İstanbul’un Leonardo da Vinci’si bakın neler anlatıyor

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına bu kez DSP’den soyunan mimar-kentbilimci Prof. Ahmet Vefik Alp dün Taksim’de bir otelde DSP’nin İstanbul ilçe adayları ve gazetecilerle bir araya geldi ve AKP yönetimine dönük ağır eleştiriler yöneltirken, "Başbakan TOKİ’yi siyasi bir güç olarak kullanıyor" dedi.

İki saat boyunca slayt sunumunda hem eleştiri yaptı, hem de İstanbul için yeni projelerini tanıttı. Bazı dinleyenler "Bu projelerle Prof. Alp’e İstanbul’un çağdaş Leonardo da Vinci’si" dediler Alp’e

Konuşmasından bazı kesitler:
MESAJ Panosu:Â
ANKARA Büyükşehir'in Alo Mavi Masa 153'e 2003 yılından bu yana 830 bin şikayet olmuş. Rekor saymak gerekiyor. İlgili Basın ve Halkla İlişkiler sorumlusu diyorki; şikayetler artınca 15 personel 60'a çıkarılmış. "İşimiz hizmet" diyenlerin halini görüyorsunuz?
Osman GÜMÜŞ 


"TOKİ herşeye el attı; Emlakbank’tan miras kalan ne varsa satıyor; İstanbul’u satıyor; şimdi de Ataköy sahilini hallediyor. Yeşil alan kalmadı. Meydanı olmayan İstanbul’da deprem olursa nereye gideceğiz? Yeşil ve meydan kalmadı. Deprem olursa nereye gideceğiz.

İstanbul’da hayvanat bahçesi, botanik parkı ve akvaryum yok; aslında bunlar gençler için çok öğreticidir. İstanbul’a hep hoyratça bakıldı; yanlış yer seçimleri yapıldı; çünkü plan disiplini yok. Tuzla’ya geçmişte tersaneler getirildi, yanlıştı.

TOPBAÅž GÄ°ZLÄ°YOR

Anadolu yakasındaki tren hattını beton bariyelerle çevirmeye başladık. Ali Müfit Gürtuna, Çağlayan’a Büyükşehir Belediyesi binası yaptıracaktı, olmadı. Şimdi de ’dünyanın en büyük’ Adliye binası (400 bin m2) yapılıyor; Abide-i Hürriyet Tepesi’nde yatan şehitlere saygısızlık değil mi? Kadıköy’de Optimum alışveriş merkezine bir bakın. Kadir Topbaş Bey, 3. boğaz köprüsünün yerini niye gizliyorsunuz? Türkiye, doğru adamları doğru makamlara getirmemekte çok başarılı!

Bundan sonra ben de gelsem İstanbul’u kurtaramayız. Brezilya’nın, göç, gecekondu ve barınaklarıyla sağlıksız büyüyen Sao Paulo’daki gibi mi yaşayacağız artık? Ben kent ihanetini anlatmak, bunları engellemek için aday oluyorum. Düzensizliğin düzeni olan İstanbul’a yeni projelerle (Silikon Vadisi, cezaevleri gibi) yüklenmek ihanettir; doldu taşıyor artık. Örneğin, Formula 1 niye Selçuk’a değil de İstanbul’a yapıldı; çünkü onun başkanının yatı Tuzla’da yapılıyordu. Herşeyi İstanbul’a yapmak mı zorundasınız.

’GÖRSEL GÖRÜNTÜ’

Haliç’teki tersanelerin peşkeş çekildiğini biliyor musunuz? Sıra Kazlıçeşme ve Zeytinburnu’nda... Adam ranttan 1 milyon dolar götürmüş; vakayı adiyeden sayılıyor. (Çarpık yapılaşmaya ilişkin fotografı gösteriyor) Söyleyin bu ne mimarisi, rönenas mı, gotik mi, Osmanlı mı? (Birisi ’Laz Kalfa Mimari’si diye takılıyor) Ben bunlara ’görsel gürültü’ diyorum. (Gülerek) Ben gitar çalarım, başka bir şey çalmam.... Bir şey daha çalarım kalp! Çirkinlikten ötürü Çamlıca’ya gitmiyorum. Boğaziçi Yasası’nı delen Boğaz’daki Göksu Evleri’ne nefret ettiğimden bakmıyorum. İstanbul’da 2 milyon apartmanın yıkılması lazım, onlar bir-iki kat ilavesiyle (müteahhit rantı) yenilenmezse ’beton tabutlar’ olarak duracaklar. Binaları yenilerken, enerji tasarrufunu ve karbon salınımını düşünmek gerekiyor. Armutlu, bir aczin ifadesidir. Seçmen (rantı) seviyor ama ezilmeyi, soyulmayı da hakediyor. AKP, imar rantıyla beslenip geldi. İllegaliyeti teşvik ediyor.

