisiz hale getirildiği değerlendirilmekle birlikte, terörist cesetlerinin bir kısmının kötü hava şartlarından istifade ile diğer teröristler tarafından zaiyatlarını gizlemek amaçlı kaçırıldığı ve/veya başka bir alanda alanda saklandığı, değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, teröristlerin güvenlik güçlerine karşı çatışmaya girdiği mevzi ve kamp alanlarında teröristlere ait doku parçaları tespit edilmiş, usulüne uygun olarak alandan toplanıp ambalajlanarak, adli işlemler için ilgili cumhuriyet savcılığına teslim edilmiştir."

Haberin Devamı

ÃœSLENME ALANLARI ETKÄ°SÄ°Z HALE GETÄ°RÄ°LDÄ°

Açıklamada, icra edilen harekatta Diyarbakır ve çevre illeri yönelik terörist faaliyetler açısından büyük önem taşıyan bir üslenme alanının tamamen etkisiz hale getirildiği belirtildi. Açıklamada, "Silah, mühimmat ve örgütsel dokümanlar adli işlemleri yapılmak üzere cumhuriyet savcılığına teslim edilmiş, diğer malzemeler ise yetkili mercilerin izni ile yerinde imha edilerek kullanılmaz hale getirilmiştir. Operasyonun dördüncü gününün gecesi, hava destekli harekatın ardından alana yönelik alınan görüntülerde; ayrıca 12 teröristin alandan çıkarak Elazığ’ın Arıcak İlçesi istikametine yöneldiği tespit edilmiştir. Elazığ Valiliği il jandarma birlikleri ile yapılan koordinasyonla, teröristlerin yaklaşma istikametinde icra edilen pusu faaliyetinde sağlanan sıcak temas sonucu 1 terörist 2 adet Kalaşnikof piyade tüfeği ile birlikte ölü olarak etkisiz hale getirildiği de Elazığ Valiliğince basın duyurusu ile açıklanmıştır"

Operasyonun 5’inci gününde yapılan arazi incelemelerinde 12 kişilik grubun araziye kara harekatı düzenleyen birliklere eylem ve saldırı düzenlemek için gelen terörist grup olduğu belirtilen açıklamada, "Ancak hava destekli harekat yapılması nedeniyle bölgeden süratle ayrıldıkları yapılan iz tespitinden anlaşılmıştır. Bu husus dikkate alındığında, bölgede toplam 40-50 arasında teröristin barındığı, bunlardan İHA görüntülerinden de anlaşıldığı üzere 21’inin etkisiz hale getirildiği, diğerlerinin de 12 teröristle birlikte bölgeden kaçtığı değerlendirilmektedir. Bu da göstermektedir ki alandaki terörist varlığı tamamen dağıtılmıştır" denildi.

BDP’LİLERE TEPKİ

Açıklamada isim vermeden BDP miletvekillerinin operasyonu protesto edip canlı kalkan olmak için bölgeye gitmelerine de yer verilerek şöyle denildi:

"Operasyon esnasında, bazı çevreler tarafından art niyetli ve kasıtlı olarak operasyonun engellenmesi amacıyla, Dicle İlçesi’nde canlı kalkan eylemi gerçekleştirilmeye çalışılmış, bu eylemcilerin biri tarafından bugüne kadar Diyarbakır’da yapılan, son yılların terörist varlığı ve üs bölgesini ortadan kaldırmaya ve vatandaşlarımızın canına ve malına kasteden teröristleri bertaraf etmeye ve operasyonu engellemeye yönelik olarak güvenlik güçlerimizin bir helikopterinin düşürüldüğüne ilişkin asılsız bir açıklama da yer almıştır. Fakat ne bir helikopter düşmüş, ne de herhangi bir isabet almamıştır. Operasyona katılan Jandarma Özel Harekat, Polis Özel Harekat Karma Tim ve Özel Kuvvet güçlerimiz, tüm birliklerimiz ve hava araçlarımız görevlerini çok büyük bir özveri, koordinasyon ve işbirliği içerisinde, zayiatsız ve vukuatsız olarak yerine getirerek 20 Aralık 2011 Salı günü saat 18.00 itibariyle geri dönmüşler ve böylece Diyarbakır ili Dicle İlçesi Kurşunlu Köyü Görese Dağı Bölgesi’ndeki terörist yapılanmasını ortadan kaldırmaya yönelik operasyon başarı ile tamamlanmıştır."

Açıklamanın son bölümünde, "Diyarbakır ilinde başta terör örgütleri olmak üzere her türlü terörizm faaliyetleri ve kanun dışılığa karşı mücadelemiz, yukarıda da belirtildiği gibi tüm güvenlik birimlerimizin ve istihbarat birimlerinin müşterek katılımıyla kararlılıkla devam edecektir" denildi.

Açıklamada, ele geçirilen silah, mühimmat ve yaşam malzemelerin listesi şöyle belirtildi:

"1 M-16 piyade tüfeği, 1 Kannas keskin nişancı tüfeği, 1 Bixi makineli tüfek 5 AK-475 Kalaşnikof piyade tüfeği, 2 el bombası, 1 DVD oynatıcı, 16 şarjör AK-47 (dolu), 1 M-16 şarjör (dolu), 1 kütüklük AK-47-b, 1 Notebook mini (şarj aleti ve hafıza kartı), 1 radyo, 1 adet 500 GB harici bellek, 1 adet 16 GB flashbellek, 1adet 4 GB flashbellek 3 adet 4 GB CD kart, 1 adet 4GB CD kart, 3 adet 2 GB micro CD kart, 3 adet memory stick kart, 1 adet Sandisk, 1adet GB CD kart, 1 adet CD kart, 1 adet micro CD kart, 1 adet 1 GB CD kart, 1 adet flash bellek, 2 adet TV flash bellek, 4 adet Micro CD adaptörü, 1 adet sürücü belgesi, 13 adet Nüfus cüzdanı, 10 adet CD, 9 adet ajanda, 20 adet not defteri sözlük, 1 adet fotoğraf albümü (27 bölümü dolu), 143 adet değişik ebatlarda fotoğraf, çok sayıda kişisel ve örgütsel doküman"

Açıklamada 4 katlı mağaranın bombalama sonucu yıkıldığı, bol miktarda muhtelif gıda maddesi, 50 metreküplük su deposu, 15 adet büyük boy dolu tüp, 35 adet çeşitli boyda boş tüp, 1 adet 25 Kw jeneratör, 1 adet 55 ekran televizonun da ele geçirildiği belirtildi.

NUSAYBİN'DE 1 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!