İstanbul Modern’de alışveriş

Geçen hafta sonu nihayet İstanbul Modern’deki Fikret Mualla retrospektifini görmeye gidebildim. Sergi 31 Temmuz’a kadar devam ediyor ama ağustosa kadar uzatılacağı dedikoduları da var.

Tamamını gezmem iki saate yakın zamanımı aldı, sonunda bacaklarıma kara sular indi. Gideyim müzenin kafesine, bir çay içeyim biraz dinleneyim dedim ama ne mümkün. İstanbul Modern’in kafesi fenomen olmuş. Bazıları müzedeki tek bir resme bakmadan doğruca kafeye gidip oturuyor. Müzenin giriş parası olan 5 lirayı da, kafenin giriş parası gibi filan ödüyorlar. Ben gittiğimde içerisi tıklım tıklım doluydu ve dokuz masa sıra bekliyordu. Baktım bir şeyler içmek mümkün değil, dükkanda oyalanmaya karar verdim.

Dükkandan bahsetmeden önce oldu olacak bir de tespit yapayım. İstanbul Modern, bir müzeden çok bir yaşam alanı. Müzelerin ziyaretçi alan, yaşayan mekanlar olabilmeleri için bu belki de artık bir koşul. Müze çok yeni olduğundan elinde çok geniş bir koleksiyon henüz yok. Şimdiye kadar daha ziyade sergileri ile dikkati çekti. Buna karşılık dükkanı, kafesi, kütüphanesi çok iyi planlanmış. İçeride daha çok kalmak, hiç çıkmamak istiyorsunuz.

Gelelim dükkanına... İddialı olsun diye söylemiyorum, gerçekten Türkiye’de ve yurtdışında hatırı sayılır miktarda müze gezdim şimdiye kadar. Hepsinin de dükkanlarına girdim çıktım. Severim hatıra olarak bir iki parça satın almayı. Üstelik bazı kaynak kitaplara sadece müze mağazalarında rastlarsınız. Yani diyeceğim şu ki, gördüğüm müzelerle kıyaslayarak İstanbul Modern’in dükkanını çok beğendim. Genel olarak bakınca dükkanda 30 farklı ürün grubu ve her ürün grubunun içinde 5-10 çeşit var.

Süreli bir sergi için üretilmiş bu kadar geniş bir ürün koleksiyonunun daha önce görmemiştim. Üzerinde Fikret Mualla’ya ait resimlerin baskısı olan tam 18 farklı ürün grubu var. Aralarında yastıklar, saatler, önlükler, boya kalemleri, kağıt mendiller bulunan ürünlerin fiyatları da makul. Belli ki üzerinde çok düşünülmüş, projelendirilmiş. Müzenin adını taşıyan ürünler azınlıkta kalıyor.

Dükkandan Lea Şentürk sorumlu. Kendisiyle sohbet ederken, ürün seçimini beş kişilik bir ekibin yaptığını öğrendim.

Beş kişilik ekip aynı zamanda dükkan sahipleri olan Paul Mcmillen ve Füsun Gençsü, dükkan yöneticisi Lea Şentürk, müze yönetim kurulu başkanı Oya Eczacıbaşı ve Görgün Taner’den oluşuyor. Aynı zamanda serginin küratörlerine de danışılıyor. Fikret Mualla sergisi için çalışmaya, açılıştan üç ay önce başlamışlar.

Dükkandaki kitaplar da gitgide zenginleşiyor. Üstelik sipariş de verebiliyorsunuz. İstanbul dışından gelen talepleri de kargo ücreti karşılığında adrese teslim ediyorlar.


FİKRET MUALLA’LI ÜRÜNLER


Kartpostallar 1-2 YTL

Posterler 5-7 YTL

Tişört 30 YTL

Puzzle kartpostal 5 YTL

Paspartulu resimler 10 YTL

Çerçeveli resimler 25 YTL

Boya kalem kutusu 15 YTL

Saat 45 YTL

Magnet 5-10 YTL

Önlük 50 YTL

Amerikan servisi kumaş 15 YTL

Yastık 40 YTL

İskambil kağıdı 15 YTL

Kitap ayracı 1 YTL

Bloknot 5 YTL

Mum çeşitleri 20-50 YTL

Tual posterler 100-150 YTL

Katalog 60 YTL
Yazarın Tüm Yazıları