İstanbul lezzetin başkenti olacak

Güncelleme Tarihi:

İstanbul lezzetin başkenti olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2005 01:54

Türk mutfağına kaybettiği itibarı tekrar kazandırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İstanbul’da bir Sofra Enstitüsü kurulacak. Açılacak kurslar ve yapılacak projelerle tencere yemekleri günışığına çıkacak, yeni aşçılar kazanılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm sektörü, yerel yönetimler, iş dünyası ve bazı sivil toplum kuruluşları, dünyanın en önemli mutfakları arasında gösterilen ancak yıllarca ihmal edilen Türk mutfağına iade-i itibar kazandırmak için kolları sıvadı.

Birbiri ardına hayata geçirilecek projelerle ‘lezzetin başkenti’ olmaya hazırlanan İstanbul’da, ‘Sofra Enstitüsü’ kurulacak. İstanbul İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü ise ‘tencere yemekleri’ni yeniden günışığına çıkarmak amacıyla, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve tencere yemekleriyle ünlü restaurantlarla ortak projeler geliştirecek. Bu çerçevede İstanbul’daki Kanaat, Feriye ve Hacı Abdullah gibi Türk mutfağıyla ünlü lokantaların şubeleri açılacak.

İTO LEZZET FAKÜLTESİ KURACAK

İlk etapta İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ticaret Üniversitesi’ndeki İTO Mesleki Eğitim Merkezi (İTOMEM) bünyesinde, ‘Aşçılık Kursu’nu başlatacak.

Fransız Aşçılık Uzmanı Francis Carcel’in de katkılarıyla sürdürülen çalışmalar kapsamında aşçılık kursu önce Meslek Yüksekokulu’na daha sonra da ‘Lezzet Fakültesi’ne dönüştürülecek. İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, konuyla ilgili ‘Türk mutfağının kendine özgü bir yapısı var ve bu yapıya sadık kalarak korumayı amaçlıyoruz. Hem Türk mutfağına sahip çıkmak hem de gençlerimizin meslek sahibi olmalarını kolaylaştırmak için adımlar atıyoruz’ diye konuştu.

Sahip çıkmazsanız hamburger yedirirler

İTO Meclis Üyesi, Ziya Şark Sofrası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Bingöl’ün başkanlığını yaptığı ‘Mutfak Derneği’ (Mutfak Kültürümüzü Tanıtma ve Yaşatma Derneği) Türk mutfağı için çok sayıda projenin hazırlıklarını yürütüyor.

Bingöl, ‘Mutfak kültürünü yitiren bir ülke bir çok değerini de kaybetmiş olur. Siz eğer Karadeniz pidesini, Hünkar Beğendi’yi dünyaya tanıtamazsanız size kendi ülkenizde bile hamburger yedirirler. Biz Türk mutfağına sahip çıkacağız’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!