İstanbul'un iştahı yerinde

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun iştahı yerinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'un yeme-içme haritası her geçen gün daha da renklenip zenginleşiyor. Restoranlarının çeşitlilik ve kalitesiyle New York, Londra, Paris, Roma ve Moskova gibi büyük metropollerle birlikte 'gastronomik kent' kategorisine girmeyi başaran İstanbul'da, Lokantacılar Odası'na kayıtlı restoran, lokanta ve bar sayısı 5 bin 350'yi buluyor. İstanbul Lokantacılar Odası'nın tahminlerine göre, odaya kayıtlı olmayanlarla birlikte bu rakam yedi bini aşıyor.

Intermedia tarafından yayınlanan 'İstanbul'da Yeme İçme Sanatı' kitabının yenilenen dördüncü basımında, yedi bin restoran arasında uluslararası standardı yakalayan 1012 restoran, bar, kafe ve pastane yer aldı. İstanbul'u ziyaret edenler 375 sayfalık kitapta yer alan birbirinden ilginç restoran arasında seçim yapmakta zorlanıyorlar. 1995 yılı basımında sadece 650'yi aşkın restoranın yer aldığı İstanbul'da Yeme İçme Sanatı sayfalarında yer bulamayan küçük balıkçı, kebabçı ve esnaf lokantaları da kendilerine özgü tarzlarıyla yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

10 milyon nüfus barındıran Londra'da 10 bin, 16.5 milyon nüfuslu Paris'te otel restoranları da eklendiğinde yaklaşık 19 bin, Roma'da 2 bin 500, 12 milyon nüfuslu Moskova'da ise 2 bin 650 yeme içme mekanı bulunuyor.

Osmanlı-Türk mutfağının, yöresel kebabçı ve balık restoranlarının çoğunluğu oluşturduğu İstanbul yeme içme haritasında son yıllarda gözlenen önemli gelişme de Arjantin'den Pakistan'a, ABD'den Çin'e kadar pek çok yabancı mutfağın birbiri ardına boy göstermeye başlaması...

İstanbul'da İtalyan, Fransız ve Çin mutfağının yabancı mutfaklar arasında en popüler mutfaklar olduğu gözlenirken, kentte ABD, Avusturya, İsviçre, İspanya, Portekiz, Ermenistan, Meksika, Rusya, Yunanistan, Lübnan, Azerbaycan, İsrail, Tayland, Bosna, Arjantin, Türkmenistan mutfakları da özgün mönüleriyle temsil ediliyor.

Türk Mutfağı'nın yöresel örnekleri de Pafuli, (Karadeniz), Karafaki ve Ece (Ege) Develi, GM, Kaşıbeyaz ve Nezih (Gaziantep) restoranlarında büyük beğeni topluyor.

Olmazsa olmaz'lar

İstanbul'da Yeme İçme Sanatı kitabının 'Olmazsa Olmaz' bölümüne göre ulusal kategoride öne çıkan restoranlar şöyle sıralanıyor:

İtalyan

Bellini, Bice, Cecconi's, Da Umberto, Mafalda, Mezzaluna, Mia Mensa, Monteverdi, Osteria di Mario, Paper Moon, Sale E Pepe, Spasso.

Fransız

Cafe de Levant, Cafe de Paris, Citronelle, Doruk, Gargantua, La Corne d'Or, La Fuite, La Maison,

ÇİN

Dragon, Dynasty, Guangchou, Ku Kong, Ninja, Royal China, The China

JAPON

Miyako, Seul, Sushi, Takarabune

ABD

Californian Brasserie, Rodeo Drive, T-Bone Steak House, Wine'n Roses.

Kim kimi temsil ediyor?

Avusturya (Bierstube, Fischer, Linzer, Schnitzel), Ermenistan (Boncuk ve Neregatsi), Meksika (Cafe Caliente, El Mariacchi, Marmit), Rusya (Ayazpaşa Rus Lokantası, Rejans, Süreyya), Bosna (Bekriya), İspanya (Bodega El Patio), Portekiz (Casa Do Marisco), Yunan-Rum (Despina), Lübnan (Lübnan), Azerbaycan (Memos), İsrail (Metsou Yan), Tayland (Sai Thai), Arjantin (Santa Fe), Pakistan (Tandoori) Türkmenistan (Türkistan Aşevi) ile temsil ediliyor.

İngiliz pub furyası

Son bir iki yıl içinde İstanbul'da yaygınlaşan İngiliz Pub'ları arasında ise James Joyce, North Sields Levent, North Shields Nişantaşı, Polo Lounge, Sherlock Holmes, The English Bar ve The English Pub yer alıyor.

Osmanlı'nın ağır topları

Asitane, Darrüziyafe, Kazan, Şark Sofrası, Tuğra, Çiftnal, Divan, Hacı Abdullah, Hacıbaba, Hasır, Kanaat, Konyalı, Orient Express, Pandeli, Reşat Paşa ve Yahyalı Fehmi

Vazgeçilmez kebabçılar

Beyti, Borsa, Dörtler, Gelik, Günaydın Et, Hasır ve Köşebaşı

Uluslararası mutfaklar

Boğaziçi Borsa, Brasserie, Çırağan Restaurant, Four Seasons, Green House, Le Select, Panorama, Park Şamdan, Pera, Roof Rotisserie, S, Safari, Seasons, Susam, Süreyya, Şans, Ulus 29 ve Yekta.

Balık keyfi

Ambassadeur, Bay Balıkçı, Çengelköy İskele, Deniz Park (Aleko), Façyo, Garaj, Hasan Balıkçılar, İstridye, Kızkulesi Deniz, Kordon, Körfez, Pescatore Park Fora, Sea House.

Meyhaneler

Anahtar Meyhane, Azderoğlu, Cumhuriyet, Sıçanlı Meyhane, Koço, Kör Agop, Neşe, Refik, Yakup 2.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!