İstanbul Park'ı Türk sporculara kapatamazlar

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Parkı Türk sporculara kapatamazlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2009 00:00

2007 Dünya Supersport şampiyonu milli sporcu Kenan Sofuoğlu, İstanbul Park pistinin Türk sporunun hizmetine açılması gerektiğini söyledi.

Kenan Sofuoğlu, Motosiklet Federasyonu Başkanı Süleyman Memnun ve yönetim kurulu üyesi Faruk Berksan ile birlikte, Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin Levent'teki tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Park'ta yıllardır çözülemeyen problemlerin olduğunu öne sürdü.

“Formula 1 Başkanı Bernie Ecclestone bu pisti aldıktan sonra bu problem biraz daha büyüdü” diyen Sofuoğlu, “Bu pist açıldığından beri Dünya Şampiyonası yaşamış bir sporcu olarak, en büyük hayalim bu pistte yarışmaktı. Ama 2010 yılına geldik ve hala İstanbul Park takvimine giremedik. Artık İstanbul Park'ta yarışmamın zamanı geldi. Motosiklet Federasyonu, bu konuda çok önemli çalışmalar yapıyor, ama Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'nu bu çalışmaların içinde görmedik” ifadelerini kullandı.

Dünyada İstanbul Park gibi pistlerin sporculara ve halka açık olduğunu anlatan Sofuoğlu, “İlgili federasyonların koyduğu emniyet kuralları dahilinde antrenman yapılır, eğitimler verilir ve sayısız yarışlar düzenlenir. Sporcular dünya şampiyonaları için böyle tesislerde yetişir. Bu ülkenin parasıyla yapılan böylesine bir tesisi, Türk sporcusuna kapatma lüksü kimsede olamaz” dedi.

"ECCLESTONE'UN HÜKÜMRANLIĞINA SON VERELİM”

Formula 1 Başkanı Bernie Ecclestone'un İstanbul Park'ta gelecek sezon yarışın yapılabilmesi için 26 milyon dolar istediğini ifade eden Kenan Sofuoğlu, şunları kaydetti:
“İstanbul Park'ı biz yaptırdık, Ecclestone'a bıraktık. Şu an sadece Formula 1 yarışları yapılıyor. Belki Ecclestone, bizim sporlarımızın Türkiye'ye gelmesini istemiyor. Normalde Avrupa pislerinde Superbike, Moto GP ve Formula 1 yapılır. Fakat bizim pistte sadece Formula 1 yapılıyor. 200 bin seyirci gelirse ben haklı olduklarını söylerim, ama şu an bakıldığı zaman gerçek rakamlar 10 bin civarında. Ben bu tesisin senenin 3 günü çalışmasına izin veren Ecclestone'un istediği bedelin fahiş olduğunu iddia ediyorum. Halkımızın soyulmasına ses çıkarılmamasına isyan ediyorum. Ülkemizi, kendi paramızla yaptığımız tesislerimizi, yönetimimizi, sporcularımızı ve en önemlisi zihinlerimizi esir alan Ecclestone'un hükümranlığına lütfen bir son verelim. Bu tesisleri, Türk halkına ve sporcusuna açalım.”

Ecclestone'un istediği paranın verilmemesi gerektiğini savunan Sofuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu inanılmaz bir rakam. Belki Avrupa'da veren pistler vardır, ama verseler de 200 bin, 300 bin seyirci gelen pislerdir bunlar. Türkiye'nin şu an bu kadar para verip de Formula 1'i getirmesi bence çok önemli değildir. Bir ülkedeki bir piste o ülkenin bir sporcusu yarışıyorsa, o sporun gelmesi Formula 1'den de diğer dallardan da daha önemlidir. Ben 7 yıldır yurt dışında yarışıyorum. Bu süre içinde daha kendi evinde yarışmak nedir öğrenemedim. Umarım 2011 takvimine gireriz. Sayın Başbakanım, Sayın Bakanım bu konu da karar verecek. Umarım artık bu Formula 1'in peşinden koşulmaz.”

