"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

İstanbullu balıkların benzersiz lezzeti

Birçok insana göre, dünyanın en lezzetli balıklarına ev sahipliği yapan yer Boğaz’dır. Adına efsaneler yazılmış lüfer, Osmanlı İmparatorluğu’nun meşhur balığı palamut, fakir mutfaklarının baş tacı istavrit.

Karadeniz’den çıkıp sofralarımıza gelen hamsi, uskumru, çinekop ve kırmızı kostümlü kibar barbunya ve sayamadığımız daha nice balık çeşidi... Hepsi de birbirinden lezzetli... Roma dönemi öncesi İstanbul yaşamında palamut o kadar önemliymiş ki, o zaman basılan bazı paraların üzerinde palamut resmi varmış. Torik balığının resminin de görüldüğü olmuş paranın o soğuk yüzeyinde... İstanbul’da binlerce yıl önce yaşayan insanların önemli geçim kaynaklarından biriymiş balıkçılık. Bizanslılarda da balık, sofraların gözdesiymiş. Bana gelince, benim gönlümde asaleti ve benzersiz lezzetiyle lüfer bir numara. Ama cebimizi yakacak kadar da pahalı. Neyse ki her mevsim bulabileceğimiz göçmen istavrit, balık keyfini sık sık yaşamamıza neden oluyor.

Patlıcanlı midyeli pirinç pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

2 su bardağı pirinç

2 adet orta boy patlıcan

2 adet orta boy kuru soğan

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

3 adet orta boy domates

20-25 adet iç midye

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sirke

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kızartmak için;

1 çay bardağı sıvıyağ

2 su bardağı suyu ve sirkeyi küçük bir tencereye aktarın. Kaynamaya başlayınca temizlenmiş midyeleri içine atıp tencerenin kapağını kapatarak midyeleri, harlı ateşte, yaklaşık 5-6 dakika kadar pişirin. Haşlanan midyeleri bir el kevgiri yardımıyla tencereden alıp tabağa yerleştirin. Diğer taraftan, patlıcanları alacalı (çizgili formda) soyup boylamasına ikiye böldükten sonra 1 santim boyunda küpler oluşturacak şekilde doğrayın. Sıvıyağı orta boy bir tavada kızdırıp patlıcanları kızgın yağda yumuşayıncaya kadar çevirerek kızartın.

Patlıcanları el kevgiri yardımıyla alıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, pirinci bol tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine aktarın. İncecik doğradığınız soğanları ve haşlanmış midyeleri kızgın yağa aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine rendelenmiş domatesi ilave edip birkaç kez daha karıştırdıktan sonra 3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu da tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi de serpip suyun kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başlayınca yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip karıştırın. Orta ısılı ateşte, pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Pirinç suyunu tamamen çekince tencerenin kapağını açıp kızarmış patlıcanları pirincin üzerine yerleştirin. Kapağını tekrar kapatarak pilavı, çok kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Yaklaşık 20 dakika dinlendirdiğiniz pilavı karıştırdıktan sonra servise sunun.
X