İstanbul’un muhteşem ikinci el mağazaları

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’un muhteşem ikinci el mağazaları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2008 00:00

İkinci el giysi dükkánları, bugün herkesten farklı ve özgün bir giyim tarzı edinmek isteyenler için gözde moda adresleri. Vintage veya retro (eski dönemlere ait) her tür kıyafet ve aksesuvar, günümüzde çok hızla tüketilen hazır giyim karşısında kendine bir yer edindi. Bu tür kıyafet ve aksesuvarları satan mağazalar da İstanbul’da son yıllarda hızla çoğaldı, içlerinden bazıları sağlam bir şöhrete sahip oldu.

In İstanbul dergisinin ilkbahar-yaz sayısında Derya Atakan, kentin önde gelen vintage mağazalarını araştırdı.

BY RETRO

700 metrekarede yok yok

Burası, İstanbul’un en büyük ikinci el ve vintage mağazalarından biri. İkinci el ürün denildiğinde akla ilk gelen markalardan Delta ve Mitex’in Türkiye distribütörlüğünü yapan mağaza, İstiklal Caddesi’ndeki Suriye Pasajı’nda yer alıyor. Çok çeşitli ürün bulunabiliyor: Elbiseler, etekler, hırkalar, pantolonlar, her türlü ayakkabı ve bot, takılar, gözlükler, antika objeler... Hatta ilk başta 700 metrekareye yakın mağazada kendinizi kaybedecekmiş hissine kapılıyorsunuz. Genellikle 1950, 60 ve 70’lerin kıyafetleri var, daha ender olarak da 1930 ve 40’lara ait özel parçalar. İspanya, Fransa ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeden toplanarak oluşturulmuş koleksiyon iki ayda bir yenileniyor. Fiyatlar, kıyafetlerin durumuna ve ait oldukları döneme göre değişiyor. 10 YTL’ye de elbise var 150 YTL’ye de. Şapkalar 20, gözlükler 25 YTL’den başlıyor. Ayakkabıların fiyatları 15-90 YTL arasında. İstiklal Caddesi, 166/C Suriye Pasajı Beyoğlu. 0212-245 64 20.

VINTAGE

Ece Sükan’ın mağazası

Kasım 2006’da Ece Sükan tarafından Teşvikiye’de açılan Vintage, 20. yüzyılın önde gelen moda ikonlarının tasarımlarına ulaşılacak bir adres. Yves Saint Laurent, Chanel, Balenciaga gibi birçok önemli markanın ikinci el kıyafetlerinin, çanta, ayakkabı, gözlük gibi aksesuvarların yer aldığı dükkánın vitrini bile insanı çekiyor. Buradaki ürünlerin bir eşi daha yok. Ece Sükan, bir "konsept dükkanı" olarak tanımladığı Vintage’a giyinmeyi bir sanat olarak gören ve bundan zevk alan insanların ilgi gösterdiğini söylüyor. Vintage’da ürünlerin fiyatı 100 ile 2000 YTL arasında değişiyor. Ahmet Fetgari Sokak (Kalıpçı Sokak) No: 152 Teşvikiye. 0212-233 54 39.

PORTO BELLO

Kiralık giysiler dükkánı

Cihangir Caddesi’ndeki Porto Bello’da, 1900’lerin başından günümüze tüm dönemlerin giysi ve aksesuvarları bulunuyor. Diziler, filmler, tiyatro oyunları, özel balolar için kostüm arayanlara hizmet veren Porto Bello, sanat yönetmenlerinin de uğrak yeri. Daha önce Beyoğlu’nda hizmet veren mekán, Cihangir Caddesi’nde bir apartman dairesine taşınarak sadece müdavimlerinin geldiği bir yer halini aldı. Macide Karaali yıllardır bu işe gönül vermiş biri, sayıları üç bine yakın kostümü, evlerden tek tek toplamış. O kadar çok giysi ve aksesuvar var ki bir kısmı sergilenemediğinden sandıklarda muhafaza ediliyor. Bu kostümlerin hepsi orijinal ve sadece kiralanabiliyor. Özellikle eski levanten gelinliği, saraydan çıkma mor kaftan ve Osmanlı dönemine ait silindir şapkalar dikkat çekici. Porto Bello’da Yves Saint Laurent, Valentino, Paul Shark, Emmanuel Ungaro, Maxi Librati ve Armani gibi birçok markaya ait vintage ürünler de bulunuyor. Mağazadaki kostümler 100-150 YTL’ye kiralanabiliyor. Cihangir Caddesi Lalezar Apt. No: 31/1 Cihangir. 0212-245 49 05.

