İstanbul'da 26 yıldır bitmeyen projeye 200 milyon TL

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda 26 yıldır bitmeyen projeye 200 milyon TL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2016 13:33

İstanbul’a su sağlamak üzere dönemin Belediye Başkanı Nurettin Sözen zamanında Bakanlar Kurulu kararı ile yapımına karar verilen, ancak geçen 26 senenin ardından hala tamamlanamayan Melen Barajı için İSKİ, inşaatı yapan Devlet Su İşleri’ne 200 milyon lira kaynak aktaracak

Haberin Devamı

Devlet Su İşleri(DSİ) tarafından inşa edilen Melen Barajı’nın 3. etabının tamamlanması için yapılacak kamulaştırma harcamalarında kullanılmak üzere, İSKİ’den DSİ’ye 200 milyon TL kaynak aktarılması için iki kurum arasında "Melen Barajı Kamulaştırma Protokolü" yapılmasına karar verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin Haziran ayı oturumunda oybirliği ile alınan protokol kararına göre, kaynak aktarımının Haziran ayı sonuna kadar yapılacağı, tutarın ileride mahsup edileceği belirtildi.

KÜRESEL İKLİM NEDENİYLE SU SAĞLANAMIYOR

Küresel iklim değişikliği nedeniyle özellikle yaz aylarında beklenen su temininin sağlanamadığının belirtildiği protokolde "Melen Barajı’nın ivedilikle inşasının tamamlanması su arzı güvenliği açısından büyük öneme sahiptir" ifadesine yer veriliyor.

Haberin Devamı

BARAJIN YAPIMI İÇİN BAKANLAR KURULU 1990 YILINDA KARAR ALMIŞTI

Melen Barajı’nın yapımı için, 1990 yılında dönemin SHP’li Belediye Başkanı Nurettin Sözen zamanında Bakanlar Kurulu kararı alınmıştı. Devlet Su İşleri tarafından inşa edilen ve İstanbul’a su verilmesine başlanan Melen Barajı’na inşasında 1. Etap tamamlandı ve kullanılmaya başladı, 2. Etap da bitmek üzere.

CHP’NİN İDDİASI: MELEN ÇAYI’NA LAĞIM VE SANAYİ ATIKLARI KARIŞIYOR

CHP’nin de destek verdiği protokolü değerlendiren İBB CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban, protokolü oybirliği ile kabul ettiklerini ancak çekinceleri olduğunu dile getirdi. Su havzası içinde acilen çözülmesi gereken sorunlar olduğunu ifade eden Çoban, İstanbul’un bir kısmına sağlıklı su ulaşmadığını savundu.

Çoban "Baraj su havzası içinde halen kullanılan bir çöp depolama alanı var. İdare Mahkemesi çöp toplama alanının kaldırılması yönünde karar verdiği halde halen devam ediyor. İkincisi, Melen Çayı’na lağım suyu karışıyor. Kanalizasyonun yanı sıra 1. ve 2. Organize Sanayi atıkları ve ağır metaller de buraya karışıyor. Oradan alınan sular sağlıksız. Bu tüm İstanbulluların sağlığını ilgilendiren bir konu" diye konuştu.

AK PARTİ: İSTANBULLULARA KALİTESİZ SU GETİRMEYİZ

Çoban’ın eleştirilerine yanıt veren Ak Parti Grup Başkanvekili Faruk Aydın, Melen Barajı’nın 3. Etabının yıl sonunda biteceğini söyledi. Aydın, "İstanbulluları kalitesiz su getirmeyiz. İddiaları kabul etmiyoruz" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!