TOKİ’DEN 3 KAT UCUZ

TOKİ buzdolabı gibi konut üretiyor. Beton kalıp sistemi artık demode oldu. Ben ’Endüstliştirilmiş Yapı Üretimi’ne geçelim, diyorum; yani 25 m2’lik kapsül evler... Ne, betoncu, ne sıvacı, ne demirci lazım. ’Fabrika’da üretip, getiriliyor. İster tek, ister ikili-üçlü kapsul evleri ihtiyaçına göre al. TOKİ’den üç kat ucuz. 25 m2’lik tek kapsül 10 bin lira... İster 2 veya 3 tane al. 30 sene ödemeli, ayda 100 lira... İmarını güneşin belirleyeceği’Günışığı Projesi’ne göre, komşuya gölge düşürmeyecek eviniz. Düşünen adamlar hep hayal görmelidir. Hayal görmezsen bir şey yapamazsın. Tarihi Yarımada’yı rezil ettik; oraya araç sokamazsınız. Üç medeniyet (Roma, Bizans ve Osmanlı) bir arada niye sunulmaz? Bir imparatorun saltanat arabasını niye dolaştırılmaz. Gör o zaman turisti!. Eskiden beri söylediğim Haliç’in altına 20 bin araçlık otopark projesi. Kamulaştırma yok; al sana günde 100 bin dolarlık otopark geliri... Süleymaniye’ye karşı köprü olur mu? Tabii metro ile bağlantılarını da olacak. 1.2 milyar dolar harcanan Metrobüs üzerine ne diyeyim ki... Benim Monoray rayli sistem projem var. E5’in üzerinden gidecek. Tüpgeçiş yanlış yapıldı, dibe oturtmamalıydı. Kınalıada’nın altından geçen transit yüzer geçiş projesi ile 100 bin araçın şehir içinden geçişi kurtulacak. Bazı projelerde fikir doğru, yapım yanlış. Merak eden internet sitemde ayrıntıları okuyabilir."

Asılsız isnatlar

ERGENEKON adı verilen projenin 1. ve 2. iddianamesinde, Cumhuriyet mitingleri ’darbe ve terör eylemi’ olarak değerlendirilmektedir. Cumhuriyet mitinglerinin birçok ilde yapılan büyük çaplı buluşmalarında 5 milyona yakın Cumhuriyetçi toplanmış ve AKP’ye tepkilerini göstermişlerdir.

Mitinglere gelen vatandaşlar da demek ki darbe ve terör eylemcisi olmaktadırlar. İddianameye göre 5 milyona yakın darbe ve terör eylemcisi bulunduğuna göre bu sayı ile darbe mutlaka yapılmalıydı. 5 milyon sözde darbeci ve terör eylemcisine rağmen darbe olmamışsa eğer, demek ki ortada büyük bir boşluk ve asılsız isnatlar bulunmaktadır. Asılsız isnatlar ve kaos cümleleri ile de Türkiye’nin vakit kaybetme lüksü yoktur. Yüce Türk adaletinin artık Ergenekon adındaki dava ya da projesine Türkiye’nin selameti ve bekası için bir açıklık getirmesi gerekmektedir.
Ozan AYHAN

Tuzla’da sürprizler

ÇAĞDAŞ Tuzla Gazetesi sahibi ve DSP Tuzla adayı Halil Özen diyor ki: Devlet Bakanı M. Ali Şahin, AKP’li Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız’a arsa alımı için vekalet verdiği ortaya çıkmıştı. Bu konuda yeni belgeler ortaya çıkarsa hiç şaşırmayın. Ayrıca Kadir Topbaş’ın imarcı özel danışmanlarından birinin babasının üzerinde, koruma alanı olan Kamil Abduş Gölü çevresinde 180 dönüm arazi aldığı bütün Tuzla’nın dilinde... Tuzla’da seçime kadar çok sürprizler olacak."

Biliyor musunuz

TELEVİZYONLARDA en çok seçim konuşması yapanlar arasında bulunan Beylikdüzü bağımsız belediye başkan adayı Vehbi Orakçı’nın bugün henüz tamamlanmamış olan Kültür Merkezi’nin bugün 16.00’daki açılış töreninde İbrahim Tatlıses, İbrahim Erkal, Seda Sayan ve Ceylan’ın konser vereceklerini broşürlerle duyurduğunu... CHP Pendik Belediye Başkan adayı Mehmet Salih Usta’nın belediye yönetimini devraldıklarında askere giden gençlere askerlikleri boyunca, üniversite öğrencilerine de 10 ay boyunca 200 TL ödeyeceğini söylediğini... DYP Genel Başkanı Süleyman Soylu’nun Konya’da "İktidara gelmeleri durumunda kademeli olarak askerliği tamamen kaldırma sözü verdiğini", bu arada sivil görünümlü polis kamerası tarafından konuşmasının kaydedildiğini görünce de "Çekmenizi istemiyorum. Bu benim kişilik haklarımı ihlal etmektir" diye uyarıda bulunduğunu... TV’lerde ençok görülen siyasetçiler arasında bulunan Beylikdüzü bağımsız belediye başkan adayı Vehbi Orakçı’nın henüz tamamlanmamış olan Kültür Merkezi’nin bugün 16.00’daki açılış töreninde İbrahim Tatlıses, İbrahim Erkal, Seda Sayan ve Ceylan’ın konser vereceklerini broşürlerle duyurduğunu...
Yazarın Tüm Yazıları