PIED DE POULE

300 şapkalık koleksiyon

1920’lerden günümüze kadar çeşitli dönemlere ait ürünlerin yer aldığı Pied de Poule, beş senedir Çukurcuma’da hizmet veriyor. Wallpaper, New York Times, Financial Times gibi yayınlarda haberleri yayınlanmış olan mağaza, Şelale Gültekin’e ait. Şelale Gültekin anneannesinin 1940’lara ait giysilerini saklayarak başlamış bu işe, ardından Musevi arkadaşlarının ailelerinden topladığı giysilerle ev bir depo halini alınca Vakko’daki işinden ayrılarak Pied de Poule’ü açmış. Çukurcuma’nın en karakterli noktalarından biri olan Faik Paşa Yokuşu’nda yer alan Pied de Poule’da vintage elbiselerin yanı sıra geniş bir şapka koleksiyonu var. Sayıları 300’ü bulan şapkaları toplamaya 1970’lerde başlamış Şelale Gültekin. Bu şapkaların çoğunu başka bir yerde bulmak mümkün değil. Kraliçe Victoria dönemine ait balo taçlarından tutun çarliston bantlarına kadar bir sürü değişik aksesuvar var mağazada. Osmanlı dönemine ait korseler, ipek çoraplar ve iç çamaşırları, 1930’lardan başlayarak çeşitli dönemlere ait ayakkabılar da bulunuyor. Dönemine ve durumuna göre 100 YTL’ye de 1000 YTL’ye de vintage elbise bulabilmek mümkün. Pied de Poule’e dizi, dergi, klip çekimleri yapan ekipler, tiyatrocular, şarkıcılar, öğrenciler ve İngiliz turistler ilgi gösteriyor. Çukurcuma Faik Paşa Yokuşu 19/1, Beyoğlu. 0212-245 81 16.

LEYLA SEYHANLI

Osmanlı tekstilinin örnekleri

Leyla Seyhanlı, Çukurcuma Altıpatlar Sokak’taki dükkánında Osmanlı tekstilinin en güzel örneklerini barındırıyor. Bir kısmı ikinci el olan ürünlerin çoğu daha kullanılmamış. Kırk yıldır bu işle uğraşan Leyla Seyhanlı, mağazasını 1986’da açmış. Tek tek evlerden topladığı ürünler arasında yatak örtüleri, cepkenler, üçetekler, bindallılar, bohçalar, çatmalar, yatak örtüleri var. Ürünlerin en yenisi doksan yıllık. Mağazada özellikle 19. yüzyıla ait siyah işlemeli pelerin ve Osmanlı dival tekniğiyle yapılmış yüz elli yıllık mor yatak örtüsü dikkat çekiyor. Toplayıcılar ve koleksiyoncuların rağbet ettiği mağazanın yurtdışından da müşterisi var. Fiyatlar çok değişik. Çevreler ve örtüler 75-400 dolar arasında, cepkenler 100-500 dolar arasında değişiyor. Çukurcuma Altıpatlar Sokak No: 10, Beyoğlu. 0212-293 74 10.

SECOND CHANCE

Elde edilen gelirle bağış yapılıyor

Hem ikinci el hem de vintage ürünlerin bulunduğu Second Chance, Nurkan Leventoğlu ve manken Ahu Yağtuğ’a ait. Bir yılı aşkın süredir Bebek Yokuşu’nda hizmet veren mağazada, elbise, tişört, kazak, şapka, takı, gözlük, pelüş, kürk ve ayakkabı gibi ürünler var. Hem kiralanabiliyor hem de satın alınabiliyor. Genelde 1960, 70 ve 80’lere ait ikinci el ve vintage ürünler yer alıyor. Avrupa ve ABD’den de birçok ürün getirmişler. Bu ürünlerden elde edilen gelirlerle Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı, Köy Çocuklarını Yükseltme Derneği ve Kadın Emeğini Koruma Derneği’ne bağış yapılıyor. Kıyafetler 180 YTL’den başlıyor, 1500 YTL’ye kadar çıkıyor. Çantalar 75-140 YTL arası. Gözlükler 50 YTL’den başlıyor, ayakkabılar 40-220 YTL arasında değişiyor. Dior, Valentino ve Chanel gibi birçok markanın vintage ürünleri de bulunuyor. Küçük Bebek Caddesi Bebek Bostanı Sokak No: 15 Bebek. 0212-265 07 51.

ŞEYMEL

Kürklerin hepsi imitasyon

Yasemin Genç’in Galatasaray’daki mağazası Şeymel bir yıllık. Mobilya tasarımı eğitimi gören, bir süre vitrin tasarımcılığı yapan Yasemin Genç, ailesinden kalan eski giysileri biriktirmeye bir hobi olarak başlamış. Zaman içinde bir mağaza açmaya karar vermiş. Şeymel’in ferah ve havadar bir atmosferi var. Çoğu ikinci el kıyafet dükkánındaki tıkış tıkış, daraltıcı ortam ve küf kokusu burada yok. 1920’lerden 80’lere kadar çeşitli dönemlere ait kıyafet ve aksesuvarları bulabiliyorsunuz. Elbise dışında, şapka, gözlük, bijuteri, eldiven, ayakkabı ve çanta da mevcut. Kürk mantoların hepsi imitasyon. "Ben bu konuda biraz katıyım, gerçek kürk satmıyorum" diyor Yasemin Genç. Abiye vintage’larda en pahalı elbise 350 YTL ama 10 YTL’ye de elbise bulunabiliyor. Gözlükler 20-25 YTL’den başlıyor, bijuteri ürünleri 20-45 YTL arasında. Şapkaların en pahalısı 60 YTL. Özel günlerde şapka, abiye döpiyes kiralanabiliyor. Turnacıbaşı Sokak, Anabala Han, No: 13, Kat 1 Daire 101, Beyoğlu. 0212-244 73 62.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!