İstanbul’da inovasyon rüzgârı esti

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da inovasyon rüzgârı esti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2016 16:52

TÜRKİYE İhracatçıları Meclisi’nin (TİM) düzenlediği 5. Türkiye İnovasyon Haftası, İstanbul Kongre Merkezi’nde yapıldı. Etkinlik boyunca inovasyon ve Türkiye’nin konumu ele alındı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İnovasyon Haftası’ndaki konuşmasında her alanda inovasyonun önemine değinerek, “Türkiye ancak yenilikçi bir anlayış üzerinde inşa edilebilir. Bu konuda ümit verici gelişmeler görmekle birlikte kat etmemiz gereken bir mesafe olduğu ortadadır. İnovasyonu başaramazsak işin kaymağını başkaları yer, bizse hamallığını yaparız. Türkiye'nin 2023 hedefleri çok ciddi. Bence inovasyon her şeyden önce bir zihniyet değişikliğidir. Önce bunu anlamamız lazım” dedi.
İnovasyon, yeni fikirleri (ürün, metot veya hizmet gibi) değer yaratan çıktılara dönüştürme sürecine verilen isim. İnovasyon süreci genelde iki aşamadan oluşur: İlk aşamada yeni ve yaratıcı fikirler ortaya çıkar. Emek ve yatırım gerektiren ikinci basamak ise ortaya çıkan yeni ve yaratıcı fikirlerin ticarileştirilmesidir. İnovasyon, bir ülke için sürdürülebilir büyüme, toplumsal gönenç ve artan iş olanakları anlamına geldiğinden, inovasyon için gereken ortamın oluşturulması devletler için birinci öncelik olarak kabul edilir. Bu da başarıyla çalışan bir sistemin kurulmasını ve etkin politikaların tasarlanıp uygulanmasını gerektirir.

Haberin Devamı

İNOVASYON ŞAMPİYONU ABD
İş dünyasında inovasyonun yerini ölçen GE Küresel İnovasyon Barometresi’ne göre, dünyada 2016’nın inovasyon şampiyonu ABD. Türkiye’nin de dâhil olduğu 23 ülkeyi kapsayan GE Küresel İnovasyon Barometresi, Türkiye için de oldukça önemli veriler sunuyor. Buna göre, Türkiye’de Ar-Ge ya da ürün geliştirme programları olan şirketlerin yüzde 71’i net bir inovasyon stratejisine sahip. Bu oran dünya ortalamasının yüzde 3 üzerinde. Büyük veri ve analiz sistemleri artık karar alma süreçlerinde oldukça etkili. Türk yöneticilerin yüzde 66’sı karar alma süreçlerinde büyük veri ve analiz sistemlerinden faydalanıyor. Türkiye, bu konuda yüzde 5’lik bir farkla dünya ortalamasının üzerinde. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 77’si, son bir yılda yaptıkları iş birlikleri sayesinde kârlılıklarını artırdıklarını belirtiyor. Türkiye’de bu oran yüzde 83’le dünya ortalamasının yüzde 6 üzerinde. Araştırma, yeni dönemle birlikte gelen dijitalleşme sürecinde Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelere göre daha iyimser bir beklenti içerisinde olduklarını ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

DEMODE KAYGISI EN AZ BİZDE
Araştırmaya katılan küresel yöneticilerin yüzde 81’i “Dijital Darwinizm riski” olarak da tanımlanan teknolojinin gelişim hızına ayak uyduramayarak geri kalmaktan, demode hale gelmekten çekiniyor. Bu kaygı Türk yöneticilerde ise çok daha düşük. Hatta GE Küresel İnovasyon Barometresi araştırmasının yapıldığı 23 ülke içerisinde yüzde 62 ile demode kalma kaygısının en düşük olduğu ülke Türkiye. Çalışmaya katılan bütün ülkelerin üzerinde anlaştıkları nokta ise inovasyon çalışmaları gerçekleştirilirken aşamalı, yani güvenli inovasyon ile ilerlemek. Küresel yöneticilerin yüzde 63’ü, Türk yöneticilerin ise yüzde 66’sı şirketler temel faaliyetlerini korurken, inovasyonların aşamalı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 5. Türkiye İnovasyon Haftası’nda yaptığı konuşmada ekonomik anlamda güçlü olabilmek için dengeli büyüme ve toplumsal refahı artırmanın önemine işaret ederek, “Bu ülkenin bu yolda nefesinin kesilmemesi ve temposunun sürekli olarak artabilmesi için kolektif ve yenilikçi bir zekaya sahip olması gerekiyor. Bunun üzerine de zamanı koyarak ilerlemenin modern ifadesi inovasyon. Yani inovasyon bu zorlu çıtayı her seferinde daha yükseğe koyabilmenin olmazsa olmazıdır” dedi. Büyükekşi, toplumların rekabetçiliğinin çalışarak edinildiğini söyledi.

Haberin Devamı

İNOVASYON HAFTASI’NA DAMGA VURANLAR
Bu yıl 5’incisi düzenlenen İnovasyon Haftası’na 100’e yakın üniversite katıldı. İnovasyon Haftası’na öğrencilerin yaptığı Mars keşif cihazı, merdiven çıkan engelli arabası, telefonlar kontrol edilebilen yangın robotu ve elektrikli arabalar damga vurdu. Bir dağcılık kazası sonrası bacakları kesilen MIT Media Lab Biyomekatronik Grubu Yöneticisi Hugh Herr, biyonik bacak geliştirmeye girişirken, işe beynin çalışma sistematiğinden başladıklarını anlattı. Herr, “Beyni çok karmaşık kılan farklı türden hücrelerin birbirleriyle iletişim halinde olmasıdır. Bionnex isimli biyonik bacakları ürettik” dedi. Celal Bayar Üniversitesi’nin mekatronik öğrencilerinin geliştirdiği elektrikli engelli aracı, merdivenleri tek tek çıkabiliyor. Ödüllü cihazın yeterli kaynak bulunduğunda seri üretime geçmesi planlanıyor. Özyeğin Üniversitesi mekatronik öğrencilerinin geliştirdikleri Mars Robotu, içerisindeki nem, ısı, ışık sensörleriyle oradaki cisimleri tek tek anlamayı sağlıyor. Cihaz NASA’nın beğenisine sunulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!