İstanbul'a Şangay panoraması

Güncelleme Tarihi:

İstanbula Şangay panoraması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çin'den dönen Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna vaat etti

Çin’den dönen Büyükşehir Belediye Başkanı A. Müfit Gürtuna Şangay’ın gece siluetini çok beğendi ve gelecekte İstanbul’un da benzer bir görüntüye sahip olacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Çin gezisinden döndü. İstanbul'la kardeş kent Şangay'ın yerel yöneticilerini ziyaret eden Gürtuna, Çin'in başkenti Pekin'de bu yıl altıncısı yapılan Dünya Metropolleri Zirvesi'ne de katıldı.

Dokuz günlük gezi süresince, yanındaki işadamlarıyla birlikte önce Şangay'a gelen Gürtuna, modern kentleşme uygulamasını inceledi. Gürtuna Şangay'ın gece görüntüsünü çok beğendiğini ve gelecekte İstanbul'a aynı görünümü kazandıracaklarını söyledi. Yerel yöneticilerle görüş alışverişinde bulunan Başkan Gürtuna, kentin sismografi merkezine giderek Çin'in depremle ilgili çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. Başkan Gürtuna, yanındaki işadamlarının Şangay'da yatırım olanaklarını aradıklarını bildirdi.

Şangay'dan, Pekin'e geçen Gürtuna, burada Dünya Metropolleri Zirvesi'ne katıldı. Dünyanın en büyük kentlerinin belediye başkanlarının katıldığı zirvede en çok konuşulan metropol İstanbul oldu. Pekin Belediye Başkanı Liu Qi ve Çin Cumhurbaşkanı Jiang Zemin ile görüşmeler yapan Gürtuna, gezisini değerlendirirken, ‘‘Çin gezimizde oldukça önemli temaslarda bulunduk. İstanbul ve benzeri metropollerin ortak sorunları üzerine yeni metodlar geliştirerek, önemli kararlara imzalar attık. İstanbul'un gelecekteki gelişim planlamalarına zemin oluşturacak bilgi alışverişlerinde bulunduk’’ dedi.

Gürtuna, kısa süre sonra ABD'de yapılacak çeşitli ülkelerden üst düzey yöneticilerin katılacağı bir toplantıya davet edildiğini de belirtti.

Gürtuna acı sosu beğendi

Ali Müfit Gürtuna önce Şangay ve Pekin'i çok beğendi, ama bir süre sonra Şangay'ın aşırı hızla gelişmesine ‘‘Hormonlu kent’’ yorumunu getirdi.

Bayan Gürtuna, ilk günler ilginç gelen Çin yemeklerinden sadece tadımlık olarak yedi. Sonraki günler ise sadece yanlarında getirdikleri beyaz peynir, zeytin ve dışarıdan sipariş edilen hamburgerlerden yedi. Çünkü mönü'deki en anlaşılabilir olanı ‘‘Pekin ördeği dili’’ydi.

Ali Müfit Gürtuna, Çin yemeklerinin hemen hemen hepsinin tadına baktı. En çok acı sosunu beğenen başkan daha sonra her öğün acı sos kullanarak yemek yedi.

Çin'in giyim üzerine inanılmaz bir alışveriş potansiyeli var. Bu potansiyelden Gürtuna ve heyeti de fazlasıyla yararlandı.

Şangay'da Gürtuna'ya ‘‘Dynasty’’ model Limuzin Mercedes tahsis edildi. Hanedanların kullandığı Mercedes, gezi boyunca eskort polisler eşliğinde dolaşabildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!