İstanbul'u dinliyorum

Dr. Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

Aşırı hızdan vazgeçmiyorlar

CADDEBOSTAN, SEFAKÖY

Sürücülerin de, yayaların da sıkça gözlemlediğim bir yanılsamaları var. Ve bu, çok tehlikeli bir yanılsama. Sürücüler, kalabalık yollarda, cambazlık yaparken kendilerine ve araçlarına çok güveniyorlar. Aşırı hız ve slalom yapan sürücülere bakıyorum da, yaptıklarının ne denli tehlikeli olduğunu anlamaları için ne yazık ki üzücü bir şey yaşamaları gerekiyor gibi. Bazen düşünüyorum da, yaşanan bu kadar üzücü olaydan sonra ders almadığımıza göre bu mesele tıpkı hasta olmaya benziyor. Hani hasta olmayan kişi hastanın halinden anlamazmış. Aşırı hız yapanlar da sanki bütün olup bitene ragmen hız kesmediklerine göre, sanki tatsız bir şey yaşamayı bekliyor gibiler...

Bazen yayalarda da aynı şeyi görüyorum. Normal bir hızda seyretseniz bile yol ortasındayken bütün uyarılara karşı öylesine ağır davranıyorlar ki, içimden şunu sormak geliyor: ‘‘Arabamın frenlerine nasıl bu kadar güvenebiliyorsunuz, ya tutmazsa?’’

Ne olursa olsun, araç kullanırken her türlü olasılığı göze almak gerekir. Yol ne denli boş gözükse de, ani bir duruş emniyetini korumak gerekiyor.

İki hız pisti arasında

Okurlarımızdan sık aldığımız bir şikayet de aşırı hız yapan sürücülerin yarattığı tehlike. Caddebostan'dan bir okurumuz faks mesajına şu sözlerle başlıyor:

‘‘Hız pisti Bağdat Caddesi'ni, diğer hız pisti Sahilyolu'na bağlayan küçük, dar bir sokak vardır: Caddebostan Plajyolu Sokağı... Günün ve gecenin her saatinde (araç sıkışıklığının olmadığı her an) burada, bu kadar kısa bir mesafede, iki bulvar arasında tramplen atlar gibi, delicesine hız yapmayı marifet sayar sürücüler. Ben, elinden tuttuğum torunumla bir kaç kez kıl payı kurtuldum. Okula giden, servis bekleyen küçük çocuklar kaldırıma yetişemez haldeler. Bağdat Caddesi'yle Sahilyolu'nu hız kesme tümsekleriyle, trafik ışıklarıyla kontrol altına almayı düşünenler acaba bu iki yarış pistini birbirine bağlayan Plajyou'na da bir kaç hız engeli koyamaz mı?’’

Okurumuz bu satıları kaleme aldığı sırada Plajyolu Çiçek Sokak kavşağında bir aracın bir yayaya çarptığını, mesajının sonuna dipnot olarak eklemiş.

Çok sık kaza oluyor

Sefaköy'den arayan bir okurumuzun da şikayeti aynı: Aşırı hız yapan sürücüler... Sefaköy'de Hidromekanik fimasının yakınında yeni bir yol düzenlemesi sonrasında yolun üç şeritli hale geldiğini belirten okurumuz, yoldaki bu genişleme sonrasıda araçların aşırı hız ve tehlikeli sollamalar yaptıklarını söyledi.

Sık sık kazaların meydana geldiğini bildiren okurumuz, yayaların karşıdan karşıya geçmesinin kabusa dönüştüğünü ifade etti.

Kapalı durak isteniyor

İSTİNYE

İstinye'den faks gönderen bir okurumuz semt sakinlerinin bir dileğini iletiyor bize: İskele Durağı'na kapalı otobüs durağı isteniyor. Senelerdir yağmur, soğuk, kar ve fırtınada beklerken zorluk çektiklerini belirten okurumuz, özel araçların park etmesinin de sorun yarattığını söylüyor. Park eden araçlar yüzünden otobüs şoförünün kendilerini göremediğini belirten okurumuz, otobüsü durdurabilmek için caddeye çıkmak zorunda kaldıklarını ve tehlike atlattıklarını ifade ediyor.

Bir de rögar sorunu

İstinye Özbekistan Konsolosluğu'nun yanındaki Akasya Apt. Daire 1'de oturduğunu belirten okurumuz, rögarlardaki sorun yüzünden dairesinin sürekli su baskınına uğradığı belirtiyor. Şehit Halil İbrahim Caddesi'nde tek bir rögarın yetersiz olduğunu bildiren okurumuz, her yağmurda kendi çabalarıyla su boşaltmaktan, barikat kurmaktan yılmış durumda. Bu iş bir alt yapı sorunu olduğuna göre, belediyenin ilgilenmesini bekliyor.

Kablolu TV bekleniyor

MALTEPE

Maltepe, Yalı Mahallesi'nden arayan bir okurumuz, semtlerinde geçtiğimiz Eylül ayında Kablolu TV çalışmalarının başladığını, ancak Gürrsel Sokak'taki bazı apartmanların hala yayına kavuşamadığını bildirdi.

Okurumuz, ilgililerin kendilerine 15 Ekim'de yayının başlayacağının söylediğini, ancak yanlarındaki apatmanda yayın olduğu halde oturdukları apartmanda Kablolu TV izlenemediğini ifade etti.

Bu uygulama pratik değil

NİŞANTAŞI

Nişantaşı'ndan arayan bir okurumuz, Şakayık Sokak'ta yeni başlatılan bir uygulamadan söz ederek sakıncasını anlattı. Yeni uygulama gereği araçların bundan böyle sokağa paralel park etmesi gerekiyormuş.

Araçların sokağa paralel park etmesinin fazladan yer kaplamalarına neden olacağını söyleyen okurumuz, özellikle sokakta oturanlar için ciddi bir park sorunu yaşanacağını dile getirdi.

Yazarın Tüm Yazıları