İstanbul'un provası Tokat'ta yapıldı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Tokat

İstanbul'da, Ankara'da masum sivilleri hedef alan kanlı terör triosunun işbirliği farklı bir coğrafyada başladı...

TİKKO, DHKP-C ve PKK iki yıl kadar önce Tokat kırsalında eylem birliği kararı aldı. Bu ittifakta herkesin hesabı farklıydı.

Türk radikal solunun iki örgütü TİKKO ve DHKP-C yıllardır kurdukları dağa çıkma hayaline PKK sayesinde kavuştu. PKK ise etnik ve kültürel açıdan tamamen yabancı bir bölgede altyapı desteğine ulaştı.

PKK'nın savaşı, Güneydoğu'dan Türkiye geneline ve özellikle İstanbul gibi büyük kentlere taşıma oyununun kostümlü provası Tokat kırsalında yapıldı.

* * *

Peki ama neden Tokat?

Emniyet Genel Müdürlüğü raporunda bazı ipuçları var:

1) Tokat, PKK'nın Güneydoğu Anadolu'dan Malatya-Sıvas güzergahıyla çıkış yolunun köprübaşı. Örgüt Tokat'ta tutunabilirse bu yolu açık tutacak. Ayrıca Amasya'dan Artvin'e uzanan geniş bir alana yayılma imkanı bulacak.

2) PKK diğer sol örgütler gibi Alevi-Sünni ayrımını kaşımaya çalışıyor.

* * *

Terör triosunun Karadeniz kırsalında düzenlediği eylemler için kalabalık bir dağ kadrosu gerekli değil. Nitekim TİKKO'nun Tokat merkez, Almus, Reşadiye ve Niksar ilçelerinde toplam 50 silahlı militanının bulunduğu tahmin ediliyor.

DHKP-C'nin Silahlı Propaganda Birlikleri'nin kadro sayısının 30 ila 40 arasında değiştiği sanılıyor. PKK'nın bölgeye sevk ettiği güç yine 30-40 kişi düzeyinde. Yakalanan militanların neredeyse tamamının Sıvas veya Tokat nüfusuna kayıtlı çıkması dikkati çekiyor.

* * *

Karker kod adlı Abdurrahim Akalp geçen yıl Tokat Topçam yaylarında düzenlenen operasyonda sağ yakalandı. Sorgusunda PKK'ya Bismil İlçesi'nde katıldığını anlattı. PKK'nın kış sorumlusu Fırat kod adlı Müfit Sakık'ın (Şemdin Sakık'ın kardeşi) komutasında 30 kişilik bir grupla Tokat'ın Topçam yaylasına geldiğini söyledi. Yaylada 10 kişilik TİKKO grubuyla buluştuklarını aktaran Karker, gerisini de saklamadı:

‘‘Elimizde 15 kilo TNT ile 15 bin mark vardı. Mayınlama işiyle görevliydik. 1998 baharında batıda Yozgat ve Amasya'ya, doğuda Artvin'e kadar açılmayı denedik. Keşif kolları gönderildi. Amasya uygundu ama Artvin'e giremedik.’’

* * *

İstanbul'daki ittifakın bu bölgedeki izini sürmeye devam edeceğiz.



Yazarın Tüm Yazıları