“PİST KULLANILAMAZ HALE GETİRİLMİŞ”

Kenan Sofuoğlu, yıl boyuncu sadece Formula 1 yarışlarının yapıldığı İstanbul Park pistinin kullanılamaz hale geldiğini savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu kadar büyük bir yatırım yapıldıktan sonra bu hale getirilmesi çok kötü. Ecclestone'un istediği parayla 5 şampiyonayı getirebilirsiniz. Biz pistin Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne verilmesini istiyoruz. Bu pistin Otomobil Sporları Federasyonu ile Motosiklet Federasyonu tarafından işletilmesi gerekiyor. Artık bununla ilgili doğru kararlar verilmeli. Yurt dışında herkes bana neden kendi evimde yarışmadığımı soruyor. Bunun cevabını vermek çok zor. Ben, onlara 'İstanbul Park İstanbul'da görünebilir, ama sahibi Ecclestone' diyorum. Öte yandan biz Ecclestone'ye gidip burada yarışmak istediğimizi söylediğimiz de 'Devlet parayı versin, getiririm' diyor. Yapılan yanlışın düzeltilmesi gerekiyor.”

Pistin kendisine açık olduğunu anlatan Sofuoğlu, “Şu an gitsem istediğim gibi motosikletimi, otomobilimi kullanabilirim. Ama bunun bana hiçbir faydası yok. Orada yarışmadıktan sonra antrenman yapmamın hiçbir anlamı yok. Bana açık olması hiç önemli değil, diğer sporculara açık değil bir kere. Mesela Türkiye Şampiyonası'nı orada yapamıyorsunuz. Çok büyük ücretler isteniyor. Benim asıl istediğim Formula 1'e gerektiğinden fazla para ödenmesin. Dünya şampiyonu olmuş bir Türk, burada yarışsın” diye konuştu.

MEMNUN: “İŞ KÖTÜ BİR SENARYO İLE BAŞLADI”

Motosiklet Federasyonu Başkanı Süleyman Memnun, İstanbul Park pistinin yapım aşamasında bazı kötü niyetli çalışmaların olduğunu ileri sürerek, bu konuda Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu'nu suçladı.

Avrupa'da yapılan pistlerin yıl boyunca faaliyet gösterdiklerini anlatan Memnun, “Bu pist yapılırken, aslında Türkiye kendine bir pist yapmadı. Burada kötü bir senaryo var. Bir müteahhit zengin edilecek ve daha sonra o senaryoyu yazan adam da pisti işletecekti. Fakat işin sonunda bu kötü senaryo bozuldu” iddiasında bulundu.

Mümtaz Tahancioğlu'nun Galatasaray Kulübü'nde yönetim kurulu üyesi olduğunu ve önemli görevler üstlendiğini ifade eden Memnun, “Otomobil Sporları Federasyonu Başkanlığı'nın yanında Galatasaray gibi büyük bir kulüpte böylesine önemli görevleri üstlenen bir kişinin federasyonuna ne katkısı olabilir?” diye sordu.

Süleyman Memnun, İstanbul Park'ın yapılış amacının Formula 1 yarışlarını getirerek, Türkiye'yi yurt dışında tanıtmak olduğunu dile getirerek, “Bu kadar masraf ve zahmet Türkiye yurt dışında tanınsın diye yapıldı. Önceleri herkes hayranlıkla bakıyordu, 'Çok büyük paralar harcayarak, müthiş bir park yaptınız' diyorlardı. Onun arkasından bedava dağıtılan biletlerle 100 bin kişi geldi yarışa, ona da hayran kaldılar. Fakat şu an imajımız tam tersine döndü. Çünkü, seyirci ilgi göstermiyor. Pistin anahtarı Ecclestone'a teslim edildi. O güzel reklam kötü bir şekle dönüştü. Paramızla bile reklam yapamıyoruz” diye konuştu.

Memnun, son olarak, Ecclestone'un gelecek sezon yarışın yapılabilmesi için istediği iddia edilen 26 milyon dolar ile Ankara'da A lisanslı bir pist yapacaklarını dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!