İstanbul ne kokuyor

Hayatımda ilk defa geçen hafta, bir parfüm fabrikasına gittim.

Böyle durumlarda işin mutfağını gördüm denir ya, ben hakikaten bir mutfak gördüm. Parfümlerin üretildiği bölüm basbayağı mutfağa benziyor. Koca kazanlar, çırpıcılar, kepçeler, güğümler filan var.

Fabrika Gülçiçek’in fabrikasıydı. Ben açıkçası böyle bir firmanın varlığından daha önce haberdar değildim. Hatta ilk duyduğumda (ismin neden olduğu önyargıyla) gülsuyu, limon ve tütün kolonyası üretiyorlar sandım. Tabii çok yanılmışım.

Bugün raflarda gördüğümüz yerli birçok krem, şampuan, losyon, kolonya, oda spreyi, deterjan, çamaşır suyu, temizlik malzemesinin kokusunu onlar veriyor. Parfüm de yapıyorlar tabii. Şirket tam 56 yaşında.

Andor Hun ise 78 yaşında, dünyaca ünlü bir burun. Hatta bu burun 1.5 milyon dolara sigortalı. Kendisi Gülçiçek’in danışmanlığını yapıyor ve bu aralar İstanbul’u kokluyor. İstanbul’un ne koktuğunu bulunca, Gülçiçek bu kokunun parfümünü üretecek.

Hun, deniz kokan bir parfüm yaratmanın peşindeymiş. Geldiğinde Boğaz’ı koklayacakmış.

Bence eksik kalır, zaten ilgililere de söyledim. Kendisini Beyoğlu Balık Pazarı’ndan, Nevizade ve Kumkapı’da meyhane önlerinden, kokoreç tezgahlarından, Kurbağalıdere’den, trafiğin sıkıştığı bir anda içine derin derin egzoz çekebilsin diye Mecidiyeköy’den, mart sonunda mimoza koklamak için Adalar’dan, elmalı nargile aroması için Tophane’den, balık ekmek teneffüs etmek için Eminönü’nden, baharat için Mısır Çarşısı’ndan ve Kurukahveci Mehmet Efendi’nin önünden geçirmek lazım.

Aklıma başka kokular da geliyor ama hepsini denerse adamcağızın 1.5 milyon dolarlık sigortası yanabilir, burun bir daha geri dönmemek üzere işlevini yitirebilir.

Gerçi bunca şey koklandıktan sonra üretilen parfüm neye benzer, bir şeye benzer mi ondan da emin değilim.

Gülçiçek ile Andor Hun’un işbirliği İstanbul 2010 için. Zaten parfümün adı da İstanbul 2010. Uniseks, yani hem kadınların hem de erkeklerin kullanabileceği bir koku olacak.

Şişe tasarımını İsmail Acar yapıyor. Duyduğuma göre yine laleli bir tasarımmış.

Allahtan lale kokulu bir çiçek değil, maazallah parfüm de lale kokabilirdi.
Yazarın Tüm Yazıları